Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po metų atidengė paslapties šydą: kas iš tiesų pasiuntė rusų karinį laivą ir kur darytas šis įrašas?

„Rusijos karo laive, eik...“ – tai frazė, pakeitusi Ukrainą. Ukrainos televizijos kanalo TSN žurnalistai išsiaiškino, kur dabar yra Rusijos laivą „pasiuntęs“ pasienietis. Remiantis TSN, iš pradžių ši frazė buvo „priskirta“ jūrų pėstininkui Romanui Hrybovui, jis netgi dalyvavo specialiame pašto ženklo pristatyme pirmąją jo pardavimo dieną. Tačiau frazė priklauso ne jam.
Gyvačių sala
Gyvačių sala / AP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip vėliau paaiškėjo, šiuos žodžius iš tikrųjų pasakė Ukrainos valstybės sienos apsaugos tarnybos karininkas, nes radijo ryšio kanalą Gyvačių salos pasienio poste turėjo tik pasieniečiai.

„Oficialiai nei Ukrainos kariuomenė, nei Valstybės sienos apsaugos tarnyba negalėjo įvardyti frazės autoriaus, nes tuo metu saloje buvę kariškiai iš tikrųjų buvo nelaisvėje. Ir tai kėlė grėsmę jų gyvybei, rusai aktyviai ieškojo, kas yra tų žodžių autorius“, – žurnalistams sakė Andrijus Demčenka, Ukrainos valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas.

Po metų pirmą kartą pareigūnai atskleidė garsiosios frazės įrašymo paslaptį. Pasirodo, įrašą padarė kito padalinio pasieniečiai žemyninėje Ukrainoje, Vylkovo mieste, Odesos srityje, 50 km nuo Gyvačių salos.

„Mūsų kariai viską, kas vyksta, girdėjo per mūsų radijo ryšį su Rusijos Federacijos laivais, esančiais aplink salą. Jie padarė šį įrašą... Iš pradžių Ukraina, o paskui visas pasaulis išgirdo mūsų gynėjų požiūrį į Rusijos agresiją“, – sakė A.Demčenka.

Šio pasieniečio pavardė saugumo sumetimais kol kas neskelbiama, tačiau ateityje jo pavardė bus įvardinta, kol kas jis toliau gina Ukrainą. Pareigūno kolegos sako, kad jis labai kuklus.

Salą pavyko išlaisvinti

2022 m. vasario 24 d. Rusijos kariai užėmė Ukrainos Gyvačių salą Juodojoje jūroje, dėl ko nutrūko ryšys su 13 pasieniečių. Prie salos priplaukė du Rusijos karo laivai kreiseris „Moskva“ ir patrulinė valtis „Vasilij Bykov“, jie pasiūlė saloje buvusiems pasienio būrio kariams pasiduoti. Jie atsisakė.

Ekrano nuotr. iš ukrposhta.ua/Vokai su naujuoju pašto ženklu ir specialiu antspaudu
Ekrano nuotr. iš ukrposhta.ua/Vokai su naujuoju pašto ženklu ir specialiu antspaudu

Ukrainos pasieniečiai gavo tokį pranešimą: „Aš esu Rusijos karo laivas. Siūlau padėti ginklus ir pasiduoti, kad išvengtumėte kraujo praliejimo ir nepagrįstų aukų. Priešingu atveju būsite subombarduoti ir šturmuoti. Kaip supratote?“.

Ukrainiečiai atsakė: „Rusijos karo laive, eik n**j“.

Praėjusių metų birželio 30 dieną Rusija paskelbė, kad atitraukia savo pajėgas iš strategiškai svarbios Ukrainos Gyvačių salos Juodojoje jūroje, pavadinusi tai „geros valios gestu“.

Šis pranešimas buvo paskelbtas Ukrainai sudavus kelis smūgius Rusijos pajėgoms šioje Juodosios jūros saloje.

Asmeninio albumo nuotr./Rolando Ivanausko kolegų piešinys
Asmeninio albumo nuotr./Rolando Ivanausko kolegų piešinys

„Taigi, kad Rusija parodytų savo gerą valią, turime reguliariai ją sumušti“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas