Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po kraupaus išpuolio Orlande – Donaldo Trumpo pagyros sau

JAV prezidento posto siekiantis respublikonas Donaldas Trumpas sekmadienį suskubo pareikšti, kad žudynės Floridos naktiniame gėjų klube parodė, kad jis buvo teisus dėl islamistų radikalizmo. Toks jo žingsnis Amerikoje vadinamas akiplėšišku.
Donaldas Trumpas po pergalės Indianoje
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Ataka, kuri pareikalavo 49 žmonių gyvybės, buvo didžiausios kada nors Jungtinėse Valstijose įvykdytos šaudynės.

Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“, pranešė su ekstremistais susijęs žiniasklaidos šaltinis.

Virtinėje žinučių socialiniame tinkle „Twitter“ praėjus kelioms valandoms po kruvinos dramos pradžios, kai žiniasklaidos pranešimai apie įvykį dar buvo padriki, D.Trumpas pareiškė, jog ši tragedija patvirtino, kad jo požiūris į grėsmę, su kuria susiduria Amerika, yra teisingas.

Dėkojo už sveikinimus

„Dėkoju už sveikinimus dėl to, kad buvau teisus dėl radikalaus islamo terorizmo, – rašė verslo magnatas. – Aš nenoriu sveikinimų, aš noriu griežtumo ir budrumo. Privalome būti nuovokūs!“

D.Trumpas anksčiau yra sakęs, kad tokie įvykiai, kaip pernai gruodį San Bernardino mieste Kalifornijos valstijoje įvykusios šaudynės, rodo, kad Jungtinės Valstijos turi uždrausti įvažiuoti į šalį musulmonams.

Jis taip pat kaltino prezidento Baracko Obamos administraciją nenoru pripažinti, kad teroristus motyvuoja radikalus islamas.

„Pranešama, kad Orlando žudikas šaukė „Allah hu Akbar!“ („Dievas visų didesnis“) žudydamas klubinėtojus“, – parašė D.Trumpas sava rašyba perteikdamas islamistų naudojamą šūkį.

Priekaištai B.Obamai ir H.Clinton

Kaip rašinyje „The New Yorker“ pastebėjo leidinio redaktorius Davidas Remnickas, „Donaldo Trumpo retorikoje vienas su kitu varžosi melavimas ir cinizmas“.

Vietoj to, kad su visa šalimi gedėtų ir lauktų, kol bus paskelbta daugiau faktų apie šaudynes Orlande ir jo vykdytoją, respublikonų kandidatas tarsi triumfuodamas paskelbė dėkojantis už sveikinimus už „tai, kad buvau teisus“.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Davidas Remnickas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Davidas Remnickas

Be to, D.Trumpas paragino JAV prezidentą B.Obamą atsistatydinti, nes pastarasis savo kalboje „nepaminėjo radikalaus islamo“. Kliuvo ir Hillary Clinton, kur esą turėtų pasitraukti iš kovos dėl prezidento posto, nes savo pranešime irgi padarė tokią pat nuodėmę.

„Kiekvieną mėnesį vis aiškiau, kad D.Trumpas yra tik laikinas politikas. Jis savo kampaniją pradėjo tikėdamasis viešumo – tai padės verslui! Bet dabar, kai jis jau pribloškė politikos pasaulį, jis nebenusiteikęs subręsti, sušvelninti retoriką iki padoraus lygio“, – rašė D.Remnickas.

Garsus žurnalistas pridūrė, kad po tragedijos jam atrodo neetiška apskritai komentuoti naujausius D.Trumpo pasisakymus.

Tačiau D.Remnickas įžvelgia: „Demagogiškus D.Trumpo instinktus ir turėjo patikrinti būtent toks įvykis kaip Orlande. Kai prireikė pasirinkti tarp kuklumo ir tamsaus oportunizmo, jis pasirinko tamsų oportunizmą. Toks jis yra“.

Melo įrodymus praleidžia pro ausis

Amerikoje jau kalbama, kad žudynės Orlande iš tiesų gali tapti kraupia dovanėle D.Trumpui. O jo pasisakymai rodo, kad kandidatas ir toliau meluos bei svaidysis nepagrįstais kaltinimais, kol nemaža dalis amerikiečių juo tikės.

„Jei mes kuo greičiau netapsime gudresni ir kietesni, nebeturėsime šišos šalies. Kadangi mūsų lyderiai silpni, aš jau anksčiau sakiau, kad tai nutiks. Ir bus tik blogiau.

Aš bandau gelbėti gyvybes ir užkirsti kelią kitai teroristinei atakai. Nebegalime leisti sau politinio korektiškumo“, – D.Trumpas paskelbė savo kampanijos tinklalapyje.

Ką tai reiškia? Kad JAV nekovoja su „Islamo valstybės“ (IS) džihadistais? Kad politinis korektiškumas yra pagrindinė grėsmė Amerikos saugumui?

Kodėl pamirštama vis intensyvesnė JAV vadovaujamos tarptautinės koalicijos kampanija Sirijoje ir Irake?

Kodėl pamirštama vis intensyvesnė JAV vadovaujamos tarptautinės koalicijos kampanija Sirijoje ir Irake? Juk IS, panašu, prasideda pabaiga – apsupta Raka Sirijoje, įsiveržta į Faludžą Irake.

„Jam nesvarbu. Jis kasdien savo rinkėjams aiškina, kad į Ameriką plūsta nesuskaičiuojamas „svetimųjų“ srautas iš Vidurio Rytų, Pietų Azijos, Meksikos. Burna sujuda ir pasipila melas. Bet kokie įrodymai, kontekstas praleidžiamas pro ausis.

Jam nesvarbu, kiek amunicijos išnaudota prieš IS taikinius, kiek teritorijos atsiimta, nesvarbu, kaip sunku atsikovoti miestus, kur paprasti civiliai masiškai naudojami kaip gyvieji skydai. Mes silpni. Mes politiškai korektiški“, – rašė D.Remnickas.

Nuotr. iš „MySpace“/Omaras Mateenas
Nuotr. iš „MySpace“/Omaras Mateenas

Žudynes įvykdė 29 metų JAV pilietis Omaras Mateenas. Teigiama, kad prieš ataką jis paskambino 911 ir prisiekė ištikimybę IS ir kad prieš kelias dienas legaliai įsigijo ginklų, tarp jų – automatinį šautuvą AR-15.

„IS požiūris į homoseksualus gerai žinomas – jie žudomi, dažnai nustumiami nuo stogų. Bet D.Trumpas nerado ką pasakyti apie tai, kaip lengva įsigyti AR-15. Juk jo kandidatūrą yra parėmusi Nacionalinė ginklų asociacija“, – pastebėjo D.Remnickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas