Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pergalės dienos paradas Maskvoje: kritikus juokina vienintelis tankas

Maskvai švenčiant Pergalės dieną, įprasta viešai pademonstruoti Rusijos pajėgumus susidoroti su režimo oponentais. Tačiau antradienį Maskvoje surengtas karinis paradas buvo vienas kukliausių istorijoje.
Pergalės dienos paradas Maskvoje
Pergalės dienos paradas Maskvoje / „AP“/„Scanpix“

Paradą atidarė muziejinis 1937–1940 m. gamybos tankas T-34, o aviacijos programoje apskritai nebuvo.

Socialiniuose tinkluose greitai išplito Rusijai reikšmingą šventinį paradą pašiepiantys vaizdo įrašai.

„Karinės technikos pravažiavimas parade truko mažiau nei dešimt minučių. Šis paradas buvo vienas trumpiausių per visą šiuolaikinę Rusijos istoriją“, – pažymėjo žurnalistai.

Visų pirma, parade nebuvo vikšrinių transporto priemonių, išskyrus muziejinį sovietinį tanką T-34, trumpojo nuotolio raketų sistemų „Iskander“, zenitinių raketų sistemų „Buk“ bei tankų „Armata“.

„Nebuvo ir aviacijos. Parado pėsčiųjų koloną sudarė daugiausia kadetai ir karinių universitetų studentai, o ne profesionalūs kariai“, – įspūdžiais iš parado dalinamasi susirašinėjimo platformoje „Telegram“.

Be to, pirmą kartą per pastaruosius metus Rusijos gynybos ministerija nepaskelbė jokios informacijos apie parade dalyvavusių kolonų sudėtį, nors anksčiau šią informaciją karinis departamentas skelbdavo specialiame puslapyje.

Pasak vieno korespondento, šiemet parade buvo ir daug mažiau žiūrovų. Miesto centre taip pat buvo pastebėta daug policijos ir Rosgvardijos pareigūnų.

Parade dalyvavę CNN žurnalistai pažymėjo, kad Rusija nebeturi realios jėgos, kad ją galėtų demonstruoti savo liaudžiai.

„Jie nuolat turi įrodyti savo jėgą, savo galybę, tačiau jiems liko nedaug realios jėgos, kuria galėtų tai padaryti. Visa tai nesuderinama su išskirtiniu Putino pardavimo argumentu, kad jam valdant Rusija yra neįveikiama ir vėl gerbiama.“

Įrašu iš parado tviteryje pasidalinęs Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenko pažymėjo, kad tai buvo vienas trumpiausių paradų šiuolaikinėje Rusijos istorijoje.

„Maskvoje vykusiame parade nebuvo jokių modernių tankų, pėstininkų kovos mašinų ar aviacijos. Jis buvo vienas mažiausių Rusijos istorijoje, trukęs mažiau nei 10 minučių“, – rašė A.Heraščenko.

Tuo tarpu Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretoriaus Oleksijus Danilovas pareiškė, kad tai vienintelis paradas „vertas Putino“.

„Tai vienintelis paradas, vertas Putino, ukrainiečių vaikų žudiko savo privačioje samdinių armijoje, ir vienintelė tiesa, kurią rusai turėtų žinoti apie savo šalį“, – komentavo sekretorius.

Paradą Maskvoje išjuokė ir Ukrainos karinių oro pajėgų vadavietės atstovas spaudai Jurijus Ihnatas.

„Patikrinti žvalgybininkai iš „draugiškų šalių“ savo išmaniaisiais telefonais fiksuoja Rusijos „branduolinę galią“, – rašė J.Ihnatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas