Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pjongčange buvo suplanuotas, tačiau vėliau atšauktas slaptas JAV viceprezidento ir Šiaurės Korėjos atstovų susitikimas

Mike’as Pence’as ir Šiaurės Korėjos pareigūnai planavo surengti slaptą susitikimą per žiemos olimpines žaidynes Pjongčange, tačiau Pchenjanas jį atšaukė, kai JAV viceprezidentas pasmerkė „kraugeriško režimo“ vykdomus nusikaltimus, antradienį pranešė amerikiečių pareigūnai.
JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as Pietų Korėjoje
JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as Pietų Korėjoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

M.Pence'as nepabendravo su Šiaurės Korėjos pareigūnais, nors per Pjongčango žaidynių atidarymo ceremoniją jie sėdėjo vienoje tribūnoje, taip pat nepaspaudė rankos Šiaurės Korėjos reprezentaciniam vadovui Kim Yong Namui per kiek anksčiau lyderiams surengtą priėmimą.

Amerikiečių olimpinei delegacijai vadovavęs JAV viceprezidentas sakė, kad atvyko į Pietų Korėją kartu su Šiaurės Korėjoje kalinto velionio amerikiečio studento Otto Warmbier tėvu, kad „primintų pasauliui apie žiaurius nusikaltimus, vykdomus Šiaurės Korėjoje“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Otto Warmbier
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Otto Warmbier

„Per pastarąjį viceprezidento vizitą Pietų Korėjoje, kurio tikslas buvo parodyti sąjungininkių ryžtą ir paremti amerikiečių atletus, atsirado galimybė surengti trumpą susitikimą su Šiaurės Korėjos delegacijos lyderiais“, – sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Heather Nauert.

„Viceprezidentas buvo pasirengęs pasinaudoti šia proga ir dar kartą priminti apie būtinybę Šiaurės Korėjai nutraukti savo neteisėtas balistinių raketų ir branduolinių ginklų programas“, – sakė ji.

„Paskutinę minutę DPRK (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos, Šiaurės Korėjos) pareigūnai nusprendė nedalyvauti susitikime. Apgailestaujame, kad nebuvo pasinaudota šia proga“, – pridūrė H.Nauert.

„Kraugeriškas režimas“

M.Pence'o atsovas spaudai Nickas Ayersas sakė, kad Šiaurės Korėja pateikė pasiūlymą susitikti vildamasi, kad viceprezidentas sušvelnins savo poziciją ir jai bus atvertas kelias skleisti savo propagandą per olimpines žaidynes.

„Užuot tai padaręs, viceprezidentas susitiko su pabėgėliais iš Šiaurės Korėjos, ištrūkusiais iš tironijos gniaužtų, taip pat su Fredu Warmbier, kurio sūnus buvo faktiškai nužudytas Šiaurės Korėjos“, – sakė N.Ayersas.

„Viceprezidentas kalbėjo apie brutalius žmogaus teisių pažeidimus Šiaurės Korėjoje ir šimtų tūkstančių savo žmonių vergišką išnaudojimą, apie jų priešiškus planus dėl branduolinių ginklų ir balistinių raketų, taip pat paskelbė, jog rengiamos naujos griežtos ekonominės sankcijos“, – pažymėjo N.Ayersas.

Nors JAV įspėjo tarptautinę bendriją nepasiduoti olimpiados išvakarėse Pchenjano surengtam „puolimui žavesiu“, Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas per savo seserį Kim Yo Jong, dalyvavusią žaidynių atidarymo ceremonijoje, perdavė kvietimą Pietų Korėjos prezidentui Moon Jae-inui surengti dvišalį susitikimą.

„Scanpix“/AP nuotr./Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno sesuo Kim Yo Jong Pietų Korėjoje
„Scanpix“/AP nuotr./Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno sesuo Kim Yo Jong Pietų Korėjoje

„Šiaurės Korėja būtų labai norėjusi, kad viceprezidentas nepasinaudotų proga atkreipti tarptautinės bendruomenės dėmesį į tuos neabejotinus faktus ir dar kartą parodyti mūsų tvirtą sąjungą su tais, kurie pasisako už maksimalaus spaudimo kampaniją“, – sakė N.Ayersas.

„Tačiau kalbėdami apie šią kelionę nuo pradžių sakėme: ši administracija stos skersai kelio Kim Jong Uno troškimui nuplauti savo kraugeriško režimo mundurą gražiomis nuotraukomis iš olimpiados“, – pabrėžė jis.

„Galbūt dėl to jie nusprendė nesusitikti, o gal apskritai nė neketino to daryti“, – pridūrė viceprezidento atstovas spaudai.

Analitikai sako, kad Šiaurės Korėjos diplomatinių iniciatyvų, susijusių su olimpiada, tikslas yra pasiekti, kad būtų sušvelnintos šiai izoliuotai ir skurstančiai valstybei taikomos tarptautinės sankcijos, taip pat įvaryti pleištą tarp Pietų Korėjos ir Jungtinių Valstijų.

Grįždamas iš olimpiados M. Pence'as sakė, jog nėra „jokio nuomonių skirtumo“ tarp JAV, Pietų Korėjos ir Japonijos dėl būtinybės tęsti Pchenjano ekonominę ir diplomatinę izoliaciją, kol jis nutrauks savo branduolinę ir balsitinių raketų programas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as Pietų Korėjoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as Pietų Korėjoje

Vašingtonas tai vadina „maksimalaus spaudimo“ kampanija.

Įtampa tarp Vašingtono ir Pchenjano paaštrėjo, tačiau šios olimpinės žaidynės paskatino draugiškų santykių atkūrimą tarp abiejų Korėjų, kurios techniškai tebekariauja.

„Prezidentas nusprendė, kad jei jie nori kalbėtis, mes išsakysime savo bekompromisę poziciją. Jei jie prašo susitikti, mes susitiksime“, – sakė N.Ayersas.

„Jis taip pat leido aiškiai suprasti, jog mes nekeisime savo pozicijos ir nesiderėsime, kol jie nesutiks su visiška denuklearizacija“, – pažymėjo atstovas spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas