Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po Donaldo Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo pietų korėjiečiai liko susiskaldę

Po viso pasaulio dėmesį prikausčiusio JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno susitikimo kaimyninė Pietų Korėja liko susiskaldžiusi. Kol vieni džiaugiasi pažadais atsisakyti branduolinių ginklų, kiti įspėja, kad bendradarbiavimas su Kim Jong Unu nesibaigs geruoju.
Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas
Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tai – viskas. Ar svarbu, kokie susitarimai yra sudaryti? Taika ir susijungimas yra viskas“, – žurnalistui teigė 70-metė Kim Ji-hye.

„Palauk, – įsiterpė jos vyras, 74 metų amžiaus Park Byung-hun. – Kokia kaina? Kokia taikos kaina? Tai – negerai. Šis procesas su Šiaurės Korėja nėra teisingas.“

Tokie pokalbiai skamba visoje Pietų Korėjoje: gyventojai bando suvokti, ką šaliai reiškia antradienį Singapūre įvykęs D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas.

Jokiai kitai šaliai bandymai bendradarbiauti su Kim Jong Unu nekelia didesnės rizikos.

Dabar pietų korėjiečiai sprendžia, kaip jie vertina anksčiau neįmanomais laikytus pokyčius, įskaitant sprendimą nutraukti bendras Vašingtono ir Seulo karines pratybas.

Saugumo ir finansų klausimai

Susiskaldymas Pchenjano atžvilgiu akivaizdus ir politikoje. Prezidento Moon Jae-ino rėmėjai iš esmės palaiko pastangas bendradarbiauti su Šiaurės Korėja, įskaitant pastaraisiais mėnesiais vykusias derybas įvairiais klausimais.

Moon Jae-ino opozicija, dešinieji, tikina, kad vyriausybė elgiasi kvailai atsiverdama Kim Jong Uno režimui, kai už tai negauna jokių aiškių garantijų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujasis Kim Jong Uno ir Moon Jae-ino susitikimas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujasis Kim Jong Uno ir Moon Jae-ino susitikimas

JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimas greičiausiais tik pridės populiarumo Moon Jae-inui. Apklausos rodo, kad trečiadienį vykusiuose regioniniuose rinkimuose daugiausia rinkėjų balsavo už Moon Jae-ino liberalų partiją „Minjoo“.

Tačiau susiskaldymas slypi kur kas giliau.

Kai kurie pietų korėjiečiai jaučiasi išduoti D.Trumpo, pareiškusio, kad nutraukiamos bendros JAV ir Pietų Korėjos karinės pratybos. Jos buvo ryškiausias šalių partnerystės įrodymas nuo Korėjos karo laikų.

Žmogaus teisių gynėjai tikina, kad Moon Jae-inas ir D.Trumpas užsimerkia prieš siaubingus žmogaus teisių pažeidimus ir represijas Šiaurės Korėjoje.

Finansine šalies gerove besirūpinantys gyventojai nerimauja, kad susijungimas ištuštintų Pietų Korėjos iždą.

VIDEO: D.Trumpas Kim Jong Unui parodė veiksmo filmo anonsą primenantį vaizdo įrašą

Pchenjanas bandys pasinaudoti įtampa?

Moon Jae-ino vyriausybė viršūnių susitikimą Singapūre pavadino „istoriniu įvykiu, kuris padėjo sunaikinti paskutinį Šaltojo karo palikimą pasaulyje“.

Vis dėlto tame pranešime nebuvo minimas D.Trumpo pareiškimas apie galimą JAV pajėgų, dislokuotų Pietų Korėjoje, skaičiaus sumažinimą.

Tapatybės nenorėjęs atskleisti aukšto rango pareigūnas „The Washington Post“ teigė, esą pareigūnai vis dar bando suvokti, ar D.Trumpo minėti „karo žaidimai“ iš tiesų reiškia visas pratybas.

„Scanpix“/AP nuotr./Mike'as Pompeo
„Scanpix“/AP nuotr./Mike'as Pompeo

Paaiškinti susitikimą sąjungininkėms Pietų Korėjai ir Japonijai buvo pavesta valstybės sekretoriui Mike'ui Pompeo. Ketvirtadienį jis, prieš išvykdamas į Pekiną, Seule susitiko su Moon Jae-inu ir užsienio reikalų ministru Taro Kono.

Buvęs Pietų Korėjos kariuomenės pareigūnas Moon Seong-mookas teigė, kad D.Trumpo komentarai atgaivino baimes, jog Pchenjanas gali bandyti pakenkti Vašingtono ir Seulo santykiams.

„JAV ir Pietų Korėjos aljanso pagrindas yra Pietų Korėjoje dislokuotos JAV pajėgos ir bendros karinės pratybos. Tačiau amerikiečių pajėgų buvimas Pietų Korėjoje būtų nelabai reikšmingas, jei kariuomenės nesitreniruos per bendras pratybas“, – Moon Seong-mookas teigė Pietų Korėjos žiniasklaidai.

Kraštutinių dešiniųjų „Patriotų partijos“ kandidatas į Seulo mero postą Ihn Ji-yeo kampanijos metu siuntė žinią, esą pastangos bendradarbiauti su Kim Jong Uno režimu baigsis blogai.

Ihn Ji-yeo: „Viršūnių susitikimo metu matydamas Šiaurės Korėjos vėliavą, kabančią šalia Amerikos vėliavos, pamaniau, kad JAV ir Pietų Korėjos aljansui kyla grėsmė. Kim Jong Unu negalima pasitikėti. Sutikimas ir po jo mezgamas dialogas sukels mums didesnį pavojų.“

„Viršūnių susitikimo metu matydamas Šiaurės Korėjos vėliavą, kabančią šalia Amerikos vėliavos, pamaniau, kad JAV ir Pietų Korėjos aljansui kyla grėsmė, – teigė Ihn Ji-yeo. – Kim Jong Unu negalima pasitikėti. Sutikimas ir po jo mezgamas dialogas sukels mums didesnį pavojų.“

Įvairios nuomonės

Bendrų pratybų klausimas svarbus daugybei pietų korėjiečių. Net liberalai suvokia pratybas kur kas plačiau nei tiesiog kariuomenių treniravimąsi.

38 metų amžiaus menininkui Cho Ki-seobui iš pietinės Čedžu salos šios pratybos simbolizuoja ilgalaikius šalies ryšius su JAV.

VIDEO: D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas: rankos paspaudimas, pokalbis ir pasiektas susitarimas

„Nemanau, kad (Pietų Korėja ir JAV) rengė bendras karines pratybas tik dėl Šiaurės Korėjos, – sakė jis. – Net kai Šiaurės Korėjos klausimai bus išspręsti, bendros karinės pratybos neturėtų būti iškart sustabdytos. Manau, kad jos dėl aljanso turėtų būti tęsiamos, net jei ir mažesnio masto.“

Vis dėlto nėra sunku išgirsti kitaip kalbančiųjų balsus. Dažnai renkasi protestuotojų grupės, reikalaujančios, kad JAV pajėgos visiškai paliktų Pietų Korėją.

„Atsitraukite, atsitraukite, atsitraukite“, – skanduoja jie.

Žmogaus teisių gynėjai skundžiasi, kad Kim Jong Unui nusileidžiama ir net suteikiamas tarptautinis prestižas, nors jo vyriausybė kitaip manančiuosius baudžia kalėjimu ir kankinimais.

Aktyvistas: „Man tai sukelia keistą jausmą. Jis nebuvo išrinktas eiti šių pareigų. Jis – diktatorius. Šiaurės Korėja yra daugiausia represijų prieš religijos laisvę vykdanti šalis.“

„Man tai sukelia keistą jausmą, – teigė vienos krikščioniškų grupių aktyvistas Lee Hee-moonas. – Jis nebuvo išrinktas eiti šių pareigų. Jis – diktatorius. Šiaurės Korėja yra daugiausia represijų prieš religijos laisvę vykdanti šalis.“

Pietų Korėjos vyriausybė vis dar bando derėtis su kaimynais šiaurėje.

Kol kas šiose derybose buvo pakloti pamatai skirtingose Korėjose gyvenančių šeimų susijungimui ir įvairiems mainams. Pavyzdžiui, antradienį Pietų Korėja patvirtino pradedanti derybas dėl studentų iš Seulo nacionalinio universiteto ir šiauriečių Kim Il Sungo universiteto mainų. Be to, ketvirtadienį demilitarizuotoje zonoje susitiko kariuomenių pasiuntiniai.

Traukinių stotyje sutikta Lee Jong-sik teigė, kad taika Korėjos pusiasalyje atneštų naudos ir Kinijai, Japonijai bei paverstų pasaulį taikesne vieta.

„Jauną prezidentą (Kim Jong Uną – red.) ir seną prezidentą suvedė jų taikos troškimas. Manau, kad tai yra gerai. Aš esu labai laiminga“, – „The Washington Post“ sakė Lee Jong-sik.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito