Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Protestai padėjo: Ukrainos fiskalinės tarnybos vadovas lieka už grotų

Romanas Nasirovas bandė gudrauti: vos paskelbus Ukrainos valstybinės fiskalinės tarnybos vadovui įtarimus byloje dėl korupcijos jis nuskubėjo į ligoninę, kur prabilo apie sutrikusią širdies veiklą. Protestuotojai tuomet įsiutę užblokavo teismo pastatą ir galiausiai nugalėjo: vėlų pirmadienio vakarą paskelbta, kad R.Nasirovas areštuojamas iki balandžio pabaigos, rašo „Unian“.
Romanas Nasirovas teisme
Romanas Nasirovas teisme / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Ukraina Korupcija

Nacionalinio kovos su korupcija biuro teigimu, R.Nasirovo veiksmai valstybei padarė daugiau nei 2 mlrd. grivinų (apie 70 mln. eurų) žalą. R.Nasirovas įtariamas „piktnaudžiavimu įgaliojimais, kuriuo buvo padaryta didelė žala“ valstybei.

Šaltiniai naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad R.Nasirovas yra kaltinamas dujų gavybos kompanijų, susijusių su Aukščiausiosios Rados deputatu Oleksandru Oniščenka, mokesčių restruktūrizavimu.

Prokurorų teigimu, R.Nasirovas priimdavo nepagrįstus sprendimus atidėti nuomos mokestį už naudingųjų iškasenų gavybą. Tai esą leido O.Oniščenkai, kuris dabar slapstosi, įgyvendinti jam inkriminuojamas korupcines schemas.

Tyrėjai, regis, tikri dėl R.Nasirovo kaltės. Vis dėlto jau akivaizdu, kad ši byla taps tikru išbandymu ir Nacionaliniam kovos su korupcija biurui, ir visos valdžios ryžtui kovoti su korupcija.

Pirmojo testo autoriumi tapo pats R.Nasirovas. Vos penktadienį jį suėmus, pareigūno atstovai prabilo apie širdies smūgį, o R.Nasirovas buvo skubiai paguldytas į ligoninę. Tiesa, netrukus vežimėliu vėl atgabentas į teismą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Nasirovas teisme
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Nasirovas teisme

Kritikams buvo akivaizdu, kad pasitelkta vilkinimo taktika. R.Nasirovo komanda puikiai žinojo, kad be kaltinimų suimtąjį galima laikyti tik 72 valandas, o savaitgalį, kaip nujautė ukrainiečiai, bylos nesiims joks teisėjas.

„Teisinė reforma nesuveikė, tad teismai gali tapti didžiausia kliūtimi kovos su korupcija organams. Ne visi teisėjai korumpuoti, bet nesąžiningų daugiau nei sąžiningų“, – teigė žurnalistė Kristina Berdynskych.

Tokios pat nuomonės laikosi daug pilietiškai aktyvių ukrainiečių, tad jie sekmadienio vakarą užblokavo teismo pastatą nusiteikę neleisti R.Nasirovui išvykti – jei jis būtų paleistas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai prie teismo pastato Kijeve
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai prie teismo pastato Kijeve

Žmonės teismo pastatą supo visą naktį, kol galiausiai anksti pirmadienį buvo surastas teisėjas, kuris apsiėmė nagrinėti bylą. Vakare sulaukta ir sprendimo – teisėjas Oleksandras Bobrovnykas paskelbė, kad R.Nasirovui skiriamas 60 dienų areštas.

Tiesa, R.Nasirovas vis dar gali būti paleistas už užstatą – 100 mln. grivinų (3,5 mln. eurų). Prokurorai siekė, kad suma būtų 20 kartų didesnė – 2 mlrd. grivinų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Nasirovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Nasirovas

Pagal nuosprendį, jei užstatas būtų sumokėtas, paleistas R.Nasirovas turės dėvėti kontrolės prietaisą ant kojos. Taip pat – atiduoti savo pasą ir kitus kelionėms reikalingus dokumentus bei nebendrauti su kitais bylos įtariamaisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas