Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Peru prezidento rinkimuose populistė K.Fujimori pirmauja prieš kairuolį P.Casillo

Peru dešiniojo sparno populistė Keiko Fujimori nesmarkiai pirmauja prieš kraštutinių kairiųjų politiką Pedro Castillo antrajame valstybės vadovo rinkimų ture, rodo pirminiai duomenys.
Keiko Fujimori
Keiko Fujimori / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Peru

Suskaičiavus 61 proc. balsų paaiškėjo, kad K. Fujimori pirmauja su 52,4 proc. balsų, o jos varžovas P. Castillo surinko 47,6 proc. balsų, praneša rinkimų komisijos biuras ONPE.

Praėjus trims valandoms po balsavimo apylinkių užsidarymo autoritetinga sociologinių tyrimų bendrovė „Ipsos“ paskelbė, kad abiejų kandidatų gautų balsų skirtumas neperžengia statistinės paklaidos ribos.

Kiek anksčiau „Ipsos“ buvo paskelbusi balsavusių rinkėjų apklausos duomenis, kurie rodė, kad pirmauja K. Fujimori su 50,3 proc. balsų, o jos varžovas C. Castillo turi 49,7 proc. balsų.

„Viskas tebėra statistinės paklaidos ribose, – sakė „Ipsos Peru“ vadovas Alfredo Torresas. – Gali būti pasikeitimų.“

Paskelbus balsavusių rinkėjų apklausos rezultatus, nepatenkinti P. Castillo šalininkai susirinko prie rinkimų komisijos biuro sostinėje Limoje.

Tačiau netrukus paskelbti pirminio balsų skaičiavimo duomenys, rodantys, kad į priekį išsiveržė kraštutinių kairiųjų kandidatas, išprovokavo džiaugsmo bangą šiauriniame Kachamarkos regione, kur gyvena P. Castillo.

„Turime išlikti ramūs, turime būti apdairūs. Prašau elgtis protingai. Tai, ką mes girdėjome, dar nėra oficialu“, – sakė 51 metų P. Castillo, kreipdamasis į šalininkus savo partijos „Laisvoji Peru“ („Peru Libre“) būstinėje Kachamarkos regiono Takabambos mieste, kai buvo paskelbti balsavusių rinkėjų apklausos duomenys.

„Matant, koks nedidelis skirtumas, labai svarbu išlaikyti šaltą protą. Sakau tai visiems perujiečiams“, – savo ruožtu kalbėjo K. Fujimori, buvusio autoritarinio prezidento Alberto Fujimori, nuteisto kalėti už žmogaus teisių pažeidimus, dukra.

Kai buvo paskelbti balsavusių rinkėjų apklausos rezultatai, televizijos reportažuose buvo matyti, kaip K. Fujimori džiaugsmingai glebėsčiuojasi su šeimos nariais ir savo kampanijos darbuotojais.

Abu kandidatai sekmadienį atiduodami savo balsą žadėjo gerbti rinkimų rezultatus.

„Nežinosime [nugalėtojo], kol nebus suskaičiuoti absoliučiai visi balsai“, – naujienų agentūrai AFP sakė politologė Jessica Smith.

„Viskas tebėra labai neaišku, skirtumas labai menkas, todėl turime palaukti oficialų rezultatų“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas