Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po mirtino smūgio Poltavoje rusai bando išsisukti: kartoja melą apie NATO samdinius

Po mirtinų smūgių ir daugybės žuvusių Poltavoje rusai puolė teisintis: aiškinama, neva pataikyta buvo ne į mokymo įstaigą ir ligoninę, o į „ukrainiečių kariuomenės mokymo centrą“ arba „NATO instruktorių būstinę“. Taip šią tragišką ataką bandoma paversti Rusijos pergale.
Rusija raketomis atakavo Poltavą
Rusija raketomis atakavo Poltavą / „Ostrožno, novosti“/Telegram

Rugsėjo pradžioje rusai dviem balistinėmis raketomis smogė kariniam institutui ir netoliese esančiai ligoninei Poltavoje, centrinėje Ukrainoje. Kaip rugsėjo 3 dieną pranešė BBC Ukrainos tarnyba, per šį smūgį žuvo 55 žmonės, o dar daugiau kaip 328 buvo sužeisti.

Vėliau Poltavos regioninės karinės administracijos vadovas Filipas Proninas patvirtino, kad ligoninėse mirė dar trys sužeistieji, taip aukų skaičius išaugo iki 58 asmenų.

VIDEO: Rusijos balistinės raketos Poltavoje smogė švietimo įstaigai: dešimtys žuvusiųjų ir šimtai sužalotų

Kaip pažymėjo Gynybos ministerijos atstovai, „agresorė Rusija smogė barbarišką smūgį vienai iš miesto mokymo įstaigų. Pagal turimą informaciją, priešas panaudojo dvi balistines raketas. Laiko intervalas nuo pavojaus signalo iki mirtinų raketų smūgio buvo toks trumpas, kad žmonės dar tik skubėjo į slėptuves, kai buvo užklupti“.

Per raketų smūgį buvo iš dalies sugriautas šešių aukštų švietimo įstaigos pastatas, apgadinti trys daugiabučiai, 5 privatūs namai ir biurų pastatas.

Tai vienas iš daugiausiai aukų pareikalavusių rusų smūgių per pustrečių metų trunkantį karą.

Išpuolis sulaukė didelio pasmerkimo. JAV prezidentas Joe Bidenas smūgį pavadino „siaubingu išpuoliu“ ir pasmerkė Rusijos kariuomenės veiksmus.

Melagienų banga

Kremliaus kontroliuojama žiniasklaida, pavyzdžiui, portalas „Argumenty i fakty“ (AIF) ir net valstybinė naujienų agentūra TASS iš karto po atakos puolė tiražuoti dezinformaciją, esą smūgio metu žuvo „kariniai Švedijos instruktoriai“.

„Rugsėjo 3 d. Rusijos ginkluotosios pajėgos smogė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų mokymo centrui, kuriame mokėsi užsienio samdiniai“, – tvirtinama AIF straipsnyje.

Pasak propagandininkų, jie esą mokė ukrainiečius, kaip valdyti lėktuvą ASC 890, kurį NATO narė Švedija perdavė Ukrainai. Pirminiu šaltiniu nurodytas savanorės Brittos Ellwanger įrašas socialiniame tinkle „Facebook“.

Tai klastotė. Ši mergina tokio įrašo nerašė. Ji viešai paneigė šią dezinformaciją savo „Facebook“ paskyroje.

Rugsėjo 6 dieną TASS išplatino publikaciją, kurioje buvo gerokai išpūstas aukų skaičius ir praplėsta tariamų samdinių atvykimo geografija.

„Per smūgį Ukrainos ginkluotųjų pajėgų mokymo centrui Poltavoje žuvo arba buvo sužeista iki 500 specialistų. Tarp jų yra samdinių iš Lenkijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Švedijos, kurie mokė Ukrainos kariuomenę“.

Apie tai TASS esą pranešė aukšto rango karinis šaltinis. Kurios šalies šaltinis – neįvardijama.

Tai melas. Nėra jokių įrodymų ar oficialių Ukrainos valdžios institucijų pareiškimų apie „500 žuvusiųjų ir sužeistųjų“ per Rusijos smūgį Poltavoje.

Taip pat nėra jokių patvirtinimų iš išvardytų šalių, kad jų instruktoriai žuvo atakos metu, o TASS nepateikia jokių įrodymų tam patvirtinti.

Tik rusų šaltiniuose

Nors pagrindiniai Švedijos naujienų leidiniai, pavyzdžiui, visuomeninis transliuotojas SVT, informavo apie išpuolį Poltavoje, nė vienas iš jų nepranešė apie nukentėjusius švedus. Be to, atlikus paiešką internete pagal susijusius švediškus raktinius žodžius, nėra jokių rezultatų.

Kitų šalių žiniasklaidoje irgi neužsimenama apie žuvusius piliečius instruktorius.

Šiuo metu Švedijos, kaip ir kitų ES šalių kariai, Ukrainos teritorijoje karių netreniruoja, o Kyjivo prašymas apsvarstyti galimybę tą daryti, sulaukė daugelio bloko valstybių narių pasipriešinimo.

Ukrainos pajėgų generalinis štabas/Ukrainos karys
Ukrainos pajėgų generalinis štabas/Ukrainos karys

15min verdiktas: melas. Nei Švedijos, nei kitų išvardytų šalių vyriausybės ar kariuomenės nepateikė jokių oficialių pranešimų apie tai, kad per Poltavos raketų ataką žuvo jų instruktoriai, o B.Ellwanger įrašas socialiniuose tinkluose suklastotas, o aukų skaičius dirbtinai išpūstas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?