Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pjauna ir degančius laukus, bet šis kombainas javus kūlė ne dabartinio karo metu

Ukrainoje prasidėjus derliaus nuėmimui internete imtas platinti įspūdingas vaizdo įrašas – kombainas važinėja po lauką didžiulių liepsnų fone. Jį lydi komentarai, kad narsūs žemdirbiai stengiasi išgelbėti derlių, nepaisant nepaliaujančių atakų. Tai nėra tiesa – javai tikrai gelbstimi nuo ugnies, bet ne dabartinio karo metu, o dėl ko užsidegė laukas, apskritai neaišku.
Kombaino degančiame lauke nuotrauka buvo panaudota ir tekstui apie Rusijoje vykusias pratybas iliustruoti
Kombaino degančiame lauke nuotrauka buvo panaudota ir tekstui apie Rusijoje vykusias pratybas iliustruoti / Ekrano nuotr. iš sgosk.ru

Pamatė šimtai tūkstančių

20 sekundžių trukmės įrašas internete aktyviai imtas platinti liepos vidury. Jame užfiksuota, kaip per didžiulį lauką važiuoja kombainas. Jį, kuliantį javus, gaubia dūmai, o netoliese bent keliose vietose matyti liepsnos, nuo kurių jie ir kyla.

Dėl keleto aplinkybių – metų laiko, kuomet nuimamas derlius, jau kone pusmetį vykstančio karo ir nepaliaujančių pranešimų, kad okupantai sunaikino vieną ar kitą objektą Ukrainoje, bei pastaruoju metu ypač aktyviai aptarinėjamo įvairių grūdų eksporto iš šios šalies – susidaro įspūdis, kad rodomas nesenas įvykis.

„Drąsūs Ukrainos žemdirbiai stengiasi išgelbėti derlių, Rusijai toliau bombarduojant mūsų laukus ir naikinant mūsų pasėtas sėklas“, – toks komentaras prie jo pridėtas „Kjiv Post“ paskyroje „Facebook“. Čia vaizdo įrašas jau peržiūrėtas 4,5 tūkst. kartų.

Anot šio žinomo leidinio anglų kalba, Rusija laikosi paprastos strategijos: „naikinti ir priversti kentėti“: „Ne vien Ukrainoje, bet visose šalyse, kurios priklausomos nuo mūsų ir mūsų duonos, sukeldama masinį badą Afrikoje ir kitur, – tokio scenarijaus ypač tikisi Rusijos propagandininkė Margarita Simonian.“

Šioje „Twitter“ paskyroje paskelbtas tas pats vaizdo įrašas buvo peržiūrėtas net 260 tūkst. kartų. „Štai kaip vyksta derliaus nuėmimas Ukrainoje per Rusijos invaziją“, – paaiškinta prie jo.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Javų lauke kilęs gaisras ir derlių nuimti skubantis kombainas nufilmuoti ne per dabartinį karą, nors teigiama priešingai
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Javų lauke kilęs gaisras ir derlių nuimti skubantis kombainas nufilmuoti ne per dabartinį karą, nors teigiama priešingai

Tuo pačiu dirbančio kombaino liepsnų fone kadru buvo iliustruoti ir kai kurie tekstai, kuriuose pasakojama apie neseniai dėl apšaudymų javų laukuose kilusius gaisrus, kaip Rusijos pajėgos, naikindamos ukrainiečių derlių, siekia pakartoti Holodomorą

Beje, panašūs gaisrai javų laukuose nėra retenybė. Daugiau nei 3 mln. kartų buvo peržiūrėtas įrašas, kuriame užfiksuota, kaip keli kombainai jau degančiame lauke gelbsti miežius.

Degė seniau

Nors pranešimai, kad Ukrainą užpuolusios Rusijos kariai bombarduoja ar kitaip naikina javų laukus, yra teisingi, platinamame vaizdo įraše ir nuotraukose užfiksuota situacija su dabartine plataus masto invazija nėra susijusi.

Atlikus paiešką pagal vieną įrašo kadrą galima rasti juo iliustruotą tekstą, kuris buvo publikuotas 2019 m. Jame rašoma, kad birželio vidury Stavropolio krašte (Rusijos regione Šiaurės Kaukaze) vyks „profilaktinė operacija „Derlius 2019“.

„YouTube“ paskelbtas triskart ilgesnis ir geresnės kokybės įrašas, iš kurio, panašu, iškirptas minėtasis aukščiau (nuo maždaug 32 sek. žymos), kuriuo dalijamasi dabar. Jis pavadintas „Gaisras lauke. Gelbsti derlių“. Vaizdo įrašo publikavimo data – 2014 m. liepos 1 d., iki šiol jis peržiūrėtas 330 tūkst. kartų.

Ekrano nuotr. iš sq.com.ua/Karo metu javų laukai degė jau ne kartą
Ekrano nuotr. iš sq.com.ua/Karo metu javų laukai degė jau ne kartą

Jokios kitos informacijos greta nepateikta, tad neaišku, ar javai užsiliepsnojo lauką apšaudžius, ar jį kas nors padegė, ar gaisras kilo savaime, pavyzdžiui, dėl sausų ir karštų orų.

Bet akivaizdu, kad su dabar vykstančia Rusijos plataus masto invazija į Ukrainą ši situacija nesusijusi. Gaisras buvo kilęs ne vėliau kaip 2014 m.

Neišgalvotas tik faktas, kad javų pasėliai Ukrainoje naikinami. Liepos pradžioje Ukrainos Chersono srities policija paskelbė, kaip atrodo laukai po Rusijos artilerijos apšaudymo.

Po keleto dienų prorusiški pareigūnai tame pačiame regione savo ruožtu apkaltino Ukrainos pajėgas tuo, kad jos esą sukelia gaisrus laukuose, kuomet kuliami javai (čia, čia).

Prieš tris savaites po Rusijos apšaudymų kilo gaisras Mykolajivo srityje esančiame lauke. „Tas laukas degė. Tas dega. Ten jis dega“, – JAV dienraščiui „Washington Post“ skundėsi vienas iš Ukrainos ūkininkų Mykolajivo srityje.

Anot laikraščio, ūkininkai priversti rinktis – nuimti derlių šalia aktyvios fronto linijos ar atsisakyti derliaus, juoba kad sodinimo sezonas buvo atidėtas dėl aktyvių kovų.

Karas sutrikdė ir grūdų eksportą iš Ukrainos. Dėl invazijos Odesos uoste įstrigo maždaug 20 mln. tonų grūdų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus