Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 28 /13:39

Pietų Korėja ir Japonija susitarė dėl kompensacijų sekso vergiją patyrusioms moterims

Pietų Korėja ir Japonija pirmadienį sudarė istorinę sutartį dėl opaus karo laikų sekso vergių klausimo, ilgai temdžiusio dvišalius santykius, pranešė Seulo užsienio reikalų ministras.
Pietų Korėjos ir Japonijos ministrai
Pietų Korėjos ir Japonijos ministrai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ši sutartis bus „galutinė ir neatšaukiama“, jeigu Japonija įvykdys savo įsipareigojimus, ministras Yun Byung-se sakė žurnalistams po derybų su japonų diplomatijos vadovu Fumio Kishida.

F.Kishida sakė, kad Japonija sutiko pasiūlyti 1 mlrd. jenų (7,59 mln. eurų) kompensacijų „paguodos moterims“, kurios buvo išnaudojamos Japonijos kariuomenės viešnamiuose per Antrąjį pasaulinį karą.

„Paguodos moterų klausimas ... iškilo dalyvaujant Japonijos kariuomenei; ... Japonijos vyriausybė jaučia didelę savo atsakomybę“, – pridūrė jis.

Japonijos premjeras Shinzo Abe tų nukentėjusiųjų „atsiprašo ir gailisi iš širdies gelmių“, pabrėžė F.Kishida.

Seulas ir Tokijas ilgą laiką ginčijosi, kaip turėtų būti išspręstas ši klausimas.

Manoma, kad iki 200 tūkst. moterų, kurių didelę dalį sudarė korėjietės, buvo Japonijos armijos sekso vergės per Antrąjį pasaulinį karą, kurioms prigijo „paguodos moterų“ pavadinimas.

Prabilo apie naują erą

„Japonija ir Pietų Korėja pasitiks naują erą, – Sh.Abe sakė žurnalistams po pokalbio telefonu su Pietų Korėjos prezidente Park Geun-Hye. – Abi šalys bendradarbiaus, kad ją kartu atvertų.“

„Sugebėjome pasiekti galutinį ir neatšaukiamą sprendinį šiemet, minint 70-ąsias metines“ po Antrojo pasaulinio karo ir Japonijos kolonizacijos Korėjos pusiasalyje pabaigos, sakė Japonijos lydersi Shinzo Abe, kalbėdamas per nacionalinio transliuotojo NHK tiesioginę laidą.

„Negalime versti savo vaikų, anūkų ir mūsų ateities kartų vaikų nešti ant savo pečių tokį likimą, kad jiems nuolat tektų atsiprašinėti“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito