Sportas gyvai

Po atakos prie Izraelio ambasados Belgrade suimti du žmonės

Dėl išpuolio prie Izraelio ambasados Belgrade, kurį Serbijos institucijos pavadino „tikslingu teroro aktu“, sekmadienį buvo suimti du vyrai, pranešė ministras.
Prie Izraelio ambasados Belgrade sužeistas policininkas. / Zorana Jevtic / REUTERS
Prie Izraelio ambasados Belgrade sužeistas policininkas. / Zorana Jevtic / REUTERS
Temos: 2 Serbija Izraelis

Užpuolikas, kurį policija įvardijo kaip atsivertusį į islamą asmenį, ankstyvą šeštadienį prie ambasados tarnybos metu iš arbaleto šovė į kaklą serbui policininkui.

Pareigūnas užpuoliką nušovė.

Policija pranešė, kad užpuolikas, kilęs iš Mladenovaco, esančio netoli Belgrado, gyveno Novi Pazare, istoriniame ir politiniame Serbijos bosnių musulmonų mažumos centre.

Preliminariu vertinimu, išpuolis siejamas su asmenimis, galimai turinčiais ryšių su Saudo Arabijoje dominuojančia ultrakonservatyviąja vahabitų islamo atšaka, teigė serbų institucijos.

Jos pridūrė, kad įtariama, jog su išpuoliu susiję keli saugumo tarnyboms žinomi asmenys.

„Keliose Serbijos vietose buvo atliktos kratos, apklausta dešimtys žmonių“, – sekmadienį visuomeniniam transliuotojui RTS sakė vidaus reikalų ministras Ivica Dačičius.

Jis pridūrė, kad prokurorai nustatys, ar jie buvo susiję su „tiksliniu teroristiniu išpuoliu“.

„Dėl visų tų žmonių neginčijama, kad jie priklauso vahabitų ekstremistų judėjimui“, – nurodė ministras.

Dviem vyrams skirtas kardomasis kalinimas, sakė jis.

„Ekstremistai ir teroristai“

Po incidento saugumas visoje šalyje buvo sustiprintas iki aukščiausio lygio, o policijos operacija tęsiama, pridūrė I. Dačičius.

„Tai operacija, nukreipta prieš ekstremistus ir teroristus, asmenis, tiesiogiai susijusius su išpuoliu, bet [...] taip pat prieš tuos, kurie, kaip rodo požymiai, gali priklausyti teroristinėms grupuotėms“, – sakė jis.

Policija atsekė užpuoliko judėjimą Belgrade, kur jis atvyko anksti šeštadienį. Pranešta, kad prieš išpuolį jis nuvyko į sinagogą, tačiau jį atgrasiusios gausios policijos pajėgos.

Po to jis nuvyko prie Izraelio ambasados.

„Iš to aišku, kokie buvo pagrindiniai ir galimi taikiniai“, – sakė I. Dačičius.

Izraelio užsienio reikalų ministras Israelis Katzas (Israelis Kacas) šeštadienį padėkojo Serbijos valdžios institucijoms už „tvirtą paramą ir bendradarbiavimą po bandymo įvykdyti teroro aktą“.

„Terorizmas negali būti toleruojamas!“ – parašė jis socialiniame tinkle „X“.

Izraelio ambasadorius Serbijoje Yahelis Vilanas (Jahelis Vilanas) sekmadienį aplankė sužeistą policininką Belgrado ligoninėje.

Gydytojas sakė, kad 34 metų policininkui buvo atlikta operacija, kurios metu iš kaklo pašalinta strėlė, ir jo būklė stabili.

Serbija tęsia ginklų pardavimą Izraeliui nuo spalio 7 dienos, kai „Hamas“ surengė išpuolį pietų Izraelyje. Naujienų agentūros AFP duomenimis, paremtais Izraelio skaičiais, ta ataka pareikalavo 1 195 gyvybių, daugiausia civilių gyventojų.

Per Izraelio atsakomąjį puolimą žuvo mažiausiai 37 877 žmonės, taip pat daugiausia civiliai, rodo „Hamas“ valdomos Gazos Ruožo sveikatos ministerijos duomenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius