Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Perversmo kulminacija: sukilėlių naikintuvai buvo nusitaikę į Recepo Tayypipo Erdogano lėktuvą, bet neiššovė

Dabar jau aišku, kad perversmas Turkijoje žlugo. Bet trūko labai nedaug ne tik iki valdžios pakeitimo karine jėga, bet ir iki paties prezidento Recepo Tayyipo Erdogano žūties – sukilėliai galėjo numušti jo lėktuvą, skelbia „Reuters“.
Recepas Tayyipas Erdoganas tarp rėmėjų Ataturko oro uoste
Recepas Tayyipas Erdoganas tarp rėmėjų Ataturko oro uoste / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie perversmo Turkijoje žlugimą vėlų penktadienio vakarą kalbėti dar buvo anksti – prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas dar buvo Marmario kurorte. Bet tada, kreipęsis į tautą išmaniojo telefono pagalbą, jis nutarė skristi į Stambulą.

Didmiesčio oro uostą orlaivis pasiekė sėkmingai. Bet dabar aiškėja, kad toji R.T.Erdogano kelionė galėjo būti paskutinė jo gyvenime.

„Mažiausiai du sukilėlių naikintuvai F-16 skraidė aplink Erdogano lėktuvą. Šis orlaivis ir dar du prezidentą saugoję naikintuvai F-16 jau buvo atsidūrę taikiklyje. Kodėl jie nešovė, nežinia“, – „Reuters“ teigė vienas buvęs Turkijos kariškis.

Tuo metu perversme dalyvavę kariškiai jau buvo atkirtę tiltą per Bosforo sąsiaurį, užėmę Ataturko oro uostą Stambule ir apšaudę parlamento pastatą sostinėje Ankaroje, todėl prezidentinio lėktuvo numušimas turbūt būtų tapęs paskutiniąja vinimi į R.T.Erdogano valdžios karstą.

O kad tai tikrai buvo įmanoma, nėra tik gandai. „Reuters“ patvirtinimą, kad R.T.Erdogano lėktuvas buvo persekiojamas pakeliui iš Marmario į Stambulą, gavo ir iš vieno vyriausybės pareigūno. Kitas valdžios atstovas tiesiog užsiminė apie „problemas ore“.

Pats R.T.Erdoganas dar vykstant perversmui teigė, kad sąmokslininkai bandė jį užpulti dar Marmaryje ir subombardavo objektus, kuriuose jis buvo.

Skrydžių stebėjimo tinklalapiuose vėlų penktadienio vakarą buvo matyti, kaip „Gulstream IV“ lėkuvas su R.T.Erdoganu ir jo palyda maždaug 1 val. 40 min. pakyla iš Dalamano oro uosto, esančio netoli Marmario.

Pasiekęs Ataturko oro uostą į pietvakarius nuo Stambulo, lėktuvas netrumpai suko ratus ore – kaip tik tuo metu „Reuters“ šaltiniai oro uoste teigė girdėję šūvių papliūpas. Galiausiai orlaivis nusileido.

Pats R.T.Erdoganas dar vykstant perversmui teigė, kad sąmokslininkai bandė jį užpulti dar Marmaryje ir subombardavo objektus, kuriuose jis buvo. Tiesa, prezidentas jau buvo išvykęs – kaip teigė „Reuters“ šaltinis, „jis per plauką išvengė žūties“.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Naikintuvas F-16
Alvydo Januševičiaus nuotr./Naikintuvas F-16

Kaip pranešė CNN „Turk“, perversmo rengėjai buvo pasiuntę tris sraigtasparnius į Marmarį, o daugiau nei 40 specialiųjų pajėgų būrio karių turėjo suimti R.T.Erdoganą. Bet pastarajam pavyko pasprukti.

Paviešintame vaizdo įraše, kurį padarė viešbutį, kuriame buvo apsistojęs R.T.Erdoganas, šturmavę kariškiai, matyti sujaukti prezidento apartamentai.

Per perversmą bandyta sulaikyti ir premjerą Binalį Yildirimą, kuris tuo metu buvo Stambule. Tačiau vyriausybės vadovui irgi pavyko pasprukti.

Perversmo metu žuvo 290 žmonių. Numalšinus neramumus jau atleisti ir suimti 3000 karių ir aukšto rango karininkų, atleisti 7850 policijos pareigūnų bei 2745 teisėjai.

VIDEO: Prie viešbučio, kuriame buvo apsistojęs Turkijos prezidentas, aidėjo šūviai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas