Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per šaudymą prie JAV konsulato Saudo Arabijoje žuvo apsaugininkas, užpuolikas

Saudo Arabijos pareigūnai ketvirtadienį tiria susišaudymą prie JAV konsulato Džidoje, kai žuvo užpuolikas ir vienas konsulato apsaugininkų.
JAV konsulatas Džidoje
JAV konsulatas Džidoje / „AFP“/„Scanpix“

Užpuolikas ir apsaugininkas nepalietis žuvo per trečiadienį vakare įvykusį susišaudymą prie konsulato, sakė pareigūnai. Galimo motyvo jie nenurodė.

„18 val. 45 min. (ir Lietuvos laiku) kažkoks vyras sustabdė automobilį priešais konsulato pastatą ir išlipo su ginklu rankoje“, – sakė policijos atstovas, kurį cituoja oficialioji naujienų agentūra SPA.

„Saugumo pajėgos reagavo... kilo susišaudymas ir užpuolikas žuvo“, – sakoma pranešime. Vėliau nuo patirtų sužeidimų mirė ir vienas apsaugininkas.

Per Džidą atvyksta daugybė maldininkų, dalyvaujančių hadže netoliese esančioje Mekoje. Susišaudymas įvyko paskutinę šiemetinio hadžo dieną. Šiemet į Džidą lėktuvais ir laivais atvyko daugiau kaip 1,6 mln. šios piligriminės kelionės dalyvių iš užsienio.

Incidento aplinkybių tyrimas dar vyksta, sakė policijos atstovas.

Užpuoliko pilietybė neskelbiama. JAV pareigūnai sakė, kad jokie amerikiečiai nenukentėjo ir kad konsulatas buvo apsaugotas.

„Reiškiame nuoširdžią užuojautą mirusio vietos apsaugininko šeimai ir artimiesiems“, – sakoma Vašingtone paskelbtame JAV valstybės departamento pareiškime.

JAV palaiko ryšį su tyrimą atliekančia Saudo Arabija, priduriama pareiškime.

Jungtinių Valstijų konsulatas prie Raudonosios jūros esančioje Džidoje ir anksčiau buvo tapęs išpuolių taikiniu. 2016 metų liepos 4-ąją – JAV nepriklausomybės dieną – prie šio konsulato susisprogdino mirtininkas.

2004-ųjų gruodį į konsulatą įsiveržus įtariamiems islamo ekstremistams, žuvo penki darbuotojai ir kontraktininkai – ne amerikiečiai – ir keturi užpuolikai.

Ši ataka, dėl kurios atsakomybę prisiėmė „al Qaeda“ padalinys Saudo Arabijoje, buvo pirmas išpuolis prieš diplomatines misijas šioje šalyje, bet vienas iš virtinės tuo metu karalystėje įvykdytų sprogdinimų ir šaudymų.

Pastaruoju metu Džida tapo JAV diplomatinės veiklos centru, Jungtinėms Valstijoms ir Saudo Arabijai bandant drauge tarpininkauti tarp Sudane kariaujančių generolų.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas anksčiau šį mėnesį lankėsi Džidoje, kur susitiko su sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu, Saudo Arabijos faktiniu valdytoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas