Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirmoji Ukrainos dama O.Zelenska: nenorėčiau, kad vyrui tektų rinktis tarp šeimos ir prezidento pareigų

„Tai buvo siurrealistinis jausmas... tarsi žaisčiau kompiuterinį žaidimą ir turėčiau pereiti tam tikrus lygius, kad grįžčiau namo.“ – taip apie pirmąsias karo akimirkas britų dienrašiui „The Guardian“ kalbėjo Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio žmona Olena Zelenska. Interviu metu ji atskleidė, kad per šį laiką su šeima niekada nebuvo palikusi Ukrainos ir kad nerimauja ne dėl vyro psichologinės, tačiau dėl fizinės sveikatos.
Olena Zelenska
Olena Zelenska / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Interviu metu O.Zelenska prisiminė vasario 24 d. – pirmąją karo Ukrainoje dieną.

„Jaučiausi, tarsi būčiau alternatyvioje realybėje, lyg sapnuočiau“, – taip pirmoji šalies ledi leidiniui „The Guardian“ apibūdino pirmąsias akimirkas.

Iš karto po pirmųjų žinių apie invaziją jos vyras paliko prezidento rūmus Kyjivo centre ir išvyko į saugumo tarybos posėdį, kuriame buvo aptariami tolesni Ukrainos veiksmai. Jis prisakė žmonai laukti, kol paskambins ir perduos tolesnes instrukcijas.

Likusi viena ji nuėjo pažiūrėti, ką veikia poros vaikai – devynerių Kyrylas ir septyniolikmetė Oleksandra. Jie jau buvo pabudę, apsirengę ir atrodė suprantantys kas vyksta.

O.Zelenska prisimena ėmusi krautis lagaminą ir kaskart, kai tik pasigirsdavo dundėjimas, kartu su vaikais ir apsaugos darbuotojais nuskubėdavo į rūsį. Vienu metu ji stovėjo pirmajame prezidentinės vilos aukšte ir žiūrėjo pro langą, kai garsiai ir žemai praskrido naikintuvas – ji nebuvo tikra, ar tai buvo ukrainiečių, ar rusų naikintuvas.

„Tai buvo siurrealistinis jausmas... tarsi žaisčiau kompiuterinį žaidimą ir turėčiau pereiti tam tikrus lygius, kad grįžčiau namo. Tačiau visą dieną mano veide buvo keista šypsena, nes stengiausi nerodyti vaikams panikos. Mes tiesiog vykdėme apsaugos nurodymus, ėjome ten, kur mums buvo liepta“, – prisiminė ji.

Tos pačios dienos vakare jai vėl pavyko trumpam pamatyti savo vyrą. Jis pasakė, kad ją ir vaikus nuveš į saugią vietą. Šeima gyvai nesimatė du mėnesius, O.Zelenskos ir vaikų buvimo vieta nuolat keitėsi, bet jie visąlaik buvo Ukrainoje.

Prezidento žmona „The Guardian“ teigė, kad prieš karą, nepaisant užsienio žvalgybų perspėjimo apie Rusijos pajėgų judėjimą, nebuvo didelių minčių, kad invazija iš tiesų įvyks. Pirmąją karo dieną pora miegojo savo namuose, o vasario 23 d., dieną prieš invaziją, O.Zelenska savo kabinete surengė susitikimą su paaugliais, kuriame kalbėta apie psichikos sveikatą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

„Ne, žinoma, ne. Iš visų pusių buvo skirtingos informacijos. Žinoma, namuose su manimi niekas nesidalijo karinėmis paslaptimis <...> Negalėjau patikėti, kad tai įvyks. Net paso nebuvau pasiruošusi“, – leidinys cituoja O.Zelenską.

Nors ilgą laiką ji negali gyventi su savo vyru, bet dabar jie bent jau gali matytis. „Mes apkabinome, pasisveikinome ir paklausėme vienas kito, kaip mums sekasi. Vaikai buvo čia ir kurį laiką laikėsi įsikibę į jį. Dabar mes galime matyti vienas kitą, o jie gali fiziškai būti su tėčiu, tai šiek tiek palengvina situaciją“, – pirmąjį susitikimą su V.Zelenskiu po ilgo laiko prisiminė ji.

Šiandien prezidento šeima gali jausti kiek daugiau užtikrintumo nei pirmomis karo dienomis, kai Rusijos kariuomenė artėjo prie Kyjivo ir visi blogi scenarijai atrodė įmanomi.

„Remiantis turima žvalgybos informacija, priešas mane pažymėjo kaip taikinį Nr. 1, o mano šeimą – kaip taikinį Nr. 2“, – viename iš savo pirmųjų vaizdo kreipimųsi kalbėjo V.Zelenskis .

Jo žmona nežino, kokia žvalgybos informacija buvo grindžiamas šis vertinimas, o vyras jai niekada nesakė apie konkrečią grėsmę šeimai. Ji stengiasi apie tai per daug negalvoti, nes „kitaip man prasidės paranoja“.

Tačiau O.Zelenska sako supratusi, kad jei šeima būtų buvusi pagrobta, tai būtų didelis ginklas Rusijai.

„Žinoma, galima daryti spaudimą prezidentui per jo šeimą, ir aš nenorėčiau, kad jam tektų rinktis tarp šeimos ir prezidento pareigų. Taigi, jei yra bent menkiausia tokia galimybė, reikia ją pašalinti“, – leidiniui kalbėjo ji.

V.Zelenskis išsiuntė žmoną su vaikais toliau nuo jų namų, į santykinai saugią vietovę. Kartais prezidento žmona sako girdėjusi oro pavojaus sirenas.

Kartais jai pavykdavo pasikalbėti su vyru, nors ir ne įprastais būdais. Apsaugos darbuotojai jai liepė palikti visą savo elektroniką ir nesijungti prie jokių socialinių tinklų. Ji stengėsi susidaryti dienotvarkę, kad būtų užimta, laiką ji leisdavo padėdama Kyrylui ruošti pamokas mokykloj, rašo „The Guardian“.

„Scanpix“/AP nuotr./Jill Biden ir Olena Zelenska
„Scanpix“/AP nuotr./Jill Biden ir Olena Zelenska

Pastarosiomis savaitėmis V.Zelenska dažnai kalbėjosi su kai kuriais tuomet užmegztais kontaktais, taip pat su kitomis pirmosiomis damomis. Praėjus 10 savaičių po karo pradžios ji pirmą kartą viešai pasirodė ir susitiko su Jill Biden, ir ši pora apžiūrėjo mokyklą Ukrainos tolimuosiuose vakaruose. Kiti pokalbiai vyko telefonu. Prancūzijos pirmoji dama Brigitte Macron pasisiūlė padėti atstatyti mokyklą. O.Zelenska vaizdo skambučiu kalbėjosi su Belgijos karaliene Mathilde, kuri taip pat yra psichologijos profesorė ir turi patarimų dėl reabilitacijos programų.

O.Zelenska nesijaudina dėl vyro psichologinės būklės

Interviu „The Guardian“ metu O.Zelenska prisiminė, kad apie vyro sprendimą balotiruotis į prezidentus išgirdo iš žinių. Vyras tuo metu teisinosi, kad tiesiog pamiršo jai pasakyti. Žurnalisto paklausta apie savo jausmus tuo metu, ji diplomatiškai atsakė, kad jautė „platų emocijų spektrą“.

Vis dėlto ji aiškiai prabrėžė, kad niekada nemėgo politinio gyvenimo, o nuo tada, kai jos vyras tapo prezidentu, 2019 m. triuškinamai laimėjęs rinkimus, ji kuo rečiau pasirodo viešumoje ir duoda interviu.

Kadras iš vaizdo įrašo/Volodymyras Zelenskis Mykolajive
Kadras iš vaizdo įrašo/Volodymyras Zelenskis Mykolajive

Iš tiesų, ji sako, kad vienas iš nedaugelio jos izoliacijos karo metu ir draudimo naudotis mobiliaisiais įrenginiais ar socialinės žiniasklaidos paskyromis pliusų buvo tai, kad ji buvo atsieta nuo nepageidaujamų atsiliepimų. „Nelauki, kokia bus žmonių reakcija po kiekvieno tavo veiksmo, – sako ji. – Man tai buvo emociškai sunku per dvejus su puse metų iki karo“.

O.Zelenska tvirtina, kad jos nenustebino, kokia įspūdinga viešaja figūra per karą pavirto jos vyras. Ji pabrėžia vyro savybę niekada nenuleisti rankų, o taip pat ir ilgametę patirtį, kurią įgijo vaidindamas įvairiuose projektuose.

„Jis labai greitai įsimena tekstus ir gali juos pasakyti užtikrintai. Jis moka dirbti su kameromis. Jis nevaidina – jis tiesiog turi įgūdžių tai gerai daryti. Man neįtikėtinai sunku kalbėti viešai, kiekvieną kartą patiriu stresą, o jam tai natūralu“, – kalbėjo O.Zelenska.

Kitas ingredientas – disciplina. Dėl V.Zelenskio šmaikštaus būdo ir griežtesnės O.Zelenskos laikysenos žmonės dažnai mano, kad tai jos vaidmuo poroje būti drausmintoja. „Bet iš tikrųjų disciplina yra jo antrasis vardas. Suskamba žadintuvas, jis keliasi, valosi dantis, apsirengia ir išeina, ir tai jam užtrunka penkias minutes, o aš pusvalandį sukinėjuosi. Psichologiškai jis turi tokių savybių, kad atlaikytų stresą ir išlaikytų drausmę“, – interviu metu kalbėjo O.Zelenska.

Ji tvirtina, kad per pastaruosius mėnesius nepastebėjo jokių vyro nuotaikos pokyčių. „Aš nerimauju ne dėl jo psichologinės, o dėl fizinės sveikatos – jis visada suserga po sunkių laikotarpių. Jis atsipalaiduoja, o tada eina ir užsikrečia virusu ar dar kuo nors. Šiuo atžvilgiu stengiuosi juo rūpintis, bet, kaip ir visi vyrai, jis nemėgsta tikrintis temperatūros ar kraujospūdžio.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas