Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po farso Mongolijoje – Europos Sąjunga griežtai ragina suimti V.Putiną ir jo bendrininkus

Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) jau išdavė šešis arešto orderius asmenims, įvykdžiusiems nusikaltimus prieš Ukrainą. Tad Europos Sąjunga paragino Romos statutą ratifikavusias valstybes vykdyti savo įsipareigojimus, skelbia naujienų agentūra „Ukrinform“.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „AP“/„Scanpix“

Pasak straipsnio, atitinkamas pareiškimas buvo padarytas per ESBO Nuolatinės tarybos posėdį Vienoje. ES kalba apie didelį susirūpinimą dėl Ukrainos vaikų ir kitų civilių gyventojų, kuriuos Rusija neteisėtai perkėlė iš šalies, likimo.

„Europos Sąjunga dar kartą ragina Rusiją ir Baltarusiją nedelsiant užtikrinti jų saugų grįžimą į Ukrainą“, – sakoma pareiškime.

Be to, ES reikalauja nedelsiant paleisti visus asmenis, kuriems Rusijos Federacija neteisėtai atėmė laisvę, „įskaitant tris savavališkai sulaikytus ESBO darbuotojus“.

„Primename Tarptautinio baudžiamojo teismo išduotus šešis arešto orderius, įskaitant prezidento Vladimiro Putino arešto orderį dėl karo nusikaltimo, susijusio su neteisėtu Ukrainos vaikų deportavimu ir perdavimu. Visos valstybės, Romos statuto šalys, privalo vykdyti TBT išduotus arešto orderius“, – pažymėjo ESBO.

2023 m. kovą TBT išdavė tarptautinius arešto orderius prezidentui Vladimirui Putinui ir vaikų reikalų komisarei Marijai Lvovai-Belovai dėl neteisėtos Ukrainos vaikų deportacijos.

Šių metų kovo 5 d. TBT išdavė Rusijos aukšto rango karinių pareigūnų Viktoro Sokolovo ir Sergejaus Kobylašo, arešto orderius, pagrįstai įtardamas juos karo nusikaltimais – atakų nukreipimu į civilius objektus ir pernelyg didele atsitiktine žala civiliams gyventojams arba žala civiliniams objektams ir nusikaltimu žmoniškumui.

„Tass“/Buvęs Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu ir buvęs viceministras Pavelas Popovas
„Tass“/Buvęs Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu ir buvęs viceministras Pavelas Popovas

Birželio 25 d. TBT išdavė arešto orderius buvusiam Rusijos gynybos ministrui Sergejui Šoigu ir generalinio štabo vadui Valerijui Gerasimovui, kurie dalyvavo 2022 m. rudenį prasidėjusiuose smūgiuose Ukrainos energetikos objektams. Šie smūgiai buvo nukreipti prieš Ukrainos civilius gyventojus, todėl turi karo nusikaltimo ir nusikaltimų žmoniškumui požymių.

Mėnesio pradžioje V.Putinas lankėsi Mongolijoje, kuri yra ratifikavusi Romos statutą, tačiau Ulan Batoras nesuėmė Rusijos prezidento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas