Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 07 17 /16:07

Po neįvykusio perversmo Turkijos prezidentas kalba apie mirties bausmę: sulaikyta jau 6000 įtariamųjų

Po neįvykusio perversmo Turkijoje vis dar suiminėjami įtariamieji. Tarp jų – ir aukšto rango karininkai, kurie galėjo prisidėti prie pučo, skelbia BBC.
Turkijoje tęsiasi suėmimai
Turkijoje tęsiasi suėmimai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sekmadienį sulaikytas vienos brigados vadas, bent keli aukšto rango karininkai, daugiau nei 50 karių. Naujausiais duomenimis, sulaikytųjų skaičius perkopė 6000.

Televizija NTV pranešė, kad kol kas sulaikyti 34 įvairių laipsnių generolai, tarp jų – tokios svarbios figūros kaip 3-iosios armijos vadas Erdalas Ozturkas ir Malatijoje įsikūrusios 2-osios armijos vadas Ademas.

Griežtos priemonės taikomos ne vien kariškiams: agentūra taip pat pranešė, kad prokurorai išdavė arešto orderius iš viso 2 745 teisėjams ir prokurorams visoje Turkijoje.

Neaišku, kiek jų jau sulaikyta, bet privati naujienų agentūra „Dogan“ pranešė, kad praėjusią naktį Konijos mieste centriniame šalies regione buvo sulaikyti 44 teisėjai ir prokurorai, o šalies pietryčiuose esančiame Gaziantepe – 92.

Skaičiuojama, kad per per penktadienio pučą iš viso žuvo 265 žmonės, iš kurių bent 104 yra sukilimo dalyviai. Likę civiliai. Dar daugiau nei 1400 sužeista.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fethullah Gulenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fethullah Gulenas

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sekmadienį sakydamas kalbą per nesėkmingo perversmo aukų laidotuves pažadėjo išvalyti „virusą“ valstybės institucijose.

„Deja, kaip vėžys šis virusas apėmė valstybę. Mes tai žinojome ir pasakėme visoms atitinkamoms įstaigoms“, – sakė jis.

Po kilusio karinio perversmo šalies prezidentas R.T.Erdoganas prabilo apie mirties bausmę – taip galėtų būtų nubausti pučo organizatoriai ir jų šalininkai.

Visgi didžiausiu priešu Turkijos prezidentas laiko JAV gyvenantį islamistų dvasininką Fethullh Guleną. R.T.Erdoganas JAV prašė, kad ši išduotų Turkijai šį dvasininką, tačiau Jungtinės Valstijos tokią galimybę atmeta.

Pats F.Gulenas neigia bet kokius kaltinimus. Kalbėdamas su „The Guardian“ jis tikino neatmetantis galimybės, kad Turkijos pučas buvo organizuotas pačios vyriausybės, kad ši vėliau galėtų F.Guleno šalininkus apkaltinti tėvynės išdavyste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas