Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po I. Haniyeh žūties „Hamas“ rengiasi naujo lyderio atėjimui

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ rengiasi naujo politinio lyderio atėjimui, po to, kai trečiadienį Teherane per išpuolį, dėl kurio kaltinamas Izraelis, buvo nužudytas Ismailas Haniyeh (Ismailas Hanijė).
I. Haniyeh / Mohammed Salem / REUTERS
I. Haniyeh / Mohammed Salem / REUTERS

Praėjus beveik 10 mėnesių nuo karo, išprovokuoto spalio 7-osios „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį, pradžios, sklando spėlionės dėl jo įpėdinio.

Katare gyvenęs I. Haniyeh, 2017 metais išrinktas „Hamas“ politiniu vadovu, žuvo per prieš aušrą surengtą smūgį į jo būstą. Tuo metu jis viešėjo Irano sostinėje naujojo prezidento Masoudo Pezeshkiano (Masudo Pezeškiano) prisaikdinimo proga.

Penktadienį I. Haniyeh buvo palaidotas Dohoje.

Dėl jo nužudymo kaltinamas Izraelis, bet pastarasis šio klausimo nekomentuoja.

Naujo lyderio pasirinkimo aplinkybės – smurtinė mirtis tebevykstant karui Gazos ruože – gali turėti didesnės įtakos „Hamas“ ateičiai nei jo asmenybė.

Nepaisant to, kad atsirado pragmatikų, siekiančių netiesiogiai pripažinti Izraelio teisę egzistuoti, „Hamas“ nariai ir toliau laikosi bekompromisio požiūrio į kovą už Palestinos valstybę, taip pat ir ginkluotomis priemonėmis.

Šaltinis iš grupuotės sakė naujienų agentūrai AFP, kad renkant kitą lyderį taip pat bus atsižvelgta į „santykius su arabų ir islamo šalimis“.

Toliau apžvelgiame keletą aukšto rango grupuotės pareigūnų, kurie įvardijami kaip galimi kiti „Hamas“ politiniai lyderiai.

Khalilis al Hayya

Khalilis al Hayya (Chalilis Haja) yra „Hamas“ politinio biuro Gazos Ruože vadovo pavaduotojas ir, kaip teigiama, gerai pažįstamas su grupuotės vadovu šioje teritorijoje Yahya Sinwaru (Jahja Sinvaru).

2006 metais Kh. al Hayya vadovavo ką tik rinkimus laimėjusiam „Hamas“ parlamentiniam blokui. Vėliau kelis mėnesius trukę politiniai ir administraciniai nesutarimai tapo islamistų judėjimo ir Palestiniečių autonomijos prezidento Mahmudo Abbaso (Mahmudo Abaso) partijos „Fatah“ skilimo pradžia.

Kh. al Hayya, ne kartą pabrėžęs ginkluotos kovos svarbą, per Izraelio karines operacijas neteko kelių šeimos narių. Per vieną jų 2007 metais taikiniu tapo jo namas Gazos Ruožo šiaurėje.

Musa Abu Marzukas

Šis vyresnysis „Hamas“ politinio biuro narys laikomas panašiu į I. Haniyeh dėl savo pragmatiško požiūrio į derybas.

Pavyzdžiui, M. A. Marzukas yra sakęs, kad palaiko ilgalaikes paliaubas su Izraeliu, ir pasisako už tai, kad būtų pripažintos Palestinos sienos, nustatytos po 1967 metų arabų ir Izraelio karo. Šį klausimą kai kurie „Hamas“ nariai vis dar vertina prieštaringai.

10-e dešimtmetyje jis gyveno Jungtinėse Valstijose, kur buvo sulaikytas dėl kaltinimų rinkus lėšas ginkluotajam judėjimo sparnui. Vėliau jis gyveno tremtyje, be kita ko – Jordanijoje, Egipte ir Katare.

Anksčiau jis buvo minimas kaip galimas „Hamas“ vadovų įpėdinis.

Zaheras Jabarinas

Ilgametis „Hamas“ iždininkas Zaheras Jabarinas (Zaheras Džabarinas) buvo artimas I. Haniyeh ir kartais buvo vadinamas jo dešiniąja ranka.

Izraelyje kalėjęs vyras 2011 metais buvo išlaisvintas mainais už penkerius metus įkaitu laikyto izraeliečių kario Gilado Shalito (Gilado Šalito) paleidimą.

Z. Jabarinas, palaikantis glaudžius ryšius su Turkija, kurioje kadaise gyveno, yra verbavęs žmones vykdyti plataus masto pinigų plovimo veiklą. Du iš tų žmonių 2018 metais buvo sulaikyti Izraelyje.

Jis taip pat dalyvavo kruvinose operacijose, kurias vykdė „Hamas“ ginkluotasis sparnas.

Khaledas Meshaalis

Khaledas Meshaalis (Chalidas Mešaalis), I. Haniyeh pirmtakas, nuo 1967 metų gyvena tremtyje. Jis yra gyvenęs Jordanijoje, Katare, Sirijoje ir kitose šalyse.

Jis tapo judėjimo vadovu, kai Izraelis nužudė „Hamas“ įkūrėją Ahmedą Yassiną (Ahmedą Jasiną), o vėliau – ir jo įpėdinį Abdelazizą al Rantisi (Abdelazizą Rantisį).

1997 metais Kh. Meshaalis išgyveno Izraelio žvalgybos tarnybos „Mossad“ agentų pasikėsinimą nunuodyti jį Amane.

Gyvendamas Sirijoje jis kritikavo Damasko režimą dėl žiauraus antivyriausybinių protestų malšinimo, o tai sukėlė trintį su Iranu, strateginiu Sirijos sąjungininku ir pagrindiniu „Hamas“ rėmėju.

Yahya Sinwaras 

Y. Sinwaras, 2017 metų vasarį išrinktas vadovauti „Hamas“ Gazos Ruože, yra griežtosios linijos šalininkas ir įtariamas spalio 7 dienos išpuolio sumanytojas.

Asketiškas 61-erių vyras 23 metus praleido Izraelio kalėjimuose, o 2011-aisiais buvo paleistas į laisvę per apsikeitimą kaliniais.

Jis gimė Kan Junise Gazos Ruože ir prisijungė prie „Hamas“, kai ši buvo įkurta 1987-aisiais, pirmosios intifados, arba sukilimo, metais.

Vėliau jis įsteigė grupuotės vidaus saugumo tarnybą „Majd“.

Buvęs „Hamas“ ginkluotojo sparno, Ezzedine'o al Qassamo“ (Izadino Kasamo) brigadų, vadas yra ieškomas Izraelio ir įtrauktas į Jungtinių Valstijų tarptautinių teroristų sąrašą.

Y. Sinwaras, kurio kelionės laikomos didžiausioje paslaptyje, viešumoje nesirodė nuo spalio 7 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi