Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 04 11 /17:55

Perversmas Sudane: sulaikius prezidentą valdžią perima kariuomenė, uždaromos sienos, oro erdvė

Sudano gynybos ministras per valstybinę televiziją ketvirtadienį pareiškė, kad kariuomenė sulaikė šalies prezidentą Omarą al Bashirą.
Protestuotojai Sudane sveikina kariškius
Protestuotojai Sudane sveikina kariškius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kaip gynybos ministras skelbiu, kad buvo nuverstas režimas, o jo vadovas sulaikytas“, – pareiškė ministras.

A.Ibnoufas taip pat paskelbė, kad vadovavimą Sudanui artimiausiems dvejiems metams perima kariuomenė, suspenduojama šalies konstitucija, uždaromos sienos bei oro erdvė.

„Dvejiems metams mes jį (prezidentą) pakeitėme laikinąja karine taryba ir suspendavome Sudano 2005 metų konstituciją“, – pranešė ministras, skaitydamas pranešimą.

„Visoje šalyje trims mėnesiams įvedėme nepaprastąją padėtį ir nurodėme uždaryti šalies sienas bei oro erdvę iki naujo pranešimo“, – paskelbė jis.

Pasak gynybos ministro, karinė taryba taip pat paskelbė paliaubas visoje šalyje, įskaitant karo nuniokotus Darfūro, Mėlynojo Nilo ir Pietų Kordofano rajonus, kur O.al Bashiro vyriausybė jau seniai kovoja su etninės mažumos sukilėliais.

Aktyvistai jau anksčiau ketvirtadienio rytą pradėjo platinti pranešimą iš Karinės pereinamosios tarybos, skelbiantį, kad prezidentas nušalinamas nuo pareigų, skelbia CNN.

Tūkstančiai sostinės Chartumo gyventojų, atvykę prie kariuomenės būstinės, skandavo šūkius „Režimas krito“.

„Laukiame svarbių naujienų. Iš čia nepasitrauksime, kol nesužinosime, kokios tos naujienos. Tačiau žinome, kad Bashiras turi trauktis“, – anksčiau teigė vienas protestuotojas, kaip ir dar šimtai tūkstančių sudaniečių, norintis, kad O.al-Bashiras, šalį valdantis nuo 1989 metų, paliktų postą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sudano prezidentas Omaras al-Bashiras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sudano prezidentas Omaras al-Bashiras

Gandai apie O.al-Bashiro nušalinimą sklandė jau kelias dienas – Sudane įsibėgėjo dideli protestai prieš jo valdžią. Demonstracijos ilgą laiką buvo taikios, bet pastaruoju metu pranešta apie kelis mirtinus susirėmimus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai Sudano sostinėje Chartume žygiuoja kariuomenės būstinės link
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai Sudano sostinėje Chartume žygiuoja kariuomenės būstinės link

O.al Bashiras geležiniu kumščiu vadovavo Sudanui nuo 1989 metų, kai perėmė valdžią per islamistų remtą perversmą.

Pernai gruodį Sudane prasidėjo masiniai protestai prieš O.al Bashirą dėl vyriausybės ketinimų pabranginti duoną, šalį krečiant ekonomikos krizei. Opozicija ragino kariuomenę padėti nuversti autoritarinį lyderį ir atkurti demokratiją.

Pastarosiomis dienomis protestai ypač suaktyvėjo – tūkstančiai demonstrantų budėjo Chartumo centrinėje aikštėje prie kariuomenės štabo komplekso, kuriame taip pat yra prezidento oficialioji rezidencija ir Gynybos ministerija, reikalaudami valstybės vadovo atsistatydinimo. Žiniasklaidos duomenimis, per susirėmimus žuvo mažiausiai 11 žmonių, įskaitant šešis karius.

Naujienų televizija CNN anksčiau informavo, kad pats O.al Bashiras yra laikomas namų arešto sąlygomis. Jo asmens sargybiniai buvo pakeisti, o buvęs valstybės vadovas – budriai saugomas.

Be to, pranešama, kad kariškiai Chartume užėmė vieną O.al Bashiro politinių biurų.

įvykių liudininkai sakė naujienų agentūrai AFP matę, kaip kariai surengė reidą su O.al Bashiro valdančiąja Nacionalinio kongreso partija (NKP) siejamos grupės būstinėje Chartume.

Pasak jų, kariai ketvirtadienį ryte įsiveržė į „Islamo judėjimo“, NKP ideologinio sparno, biurą.

Per nacionalinį radiją leidžiamos patriotinės dainos, o pagrindinis tarptautinis oro uostas uždarytas. Kariškiai budi pagrindiniuose keliuose, ant tiltų, prie Gynybos ministerijos.

Sudanietis žurnalistas Reemas Abbasas „Twitter“ pranešė, kad iš Chartumo kalėjimo paleidžiami kaliniai.

Įtakinga Sudano žvalgybos tarnyba netrukus paskelbė paleidžianti visus šalyje laikomus politinius kalinius, pranešė valstybinė žiniasklaida.

„Nacionalinė žvalgybos ir saugumo tarnyba paskelbė paleidžianti visus politinius kalinius visoje šalyje“, – nurodė valstybinė naujienų agentūra SUNA.

Sudano ginkluotosios pajėgos šalies politikoje didelę įtaką turi nuo pat 1956-ųjų, kai šalis tapo nepriklausoma. Kariškiai perversmus yra įvykdę 1958, 1969, 1985 ir 1989 metais – tiesa, O.al Bashiras išsilaikė tris ešimtmečius.

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas jam yra iškėlęs kaltinimų karo nusikaltimais ir genocidu dėl Sudano vyriausybės veiksmų Darfūro regione.

Sudano protestuotojai nepalaiko „režimo perversmo“ ir žada tęsti protestus

O.al Bashiro nuvertimo reikalaujančių protestų organizatoriai ketvirtadienį kariškių įvykdytą prezidento suėmimą pavadino to paties „režimo įvykdytu perversmu“ ir pažadėjo nenutraukti savo kampanijos.

„Režimas įvykdė karinį perversmą, sugrąžindamas tuos pačius veidus ir tas pačias institucijas, prieš kurias sukilo mūsų žmonės“, – sakoma Aljanso už laisvę ir permainas pareiškime.

„Mes visi atmetame tai, kas buvo pasakyta režimo paskelbtame pareiškime apie perversmą“, – pareiškė protestų organizatorių, opozicijos partijų ir sukilėlių grupių aljansas.

„Raginame savo žmones tęsti sėdimąjį protestą priešais kariuomenės būstinę, visuose regionuose ir gatvėse“, – sakoma pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas