Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po 130 gyvybių nusinešusių potvynių ir nuošliaužų Ruanda skaičiuoja nuostolius

Ruandos vyriausybė ketvirtadienį skaičiuoja nuostolius po didžiulių potvynių ir nuošliaužų, kurie nusiaubė šalį ir nusinešė mažiausiai 130 žmonių gyvybių, o tūkstančius paliko be pastogės.
Potvynis Ruandoje
Potvynis Ruandoje / „Reuters“/„Scanpix“

Tuo metu šeimos ruošėsi laidoti žuvusiuosius po stichinės nelaimės, kurią sukėlė smarkios liūtys.

Keliose šalies dalyse, ypač Vakarų provincijoje prie Kivu ežero, kur pranešta apie didžiausius nuostolius, purvo upės niokojo namus ir infrastruktūrą bei atkirto kelius.

„Savo vaiką radau palaidotą po akmenimis ir plytomis, kurios nukrito ant jo per liūtį. Jis mirė ligoninėje“, – AFP pasakojo Anonciata, kuri nurodė tik savo vardą, iš smarkiai nukentėjusio Karongi rajono.

„Tai labai sukrėtė mūsų šeimą. Vienas iš kitų mano vaikų taip pat sunkiai susižeidė galvą. Meldžiuosi, kad jis išgyventų“, – sakė ji.

Kitame smarkiai nukentėjusiame Rubavu rajone žmonės džiaugėsi išgyvenę ir stengėsi susitaikyti su tokio didelio masto stichine nelaime.

Jacqueline Mukamana vidurnaktį skubiai išėjo iš namų, kai kaimynai perspėjo, kad upė kėsinasi užtvindyti ir nunešti jos namus.

„Mūsų namas ir visa kita buvo sugriauta“, – sakė ji.

Kitas gyventojas Paulis Bizimana sakė besijaučiantis dėkingas, kad jam pavyko išvežti savo šeimą: „Man pavyko išgelbėti savo vaikus ir kitus šeimos narius... bent jau jie yra saugūs.“

Sugriauta daugiau nei 5 100 namų

Vyriausybė skubiai gabeno skubios pagalbos reikmenis į labiausiai nukentėjusias vietoves, kuriose evakuotieji glaudžiasi palapinėse.

Jiems patarta likti ten, kol nustos lyti, baiminantis tolesnių purvo nuošliaužų ir potvynių, nes upės vis dar šėlsta, o žemė nestabili.

„Dabar žuvusiųjų skaičius siekia 130 žmonių. Šiuo metu nežinome, kiek tiksliai žmonių liko be namų, bet skaičiavimas tęsiasi“, – AFP sakė vyriausybės atstovo spaudai pavaduotojas Alainas Mukuralinda.

„Žinome, kad buvo sugriauta daugiau kaip 5 100 namų, kuriuose gyveno šeimos“, – sakė jis.

Vyriausybės duomenimis, dar 2 500 namų buvo iš dalies apgadinti.

A.Mukuralinda sakė, kad per nelaimę nukentėjo 77 žmonės, iš kurių 36 vis dar gydomi ligoninėje dėl sunkių sužalojimų.

Ketvirtadienį ministras pirmininkas Edouard'as Ngirente turėtų aplankyti labiausiai nukentėjusius regionus.

Vyriausybė išmokės 100 000 Ruandos frankų (apie 100 eurų) kompensaciją kiekvienai šeimai už kiekvieną per nelaimę žuvusį giminaitį.

Rytų Afrikoje liūčių sezonai dažnai būna pražūtingi, o pastarosiomis dienomis nuo jų nukentėjo ir Uganda – pranešama, kad per nuošliaužą žuvo šeši žmonės.

Praėjusį mėnesį Pietų Etiopijoje dėl smarkių liūčių kilus potvyniams ir nuošliaužoms žuvo mažiausiai 14 žmonių, šimtai gyvulių, apgadinta daugybė namų.

2020 metų gegužę mažiausiai 65 žmonės žuvo Ruandoje, kai regioną užklupo smarkios liūtys, o per pirmuosius keturis 2018 metų mėnesius per potvynius ir nuošliaužas žuvo daugiau kaip 200 žmonių.

Ekspertai teigia, kad dėl klimato kaitos ekstremalūs meteorologiniai reiškiniai vyksta vis dažniau ir intensyviau, o Afrikai, kuri mažiausiai prisideda prie visuotinio atšilimo, tenka didžiausia našta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas