Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Korėja: Pchenjano branduolinė ataka reikštų režimo pabaigą

Seulas penktadienį pareiškė, kad Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų panaudojimas reikštų Kim Jong Uno režimo pabaigą.
Šiaurės Korėja
Asociatyvi nuotr. / „AFP“/„Scanpix“

Pareiškimas pasirodė po to, kai Pchenjanas pagrasino branduoliniais atsakomaisiais veiksmais dėl didėjančio JAV karinių pajėgų dislokavimo pusiasalyje.

Abiejų Korėjų santykiai yra viename žemiausių taškų per visą istoriją – Šiaurės Korėja intensyvina ginklų bandymus, o Seulas ir Vašingtonas stiprina karinį bendradarbiavimą.

Šiaurės Korėjos gynybos ministras ketvirtadienį perspėjo, kad šios savaitės JAV branduolinį ginklą galinčio nešti povandeninio laivo apsilankymas Pietų Korėjos uoste Busane – pirmasis nuo 1981 metų – gali įgalinti Pchenjaną panaudoti savo branduolinius ginklus.

Praėjusiais metais Šiaurės Korėja priėmė didelės apimties branduolinį įstatymą, kuriame išdėstyti įvairūs scenarijai – kai kurie iš jų yra migloti, – pagal kuriuos ji galėtų panaudoti savo branduolinius ginklus, įskaitant prevencinius branduolinius smūgius, jei kiltų kažkokia grėsmė.

Pietų Korėjos gynybos ministerija penktadienį pareiškė, kad kaip Seulas ir Vašingtonas jau anksčiau aiškiai nurodė, „bet kokia branduolinė ataka prieš aljansą sulauks neatidėliotino, triuškinančio ir ryžtingo atsako“.

Pasak pareiškimo, jei taip atsitiktų, Šiaurės Korėjos režimas sulauktų savo pabaigos. Jame teigiama, kad JAV povandeninio laivo apsilankymas Busano uoste tėra teisėtas gynybinis atsakas į nuolatinius Pchenjano branduolinius grasinimus.

Dėl minėtojo laivo vizito buvo susitarta per Pietų Korėjos prezidento Yoon Suk-yeolo kelionę į Vašingtoną balandį, kai jis ir JAV prezidentas Joe Bidenas griežtai perspėjo Pchenjaną dėl galutinių branduolinio ginklo panaudojimo pasekmių.

Naujausias Seulo pareiškimas paskelbtas po to, kai, kaip manoma, Šiaurės Korėja sulaikė amerikiečių karį Travisą Kingą, kuris antradienį turistinės kelionės į pasienio Panmundžomo kaimą metu kirto stipriai militarizuotą Korėjų sieną.

Pchenjanas jau seniai sulaiko amerikiečius ir naudoja juos kaip derybinį įrankį dvišaliuose santykiuose. Kol kas Šiaurės Korėja nepateikė jokių komentarų dėl T.Kingo.

Praėjusiais metais paskelbdamas apie naują branduolinį įstatymą Kim Jong Unas sakė, kad šalies, kaip branduolinės galios, statusas dabar yra negrįžtamas, todėl derybų dėl denuklearizacijos galimybės iš esmės nebeliko.

Šis įstatymas yra dviprasmiškas. Jame teigiama, kad Pchenjanas galėtų panaudoti savo branduolinius ginklus, jei būtų numanoma, kad artinasi branduolinių ginklų ar kitų masinio naikinimo ginklų ataka.

Analitikų teigimu, tai gali būti pasinaudota siekiant pateisinti galimą Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų panaudojimą net ir įprastinių atakų atveju.

„Šiaurės Korėja yra vienintelis subjektas, priėmęs Branduolinių pajėgų politikos aktą, kuris apima neteisėtus prevencinius smūgius“, – penktadienį pareiškė Pietų Korėjos gynybos ministerija.

Ji pridūrė, kad Pchenjanas taip pat kartoja realias prevencinių smūgių pratybas ir grasinimus branduoliniu smūgiu prieš Seulo ir Vašingtono aljansą.

JAV ir Pietų Korėja antradienį Seule taip pat surengė pirmąjį Branduolinės konsultacinės grupės (angl. Nuclear Consultative Group) susitikimą, kad pagerintų bendrą atsaką į bet kokią Šiaurės Korėjos branduolinę ataką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento