Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Peru parlamentui pritrūko balsų prezidento P.P.Kuczynskio apkaltai paskelbti

Peru Kongresui ketvirtadienio vakarą pritrūko aštuonių balsų, kad būtų pritarta pasiūlymui paskelbti apkaltą prezidentui Pedro Pablo Kuczynskio, įtariamam kyšininkavimu, susijusiu su viena susikompromitavusia Brazilijos statybų milžine.
Pedro Pablo Kuczynski
Pedro Pablo Kuczynskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Reikalavimas atstatydinti nuolatinio moralinio neveiksnumo pagrindu nebuvo patvirtintas“, – paskelbė opozicijos dominuojamo parlamento pirmininkas Luisas Galarreta, kai paaiškėjo, kad už apkaltą balsavo 79 deputatų, prieš – 19, o dar 21 susilaikė.

Kad pasiūlymas atstatydinti valstybės vadovą būtų priimtas, už jį turėjo balsuoti mažiausiai 87 deputatai.

Šį pasiūlymą įstatymų leidėjai pateikė balsavimui po 14 valandų trukusio posėdžio. Jo pradžioje P.P.Kuczynskis pasakė dviejų valandų kalbą, siekdamas apginti savo poziciją.

Prezidentas teigė, kad ketinimai surengti jam apkaltą yra „perversmas“ ir „puolimas“ prieš demokratiją.

Analitikai prognozavo, kad valstybės vadovas gali būti atstatydintas, juolab kad 93 įstatymų leidėjai nubalsavo, kad pasiūlymas surengti apkaltą būtų svarstomas Kongreso.

79 metų P.P.Kuczynskis kaltinamas melavęs, kad nuslėptų gavęs iš Brazilijos bendrovės „Odebrecht“ 5 mln. JAV dolerių kyšių. Tiek prezidentas, tiek kompanija tvirtina, kad tie pinigai buvo teisėtas atlyginimas už konsultacijas.

Šiuos pinigus P.P.Kuczynskis gavo 2004–2013 metais. Tuo laikotarpiu jis dirbo ekonomikos ministru ir tuomečio prezidento Alejandro Toledo vyriausybės vadovu.

„Odebrecht“ yra pripažinusi, kad mokėjo milijonus dolerių kyšių pareigūnams keliose Lotynų Amerikos šalyse, kad užsitikrintų pelningų valstybinių užsakymų ir galėtų už jų išpildymą reikalauti dirbtinai išpūstų sumų.

„Odebrecht“ teigia sumokėjusi A.Toledo 20 mln. dolerių kaip „dėkingumo mokestį“ už pergalę konkurse dėl pelningo kontrakto nutiesti greitkelį tarp Brazilijos ir Peru.

A.Toledo šiuo metu yra Jungtinėse Valstijose, o Peru siekia, kad jis būtų išduotas ir stotų prieš teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas