Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po Kongreso narės keiksmų rastas pradingęs naikintuvas F-35

JAV kariuomenė rado nuolaužas karinio naikintuvo F-35, dingusio po to, kai pilotas katapultavosi virš Pietų Karolinos.

Sekmadienio popietę dingusio beveik 100 mln. JAV dolerių vertės lėktuvo nuolaužos aptiktos Viljamsburgo apygardos kaimo vietovėje, pranešė valdžios institucijos, kurias cituoja BBC.

Pilotas katapultavosi ir parašiutu nusileido į saugią vietą Šiaurės Čarlstono apylinkėse.

Visuomenės buvo prašoma padėti surasti lėktuvą.

Rastos nuolaužos

Pirmadienį paskelbtame pareiškime kariuomenės pareigūnai teigė, kad nuolaužos rastos „už dviejų valandų į šiaurės rytus nuo Čarlstono jungtinės bazės“.

VIDEO: Rastas pradingęs JAV naikintuvas F-35: buvimo vietai nustatyti trukdė sugedęs atsakiklis

Pareigūnai daugiausia ieškojo aplink Moultrio ir Mariono ežerus, esančius į šiaurę nuo Čarlstono miesto – paskutinės žinomos lėktuvo buvimo vietos.

Patvirtinta, kad rastos nuolaužos yra dingusio lėktuvo nuolaužos, BBC sakė kariuomenės atstovas spaudai.

Tikėtina, kad autoatsakiklio elektronika išsijungė

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naikintuvas F-35B
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naikintuvas F-35B

„Šiuo metu nelaimė yra tiriama, ir mes negalime pateikti papildomų detalių, kad išsaugotume tyrimo proceso vientisumą“, – pirmadienį, pasibaigus paieškoms, sakė jūrų pėstininkų korpusas.

Visuomenės buvo paprašyta nesiartinti prie tos teritorijos, kad tyrėjai galėtų atlikti savo darbą.

„Tikėtina įvykių seka yra ta, kad pilotui katapultavusis, atsakiklio elektronika išsijungė, todėl kariuomenė nebegalėjo nustatyti jo buvimo vietos“, – per lėktuvo paieškas BBC sakė gynybos konsultacijų bendrovės „Teal Group“ vyresnysis analitikas J. J. Gertleris.

Dar paieškų metu jis teigė, kad įmanoma, jog lėktuvas ir toliau skrido po to, kai pilotas katapultavosi, tačiau tai labai mažai tikėtina dėl „žalos, kurią lėktuvas būtų patyręs dėl katapultavimosi sėdynės“, ir „pasikeitusios aerodinamikos, kai nebelieka kabinos viršaus“.

Naikintuvas „F-35B Lightning II“ priklausė jūrų pėstininkų atakos mokomajai eskadrilei 501, kuri dirba rengdama pilotus, pranešė JAV žiniasklaida.

Katapultavęsis pilotas buvo nugabentas į ligoninę, jo būklė stabili. Antrasis tuo pačiu metu skridęs F-35 saugiai grįžo į bazę.

Jungtinė Čarlstono bazė socialiniame tinkle X – buvusiame „Twitter“ – buvo paskelbusi žinutę, kurioje visuomenės prašoma padėti surasti orlaivį.

Sulaukė Kongreso narės keiksmų

Prašymas sukėlė pašaipų internete ir įstatymų leidėjų kritiką.

Kongreso atstovė iš Pietų Karolinos respublikonė Nancy Mace socialiniame tinkle X rašė: „Kaip, po velnių, galima prarasti F-35?“

„Kaip tai, kad nėra sekimo įrenginio ir mes prašome visuomenės, ką, surasti lėktuvą ir jį atiduoti?“ – klausė Atstovų rūmų narė.

Lėktuvas yra „stealth“ tipo reaktyvinis lėktuvas, t. y. jo karkasas, jutikliai ir sistemos sukurti taip, kad jų nepastebėtų priešo radarai.

Teoriškai buvo galima paskaičiuoti, kada pritrūks degalų

AFP/„Scanpix“ nuotr./Naikintuvai F-35
AFP/„Scanpix“ nuotr./Naikintuvai F-35

Jei lėktuvas skrido į iš anksto numatytą tašką, jo sudužimo vieta galėjo būti nustatyta pagal tai, kada baigsis jo degalai.

Dėl žinomo greičio ir aukščio katapultavimosi momentu, taip pat dėl likusių degalų kiekio lėktuvo buvimo vietai nustatyti galėjo užtekti paprastų matematikos veiksmų, sako BBC.

Anksčiau pirmadienį JAV jūrų pėstininkų korpusas paskelbė, kad šią savaitę oro operacijoms skelbiama dviejų dienų pertrauka.

Pirmadienį paskelbtame jūrų pėstininkų korpuso pranešime spaudai teigiama, kad pareigūnai planuoja aptarti aviacijos saugos klausimus ir geriausias praktikas.

Jame teigiama, kad dingęs lėktuvas buvo trečioji „A klasės“ nelaimė (angl. mishap) per pastarąsias šešias savaites, t. y. tokios kategorijos incidentas, dėl kurio padaroma daugiau kaip 2,5 mln. JAV dolerių žala. Pranešime nepateikiama išsamesnės informacijos apie ankstesnius incidentus.

Rugpjūčio mėn. trys jūrų pėstininkai žuvo per nelaimingą atsitikimą, kurio metu sudužo orlaivis su keičiamos padėties sraigtu „Osprey“, o dar vienas jūrų pėstininkas žuvo, kai jo lėktuvas sudužo per pratybas netoli San Diego.

Pirmoji brangiausio JAV naikintuvo katastrofa

15min primena, kad anksčiau naikintuvas F-35B yra sudužęs Jungtinėse Valstijose 2018 m. Tuomet tai buvo pirmoji brangiausio JAV karinių oro pajėgų naikintuvo katastrofa, kuri taip pat įvyko Pietų Karolinos valstijoje, netoli JAV jūrų pėstininkų korpuso aviacijos bazės Boforte.

O 2022 m. Hillo oro pajėgų bazėje JAV Jutos valstijoje sudužo penktos kartos naikintuvas „F-35 A Lightning II“. Orlaivio pilotui pavyko katapultuotis.

Lėktuvas skrido dar 900 km

Anksčiau istorijoje būta atvejų, kai koviniai naikintuvai tęsdavo skrydį po to, kai pilotas katapultuodavosi. Konkrečiai toks atvejis įvyko 1989 m. su SSRS karinių oro pajėgų lėktuvu MiG-23, kuris skrido iš oro bazės Lenkijoje, rašė Ukrainos naujienų agentūra „Unian“.

Dėl laikino variklio gedimo pilotas katapultavosi, tačiau orlaivis skrido toliau ir, kol baigėsi degalai, įveikė 901 kilometrą virš Vokietijos, Nyderlandų ir Belgijos. Lėktuvas nukrito į Belgijos Belegemo kaimelio fermą, kurioje žuvo 19-metis belgas Wimas Delare'as.

Panašių atvejų, kai pilotas dėl gedimų katapultavosi, bet po to naikintuvas skrido toliau, pasitaikė skirtingose šalyse skirtingais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas