Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 29 /11:51

Peru prezidentas Pedro Castillo išvengė apkaltos

Peru prezidentas Pedro Castillo pirmadienį išvengė apkaltos per balsavimą Kongrese, kuriame dominuoja opozicija. Per balsavimą, surengtą po ilgiau kaip aštuonias valandas trukusių debatų, 55 įstatymų leidėjai balsavo už apkaltą, 54 – prieš, dar 19 susilaikė. Kad prezidentui, opozicijos kaltintam korupcija ir moraliniu neveiksnumu, būtų paskelbta apkalta, reikėjo bent 87 balsų „už“.
Pedro Castillo
Pedro Castillo / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Peru Apkalta

„Siūlymas paskelbti respublikos prezidento postą laisvu nebuvo patvirtintas“, – paskelbė Kongresui vadovaujanti opozicijos lyderė Maria del Carmen Alva po balsavimo, įvykusio pirmadienį apie 23 val. vietos (antradienį 7 val. Lietuvos) laiku.

„Sveikinu žinią, kad nugalėjo sveikas protas, atsakomybė ir demokratija“, – po balsavimo socialiniame tinkle „Twitter“ parašė P.Castillo.

„Raginu visus [įstatymų leidėjus] atversti naują puslapį ir dirbti kartu, kad išspręstume didžiulius iššūkius, su kuriais susiduria šalis“, – pridūrė jis.

Balsavimo rezultatai nebuvo netikėti: nors konservatyvioji opozicija dominuoja Kongrese, ji neturėjo pakankamos daugumos, kad pati sugebėtų išstumti P.Castillo iš posto.

„Tiesą sakant, neturime pakankamai balsų“, – prieš balsavimą pripažino Norma Yarrow iš dešiniojo sparno partijos „Avanza Pais“ (Vystykime šalį).

„Nelaikome to pralaimėjimu“, – sakė apkaltos procesui vadovavęs įstatymų leidėjas Alejandro Munante.

Prieš aštuonis mėnesius prisaikdintas P.Castillo jau antrą kartą atlaikė mėginimą jį nušalinti. Per pastaruosius kelerius metus iš Peru prezidento posto buvo išstumti keli jo pirmtakai.

Tai buvo šeštas nuo 2017 metų kartas, kai Kongresas pradėjo apkaltos procedūrą einančiam pareigas prezidentui.

Dešiniųjų pažiūrų Pedro Pablo Kuczynski atlaikė vieną jų, bet 2018 metais atsistatydino prieš Kongresui pradedant antrus debatus.

Paskui, 2020 metais, Kongresui pavyko antru bandymu nušalinti centristą Martiną Vizcarrą.

Gruodį P.Castillo susidūrė su panašiomis pastangomis inicijuoti jam apkaltą. Nuo to laiko jis yra opozicijos ir kai kurių kritiškų žiniasklaidos priemonių taikiklyje.

Trys prezidentai per vieną savaitę

Opozicija kaltino 52-ejų kairuolį prezidentą, anksčiau dirbusį mokytoju, moraliniu neveiksnumu ir galimos korupcijos savo artimoje aplinkoje toleravimu.

Jis taip pat buvo kritikuojamas dėl kelių vyriausybės krizių jam valdant: per pastaruosius aštuonis mėnesius ministrų kabinetas buvo pertvarkytas keturis kartus.

Pirmadienio sesija prasidėjo P.Castillo kalba. Jis turėjo valandą atsakyti į kaltinimus.

Prezidentas tvirtino, kad procedūroje „nėra nė vieno elemento, kuris tinkamai pagrįstų“ kaltinimą moraliniu neveiksnumu.

Nuo pat rinkimuose per plauką pasiektos pergalės prieš dešiniųjų pažiūrų varžovę Keiko Fujimori, P.Castillo buvo metami kaltinimai sukčiavimu.

Valstybės vadovų apkaltos procedūros Peru palyginti dažnos, nes konstitucija leidžia ją pradėti dėl gana subjektyvių politinių nusižengimų.

Tai lėmė politinį nestabilumą: 2020 metų lapkritį per vieną savaitę du prezidentai buvo priversti palikti savo postą ir pradėjo valdyti trečias.

P.Castillo sulaukė paramos iš kitų kairuoliškų vyriausybių Lotynų Amerikoje, o Amerikos šalių žmogaus teisių komisija (IACHR) kritikuoja kaltinimą dėl moralinio neveiksnumo, nesant jo „objektyvaus apibrėžimo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas