Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 21 /21:12

Peru dėl protestų uždaro garsųjį turistų traukos objektą Maču Pikču

Peru dėl antivyriausybinių protestų uždarė garsųjį turistų traukos objektą Maču Pikču, šeštadienį pranešė šalies kultūros ministerija.
Maču Pikču
Maču Pikču / 123RF.com nuotr.

„Atsižvelgus į socialinę padėtį ir siekiant apsaugoti lankytojų saugumą, buvo nurodyta uždaryti inkų takų tinklą ir Maču Pikču citadelę“, – rašoma ministerijos paskelbtame pranešime.

Peru 2022 metų pabaigoje kilus protestų bangai, šalia inkų citadelės buvo įstrigę šimtai turistų.

Tūkstančiai žmonių ketvirtadienį Peru sostinėje Limoje surengė didžiulį antivyriausybinį protestą, kurio metu kilo susirėmimų su policija, o šalies pietiniuose regionuose padidėjo daugiau kaip mėnesį trunkančių smurtinių protestų aukų skaičius.

Masinės demonstracijos šalyje prasidėjo gruodžio pradžioje, kai prezidentas Pedro Castillo buvo nušalintas nuo pareigų už tai, kad bandė paleisti Kongresą ir valdyti savo įsakais, siekdamas užkirsti kelią balsavimui dėl apkaltos jam.

60 metų Dina Boluarte prieš tai buvo viceprezidentė, tačiau gruodžio 7-ąją nušalinus P.Castillo nuo pareigų perėmė prezidento postą.

P.Castillo figūruoja keliose sukčiavimo bylose. Jis buvo suimtas ir apkaltintas maištu.

ES ragina imtis „skubių veiksmų“ nutraukti smurtą Peru

Europos Sąjunga (ES) šeštadienį pasmerkė Peru plačiai paplitusį smurtą ir „neproporcingą“ policijos jėgos panaudojimą bei paragino šalies valdžią skubiai rasti taikų krizės sprendimą.

Per pilietinių neramumų bangą, kuri kilo po prezidento P.Castillo nušalinimo gruodžio pradžioje, jau žuvo 46 žmonės, o vyriausybė paskelbė nepaprastąją padėtį regionuose, kuriuose būta smurto proveržių.

Europos Sąjungos atstovas spaudai pareiškė, kad blokas „apgailestauja dėl labai didelio aukų, žuvusių ar nukentėjusių nuo protestų pradžios, skaičiaus“.

„Taikūs socialiniai protestai, kuriuose gerbiami teisinės valstybės principai, demokratinėje visuomenėje yra teisėti. ES pabrėžia, jog smerkia plačiai paplitusį smurtą, taip pat neproporcingą saugumo pajėgų jėgos panaudojimą“, – rašoma bloko paskelbtame pranešime.

„ES ragina vyriausybę ir visus politinius veikėjus imtis skubių veiksmų grąžinti ramybę ir užtikrinti visa apimantį dialogą, kuriame dalyvautų pilietinė visuomenė ir nukentėjusios bendruomenės ir kuris leistų rasti išeitį iš krizės.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas