Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Platina pavojingiausių miestų sąrašą: kiek jis patikimas?

Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose galima vis dažniau pamatyti interneto vartotojus, kurie dalijasi publikacija apie pavojingiausius Europos ir pasaulio miestus. Tačiau atidžiau panagrinėjus aiškėja, kad indeksas, pagal kurį buvo sudarytas sąrašas, nėra patikimas.
Vagystė iš automobilio
Vagystė iš automobilio / 123RF.com nuotr.

„Pavojingiausių Europos miestų nustatymo kriterijai grindžiami Numbeo nusikalstamumo indeksu. Miestuose, kurių indeksas mažesnis nei 20, nusikalstamumo lygis yra žemas. Tarp tokių miestų yra Ciurichas, Bernas, Luganas (visi Šveicarijoje) ir Funšalio miestas Portugalijoje.

Blogiausias pagal nusikalstamumą miestas pasaulyje yra Venesuelos Karakasas (84), po jo seka Port Moresbis Papua Naujojoje Gvinėjoje ir Pretorija Pietų Afrikos Respublikoje (82)“, – skelbiama publikacijoje.

Kas yra „Numbeo“ indeksas?

Statistinius duomenis apie gyvenimo kokybę įvairiuose pasaulio regionuose renkantis portalas numbeo.com nuolat pateikia įvairių pasaulio šalių ir miestų skirtingų sričių reitingus.

Tačiau nereikėtų painioti šioje svetainėje skelbiamo saugumo ir nusikalstamumo indeksų – tai skirtingi dalykai.

„Numbeo“ saugumo indeksas sudaromas tik remiantis tinklalapyje užsiregistravusių žmonių nuomone ir neatsižvelgiama į kitus faktinius duomenis.

Apklausoje gali dalyvauti bet kuris vartotojas, tiesiog užsiregistravęs platformoje elektroniniu paštu ir nurodęs savo miestą.

Klausimai ir atsakymai į juos yra gana bendro pobūdžio ir grindžiami žmonių suvokimu. Pavyzdžiui, pirmasis klausimas yra „Kaip rimtai vertinate nusikalstamumo lygį?“, o siūlomi atsakymai svyruoja nuo „labai rimtai“ iki „nesu tikras“.

Sudarant Numbeo reitingą apklausos dalyvių skaičius nenurodomas. Atsižvelgiama tik į savanorių naudotojų pateikiamą informaciją, o tai kelia abejonių dėl rezultatų tikslumo.

Svetainės kūrėjai to neslepia – informacijoje apie saugumo indekso sudarymą aiškiai nurodoma, kad jis kuriamas remiantis čia pat vykdoma apklausa.

„Saugumo indeksas yra visiškai priešingas nusikalstamumo indeksui. Jei mieste yra aukštas saugumo indeksas, jis laikomas labai saugiu.

Nustatant nusikalstamumo indeksą atsižvelgiama į apklausos atsakymus“, – skelbiama informacijoje.

Shutterstock nuotr./Suėmimas
Shutterstock nuotr./Suėmimas

Subjektyvus dalykas

Yra kelios priežastys, dėl kurių „Numbeo“ saugumo indeksą reikėtų vertinti atsargiai.

Pirma, apklausos duomenys pagrįsti dalyvių suvokimu apie realius ar įsivaizduojamus pavojus, todėl gali būti, kad skirtingi apklausoje dalyvavę žmonės savaip įsivaizduoja, kas yra „labai saugu“ arba „labai nesaugu“.

Antra, norint įvertinti, kiek pavojingas miestas, nebūtina, kad žmogus būtų jame buvęs – iš esmės bet kas iš bet kurios vietos gali įvertinti miestą „Numbeo“ svetainėje.

„Numbeo“ neturi veiksmingo duomenų apsaugos mechanizmo, todėl yra nepaprastai lengva manipuliuoti duomenimis.

2017 m. vasario 17 d. Švedijos pilietis Linusas Trulssonas per vieną dieną apvertė „Numbeo“ statistiką aukštyn kojomis.

Naudodamasis skirtingais elektroninio pašto adresais, jis „Numbeo“ portale pavojingiausiu pasaulio miestu „pavertė“ Švedijos pietuose esantį Lundo miestą, nors, remiantis 2015 m. Švedijos nacionalinės kovos su nusikalstamumu tarybos duomenimis, šiame mieste 100 000 gyventojų teko 13 197 užregistruoti pažeidimai, o tai buvo mažiau nei visos šalies vidurkis (15 342).

123RF.com nuotr./Švedija, Lundas
123RF.com nuotr./Švedija, Lundas

Tai akivaizdžiai rodo, kokia pažeidžiama gali būti „Numbeo“ patalpinta statistika.

Be to, portalas netikrina vartotojo geografinės vietos, todėl, pavyzdžiui, bet kuris Vilniaus gyventojas gali blogai įvertinti Švedijos Lundo miestą, jo net nematęs.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Saugiausių šalių reitingas „Numbeo“ puslapyje sudaromas remiantis subjektyviu vertinimu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito