Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po raketų paleidimo iš Libano ir Gazos Ruožo Izraelis surengė atsakomuosius smūgius

Izraelis, keršydamas už kelias dešimtis raketų, į jį paleistų iš Gazos Ruožo ir Libano, penktadienį prieš aušrą abiem kryptimis pradėjo atsakomuosius oro smūgius, teigdamas, kad taikosi į islamo kovotojų grupuotę „Hamas“.
Raketų smūgiai Palestinai
Raketų smūgiai Palestinai / „Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.

Izraelio kariuomenės pranešime teigiama, kad smūgiai buvo suduoti apie 4 val. Izraelio (ir Lietuvos) laiku ir buvo smogta Gazos Ruožui bei pietinei Libano daliai.

Kariuomenė „smogė taikiniams, įskaitant „Hamas“ teroristinei organizacijai priklausančią teroristinę infrastruktūrą pietiniame Libane“, sakoma jame.

Tai pirmas kartas nuo 2022-ųjų balandžio, kai Izraelis patvirtino ataką Libano teritorijoje.

Naujienų agentūros AFP korespondentai Libano Tyro regione ir Gazos Ruože, kur Izraelio antskrydžiai prasidėjo prieš vidurnaktį, teigė išgirdę sprogimus.

Netoli Tyro buvę agentūros žurnalistai sakė, kad netrukus po penktadienį surengtų smūgių išgirdo mažiausiai tris sprogimus, o tai patvirtino ir netoliese esančios palestiniečių pabėgėlių stovyklos gyventojas.

„Prie stovyklos nukrito mažiausiai du sviediniai“, – AFP sakė Abu Ahmadas.

Įtampa tarp Izraelio ir palestiniečių išaugo per sutampančius abiejų pusių šventinius laikotarpius – žydų Pesachą ir musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį, – todėl užsienio valstybės pasmerkė jų veiksmus ir paragino elgtis santūriai.

Naujausias smurto protrūkis kilo po to, kai Izraelio policija trečiadienį Jeruzalės Al Aksos mečetėje – trečioje pagal svarbą islamo vietoje – susirėmė su palestiniečiais.

Ketvirtadienį Izraelio kariuomenė pranešė, kad iš Libano teritorijos į Izraelį buvo paleista daugiau kaip 30 raketų – tai didžiausia eskalacija jų pasienyje nuo 2006-ųjų, kai tarp Izraelio pajėgų ir Libane įsikūrusio šiitų kovotojų judėjimo „Hezbollah“ vyko 34 dienas trukęs karas.

Vėliau sprogimai, kuriuos girdėjo AFP žurnalistai, pasigirdo Gazos Ruože. Izraelio kariuomenė patvirtino, kad smogė dviem „Hamas“ priklausantiems tuneliams ir dviem ginklų gamykloms, „atsakydama į pastarosiomis dienomis „Hamas“ įvykdytus saugumo pažeidimus“.

Keliomis valandomis anksčiau, nei Libano pietuose pasipylė Izraelio smūgiai, kelios raketos buvo paleistos iš Gazos Ruožo į žydų valstybės teritoriją.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad jos oro gynyba numušė 25 paleistas raketas. Penkios pataikė į šalies teritoriją.

Po prieš aušrą surengtų smūgių Libane izraeliečių pajėgos pareiškė, kad „neleis „Hamas“ teroristinei organizacijai vykdyti operacijų iš Libano ir laiko Libano valstybę atsakinga už kiekvieną iš jos teritorijos nukreiptą paleidimą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas