Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Pfizer“ gamyklą nuniokojęs tornadas sukėlė ir gandų audrą: ar jis buvo sukurtas dėl pinigų?

Tornadas, nusiaubęs JAV farmacijos milžinės „Pfizer“ gamyklą, ne tik pradžiugino jos sukurtų skiepų nuo COVID-19 priešininkus, bet ir pagimdė sąmokslo teorijų, neva ši gamtos stichija inicijuota tyčia dėl draudimo išmokos ar kad tai buvo Dievo bausmė už vakcinas, kurių daugybė kaip tik buvo sunaikinta per nelaimę. Tai yra melas – nėra jokių tokios versijos įrodymų. Be to, nors žmogus gali sukelti tornadą, dirbtinai pasiekti tokį jo mastą, koks pasitaiko gamtoje, neįmanoma.
„Pfizer“ gamyklą niokoja tornadas
„Pfizer“ gamyklą niokoja tornadas / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Įžvelgė karmą

Naujiena apie nelaimę, liepos 19-ąją įvykusią Roki Maunto mieste JAV Šiaurės Karolinos valstijoje, sukėlė džiaugsmo net kai kuriems „Facebook“ vartotojams iš Lietuvos.

„Šiandien yra didelė proga linksmintis ir net šampano atsidaryti. Amerikėj siautėjo siaubingas tornadas, ir pakeliui jis visai iki pamatų nusiaubė „Pfizer“ sandėlį“, – rašė viena internautė.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai reiškia džiaugsmą dėl „Pfozer“ gamyklą nusiaubusio tornado
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai reiškia džiaugsmą dėl „Pfozer“ gamyklą nusiaubusio tornado

Paaiškinusi, kad gamtos stichija praėjusio trečiadienio vakarą apgadino pagrindinę „Pfizer“ gamyklą, išsklaidydamas ir sugadindamas daugiau nei 50 tūkst. padėklų vaistų, bet niekas nenukentėjo, kita apibendrino: „Karma…“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai svarsto, esą tornadas buvo atpildas „Pfizer“ už vakcinas nuo COVID-19
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai svarsto, esą tornadas buvo atpildas „Pfizer“ už vakcinas nuo COVID-19

Dar viena „Facebook“ vartotoja panašią informaciją paskelbė rusų kalba.

Kitakalbiai socialinių tinklų vartotojai nuėjo dar toliau. Socialiniame tinkle „Twitter“ pasipylė įrašai, kuriuose teigiama, neva farmacijos kompanija iš šios nelaimės gaus naudos. Kai kurie komentatoriai aiškino, esą tornadas buvo sukeltas dirbtinai, siekiant gauti pinigų iš draudimo kompanijos.

Nurodė konkrečias sumas

Viena „Instagram“ vartotoja jau tą pačią dieną po tornado angliškai pasamprotavo apie „galimybę manipuliuoti dažniu a la DARPA bei HAARP“ orams kontroliuoti, ir, jei vieni gali pasėti debesis, ar kiti gali sukurti tornadus.

DARPA yra JAV Gynybos departamento Pažangiųjų gynybos tyrimų projektų agentūra (angl. Defense Advanced Research Projects Agency).

Ji finansavo sensoriaus, kuris padėtų sekti organizmo kovą su infekcija, kūrimą. Šis sensorius yra 3 mm ilgio hidrogelio, naudojamo kai kuriuose kontaktiniuose lęšiuose ir implantuose, pluoštelis. Anksčiau buvo platinama melagiena, neva šio hidrogelio dedama į vakcinas nuo COVID-19.

Taip pat skaitykite: Nauja fantazija: PGR testai ir pažeis smegenis, ir „implantuos“ hidrogelio

HAARP yra Aukšto dažnio aktyviosios auroros tyrimų programa (angl. High-frequency Active Auroral Research Program), kuria mokslinkai, pasitelkę itin galingą siųstuvą, tiria jonosferą.

Netrukus po vasarį Turkiją sudrebinusių žemės drebėjimų buvo platinamas gandas, tariamai šis siųstuvas sukėlė požeminius smūgius.

Taip pat skaitykite: Melagienos apie žemės drebėjimus neslopsta: užkliuvo ir sprogimai, ir „Grammy“ šou

Toliau internautė svarsto, be kita ko, apie „Big Pharma“ (angl. „didžiosios farmacijos“ – tai yra sąmokslo teorijos, kad medicinos bendruomenė, ypač farmacijos kompanijos, visų pirma – didelės korporacijos, veikia prieš visuomenės gerovę, veiksmingus gydymo būdus, net sukelia įvairias ligas ar blogina jomis sergančiųjų būklę, siekdamos pelno ar dėl kitų nedorų priežasčių) draudimo reikalavimą.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internete aiškinama, neva tornadas buvo sukurtas dirbtinai, siekiant gauti draudimo išmoką
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internete aiškinama, neva tornadas buvo sukurtas dirbtinai, siekiant gauti draudimo išmoką

Kitaip tariant, ji taip pat daro prielaidą, kad dalis „Pfizer“ gamyklos buvo sunaikinta sąmoningai tikslingai sukurtu tornadu.

Su tokia versija sutiko ne vienas įrašo komentatorius, skyrėsi tik jų nuomonės, kam tokios nelaimės reikėjo. „Jie naikina įrodymus (apie informacine RNR paremtas vakcinas nuo COVID-19 – red. past.)“, – tvirtino vienas, panašiai rašė ir kai kurie kiti.

„Blogi vyrukai naikina savo pačių daiktus (skiepus), nes jų neparduoda, ir vietoj to renka draudimą…“ – aiškino kitas.

Trečias pateikė ir skaičių: „Jie tai sukūrė! Turto draudimas (600 mln. JAV dolerių), produktų draudimas (apie 1 mlrd. JAV dolerių) ir įrodymų sunaikinimas.“

„Instagram“ vartotoja taip pat pasidalijo sugriautos „Pfizer“ gamyklos vaizdais. Šis vaizdo įrašas prieš tai buvo paskelbtas kitoje šio socialinio tinklo paskyroje ir palydėtas panašių komentarų: „Draudimo paraiška dėl nenaudingo vaisto, kurio niekas nenori.“

„Dieviškasis įsikišimas ar suvaidintas įvykis? – retoriškai klausė pats įrašą paskelbęs internautas. – Mano spėjimas yra pastarasis, patyrinėkite HAARP.“

Judėjo greičiau nei automobilis

EF3 stiprumo (vėjo gūsiai siekė ir 240 km/h) tornadas iš tiesų liepos 19-ąją suniokojo dalį „Pfizer“ gamyklos Rocky Mounte, esančiame už 365 km į rytus nuo Šiaurės Karolinos valstijos sostinės Šarlotės.

Vienas gamyklos teritorijoje dirbantis vyras iš automobilio nufilmavo stichijos siautėjimą.

Kitas vyras, taip pat nufilmavęs tornadą iš sunkvežimio kabinos, dar būdamas gamyklos teritorijoje įspūdžiais pasidalijo Šiaurės Karolinos televizijos WRAL-TV eteryje.

VIDEO: Tornadas nuniokojo „Pfizer“ gamyklą Šiaurės Karolinos valstijoje JAV

Tokio stiprumo tornadai gali sustiprėti iki 218-266 m/h, jis gali rauti medžius, į orą pakelti net autobusus ir traukinius, padaryti didžiulės žalos pastatams. Mažiau nei 5 proc. tornadų būna tokie ar dar stipresni.

Praėjus porai dienų po nelaimės, „Pfizer“ paskelbė, kad sugriauti tik pastatai, niekas iš 3,2 tūkst. gamyklos darbuotojų dėl to nenukentėjo. Tiesa, žiniasklaida nurodė, kad buvo sužeista 16 žmonių.

„YouTube“ skelbiama daugybė vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuota tornado padaryta žala gamyklos statiniams ir aplinkai.

VIDEO: Tornadas nuniokojo „Pfizer“ gamyklą Šiaurės Karolinos valstijoje JAV
VIDEO: Tornadas nuniokojo „Pfizer“ gamyklą Šiaurės Karolinos valstijoje JAV
VIDEO: Tornadas nuniokojo „Pfizer“ gamyklą Šiaurės Karolinos valstijoje JAV

Be to, pranešta, kad labiausiai nukentėjo patalpos, kurios buvo naudotos kaip sandėliai, ne gamybai.

Nepaisant to, baiminamasi, kad ligoninės susidurs su tam tikrų medikamentų trūkumu. Sugriuvusiuose statiniuose buvo laikoma ketvirtadalis „Pfizer“ gaminamų vaistų, kuriuos turėjo gauti ligoninės.

Sunaikino ne vakcinas

Šias žinias socialiniuose tinkluose lydėjo ir komentarai, esą tornadas suniokojo ne tik „Pfizer“ statinius, bet ir juose laikytas vakcinas nuo COVID-19.

„Pfizer“ sandėlis, pilnas COVID skiepų, ką tik suniokotas tornado Šiaurės Karolinoje“, – netrukus po nelaimės pranešė bent du „Twitter“ vartotojai (čia, čia).

Pastarasis dar pridėjo retorinį klausimą: „Dievo darbas?“ O pirmasis kiek vėliau papildė nauju įrašu: „Nedaug trūko, kad tornadas „Pfizer“ sandėlyje nužudytų tūkstančius žmonių. Jis stebėtinai smogė tik į kampą su COVID vakcinų paletėmis!“

Ekrano nuotr. iš google.com/maps/„Pfizer“ gamykla Šiaurės Karolinos valstijoje
Ekrano nuotr. iš google.com/maps/„Pfizer“ gamykla Šiaurės Karolinos valstijoje

Tai nėra tiesa. Naujienų agentūros „The Associated Press“ faktų tikrintojams kompanijos atstovas pranešė, kad nuniokotoje gamykloje „Pfizer“ negamina ir nelaiko savo vakcinų nuo COVID-19. Šioje gamykloje gaminami sterilūs leidžiami medikamentai.

Sukurti įmanoma, tik ne tokį galingą

JAV Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos Nacionalinės stiprių audrų laboratorijos teigimu, tornadai susidaro iš energijos, kuri išsiskiria griaudint perkūnijai, tačiau mokslininkai dar iki galo nesupranta, kaip tiksliai jie kyla.

Viesulas (Šiaurės Amerikoje jis vadinamas tornadu) yra stipriai besisukanti oro kolona, kurios vienas galas remiasi į žemę, o antras – į liūtinius kamuolinius, retais atvejais – kamuolinius debesis.

Tornadas susidaro, kai audros metu atsiranda sūkurys – besisukanti oro kolona. Jai svyrant, karštas oras kyla į viršų, o šaltas spaudžiamas žemyn. Sūkuriui prisipildžius vandens garų, atsiranda piltuvėlio formos debesis. Jis paliečia žemę, sūkurio judėjimo greitis padidėja.

Kad geriau perprastų tornadų susidarymo mechanizmą, mokslininkai juos modeliuoja teoriškai ir atlieka eksperimentus, laboratorijose sukurdami mažesnius jų modelius.

Taip, tornadą gali sukelti ir žmogus. Bet tokie dirbtiniai viesulai nei dydžiu, nei galia neprilygsta tikriesiems.

1969-aisiais kanadietis Louisas Michaud, įkvėptas gamtoje vykstančių procesų, sukūrė atmosferos sūkurių variklį, kuriuo galima sukurti dirbtinį ir kontroliuojamą tornadą.

Taip pat skaitykite: Patikėjo šimtai: tornadas Uhane nesugriovė COVID-19 esą sukūrusios laboratorijos

Tačiau nėra jokių viešai paskelbtų oficialių duomenų, kurie rodytų, kad „Pfizer“ gamyklą nuniokojęs tornadas būtų buvęs sukurtas dirbtinai, juoba siekiant gauti draudimo išmoką.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internete aiškinama, neva tornadas suniokojo pastatus, kuriuose buvo laikomos COVID-19 vakcinos
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internete aiškinama, neva tornadas suniokojo pastatus, kuriuose buvo laikomos COVID-19 vakcinos

15min verdiktas: melas. Nėra jokių įrodymų, kad JAV farmacijos milžinės „Pfizer“ gamyklą nusiaubęs tornadas buvo sukurtas dirbtinai dėl draudimo išmokos ar kad jis sunaikino tūkstančius COVID-19 vakcinų.

Nėra jokių tokios versijos įrodymų. Be to, nors žmogus gali sukelti tornadą, dirbtinai pasiekti tokį jo mastą, koks pasitaiko gamtoje, neįmanoma. Sandėliuose, kurie buvo sugriauti, skiepai nuo koronaviruso nei laikyti, nei gaminti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas