Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po „Katargeito“ skandalo EK siūlo įsteigti bendrą visų institucijų etikos instituciją

Europos Komisija ketvirtadienį pasiūlė įsteigti etikos instituciją, kuri nustatytų bendras visų Europos Sąjungos institucijų taisykles po 27 valstybių bloką praėjusiais metais supurčiusio korupcijos skandalo.
Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen
Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen / „AP“/„Scanpix“

EK pirmininkė Ursula von der Leyen, pareigas pradėjusi eiti 2019 metais, nuo pat pradžių palaiko tokios institucijos sukūrimą, o jos tarnybos aktyvesnių veiksmų ėmėsi po „Katargeito“ skandalo Europos Parlamente.

Šiuo metu ES nėra išsamių lobistinės veiklos taisyklių, todėl Komisijos pasiūlymu būtų nustatyti bendri standartai visiems ES politikams dėl trečiųjų šalių siūlomų dovanų, svetingumo paslaugų ir kelionių.

„Standartai taip pat bus taikomi priimant apdovanojimus, pasižymėjimo ženklus, premijas ar garbės raštus“, – teigė Komisija.

Ši institucija taip pat nustatytų skaidrumo taisykles dėl susitikimų su interesų grupių atstovais, ES pareigūnų veiklos pasibaigus kadencijai ir jų interesų bei turto deklaravimo.

Prieš korupciją pasisakantys pareigūnai ir parlamentarai šią savaitę apgailestavo, kad praėjus šešiems mėnesiams po to, kai grupė europarlamentarų įsivėlė į korupcijos skandalą, EP nėra jokių naujų antikorupcinių taisyklių, o tos, kurios egzistuoja, vis tiek neįgyvendinamos.

Kilus skandalui U.von der Leyen sakė, kad tai kelia grėsmę piliečių pasitikėjimui bloko institucijomis.

Nepriklausoma etikos įstaiga prižiūrėtų lobistinę veiklą Europos Komisijoje, Europos Vadovų Taryboje ir Europos Parlamente, taip pat Europos centriniame banke, Europos Teisingumo Teisme, Europos Audito Rūmuose, Ekonomikos ir socialinių reikalų komitete ir Regionų komitete.

„Kad europiečiai tikėtų mūsų Sąjunga, jos institucijos turėtų būti atviros ir nepriekaištingos etikos, skaidrumo ir sąžiningumo požiūriu“, – sakė EK pirmininkė.

Komisija siūlo, kad naujajam organui, kuris neturėtų tiriamųjų įgaliojimų, rotacijos principu pirmininkautų visos dalyvaujančios institucijos. Taip pat dalyvautų penki nepriklausomi ekspertai.

Dabar Komisija pakvies visų ES institucijų ir patariamųjų organų pareigūnus į liepą Briuselyje vyksiantį susitikimą ir pradės derybas dėl pasiūlymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas