Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Po „Hamas“ atsakymo dėl paliaubų susitarimo A. Blinkenas atvyko į tarpininkaujantį Katarą

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) trečiadienį atvyko derybų į Katarą, pagrindinį tarpininką Izraelio ir islamistų judėjimo „Hamas“ kare.
Kataras / Ibraheem Al Omari / AP
Kataras / Ibraheem Al Omari / AP

Vizitas vyksta „Hamas“ po ilgo delsimo pateikus atsakymą į JAV inicijuojamą pasiūlymą dėl paliaubų karo nuniokotame Gazos Ruože.

A. Blinkenas, naujausios savo kelionės į Artimuosius Rytus metu iš viso susiruošė aplankyti keturias regiono šalis, siekdamas priversti „Hamas“ priimti paliaubų pasiūlymą. Jis susitiks su Kataro, palaikančio ryšį su palestiniečių kovotojų grupuote, vadovais.

Pasak su derybomis susipažinusio šaltinio, „Hamas“, reaguodama į gegužės 31 dieną JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) išdėstytą paliaubų planą, vėlai antradienį pasiūlė pakeitimų, įskaitant paliaubų grafiką ir visišką Izraelio karių pasitraukimą iš Gazos Ruožo.

Baltųjų rūmų plane Izraelis raginamas pasitraukti iš pagrindinių apgyvendintų pakrantės anklavo teritorijų ir iš pradžių šešioms savaitėms nutraukti ugnį, kol derybininkai pasiektų nuolatinį susitarimą dėl paliaubų.

Vašingtonas antradienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos bando įvertinti „Hamas“ atsakymą.

JAV pareigūnai numanė, jog „Hamas“ primygtinai reikalaus tam tikrų pakeitimų, o ne iš karto pilnai pritars planui, ir nori išsiaiškinti, ar yra pakankamai bendrų sąlyčio taškų, kad būtų galima išspręsti nesutarimus su Izraeliu.

J. Bidenas aktyviai rodo iniciatyvą užbaigti karą, nusinešantį vis daugiau civilių aukų ir sukėlusį dalies jo Demokratų partijos rinkėjų pyktį likus keliems mėnesiams iki rinkimų.

Antradienį Izraelyje A. Blinkenas sakė, kad ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) įsipareigojo pritarti šiam planui, nors Izraelio vyriausybė, kurioje yra kraštutinių dešiniųjų pažiūrų ministrų, oficialiai jam nepritarė.

A. Blinkenas antradienį spaudė „Hamas“ lyderį Gazos Ruože Yahyą Sinwarą (Jahją Sinvarą) sutikti su pasiūlymu.

„Ar jie rūpinasi vienu vyruku, kuris kol kas gali būti saugus – palaidotas, nežinau, 10 aukštų po žeme kažkur Gazoje, – o žmonės, kuriems jis tariamai atstovauja, ir toliau kenčia nuo jo paties sukeltos kryžminės ugnies?“ – žurnalistams Tel Avive kalbėjo valstybės sekretorius.

Izraelio teigimu, Y. Sinwaras suplanavo spalio 7-osios išpuolį Izraelyje, per kurį, oficialiais duomenimis, buvo nužudyti 1 194 žmonės, daugiausia civiliai gyventojai.

Izraelio kariuomenė atsakė puolimu Gazos Ruože, per kurį, „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žuvo mažiausiai 37 164 žmonės.

Pasak Valstybės departamento, A. Blinkenas Dohoje susitiks su emyru šeichu Tamimu bin Hamadu al Thani (Tamimu bin Hamadu Taniu) ir ministru pirmininku šeichu Mohammedu bin Abdulrahmanu al Taniu (Mohamedu bin Abdulrahmanu Taniu), kuris taip pat yra karalystės vyriausiasis diplomatas.

Vėliau trečiadienį A. Blinkenas išskris į Italiją, kur kartu su J. Bidenu dalyvaus Didžiojo septyneto (G-7) grupės viršūnių susitikime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius