Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po sprogimų Baltarusijos aerodrome A.Lukašenka surengė pasitarimą, opozicija atskleidė daugiau įvykio detalių

Po sekmadienį įvykusio sprogimo Baltarusijos Mačiuliščių aerodrome, esančiame už 12 kilometrų nuo Minsko, Aliaksandras Lukašenka pirmadienį kalbėjo su jėgos struktūromis apie saugumo padėtį šalyje ir būtinybę akylai stebėti valstybės sienas. Tuo metu asociacijos BYPOL vadovas Aliaksandras Azarovas „Belsat“ papasakojo daugiau įvykių aerodrome detalių.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Baltarusijos prezidentu pasiskelbęs A.Lukašenka, kalbėdamasis pirmadienį su kariuomenės ir saugumo struktūrų atstovais, pareikalavo, kad saugumo bloko vadovybė „užtikrintų griežčiausią drausmę kariniuose daliniuose ir aukšto lygio kontrolę Baltarusijos pasienyje“.

Pirmadienį A.Lukašenka surengė pasitarimą dėl karinių prekių įsigijimo finansavimo, vėliau – siauro formato susitikimą su saugumo bloko atstovais.

„Atsižvelgdamas į vidinius ir visų pirma išorinius įvykius, norėčiau iš jūsų lūpų išgirsti apie mūsų Baltarusijos vidaus politinę ir karinę dalį. Dar kartą norėčiau pabrėžti ir orientuoti jus bei pareikalauti iš jūsų griežčiausios drausmės Vidaus reikalų ministerijos ir KGB kariniuose daliniuose. Griežčiausios drausmės! Kiekvienas turi rūpintis savo reikalais“, – pabrėžė A.Lukašenka.

„Turime nemažai žmonių su antpečiais. Visi yra ginkluoti. Tai žmonės, ištobulinti ginti savo tėvynę. Turime tuo pasinaudoti. Drausmė ir savo darbo atlikimas. Ypač pasienyje. Kai kalbu apie pasienį, turiu omenyje ne Lappo padalinį (Valstybinio pasienio komiteto pirmininkas Anatolijus Lappo – red. past.), bet visus. Tai policija, tai KGB, tai kariuomenė – mes visi privalome matyti bet kokią menkiausią agresiją mūsų šalies sienų atžvilgiu, kad galėtume tinkamai reaguoti“, – pridūrė A.Lukašenka.

Tiesa, jis tiesiai nekalbėjo apie sekmadienio įvykius Mačiuliščių aerodrome.

Pranešama tik, kad po sprogimo Baltarusijos pareigūnai sulaikė vieną merginą, tačiau šiuo metu neaišku, ar ji yra susijusi su įvykiais aerodrome.

Be to, taip pat pranešama, kad Baltarusijos jėgos struktūrų pareigūnai pradėjo naršyti socialinius tinklus, ieškodami tų, kurie nepalankiai komentuoja pranešimus apie sprogimus Mačiuliščių aerodrome.

„Scanpix“/SWSN/AP nuotr./A-50 lėktuvas, Mačiuliškių aerodromas
„Scanpix“/SWSN/AP nuotr./A-50 lėktuvas, Mačiuliškių aerodromas

Apie tai įspėjo buvusių baltarusių saugumo pajėgų asociacija BYPOL.

„Taikinių yra daug“

Tuo metu BYPOL asociacijos vadovas A.Azarovas pirmadienį „Belsat“ sakė, kad dronai, kuriais buvo atakuojamas Rusijos lėktuvas Mačiuliščių aerodrome, buvo įsigyti įprastoje parduotuvėje, tačiau specialiai pertvarkyti šiai operacijai.

A.Azarovas baltarusių partizanų, „Peramoha“ (Pergalė) plano dalyvių, taikinio pasirinkimą paaiškino prastu Rusijos karinės aviacijos saugumu netoli Minsko esančiame aerodrome.

F.Viačorka: „Pergalės“ plano partizanai patvirtino sėkmingą specialiąją operaciją, kurios metu buvo susprogdintas retas rusų lėktuvas Mačiuliščių aerodrome netoli Minsko. Tai sėkmingiausia diversija nuo 2022 m. pradžios.

„Kai planuojame veiksmus, pasirenkame daug įvairių vietų, ir viskas priklauso nuo galimybių, žvalgybos. Galimybių buvo pakankamai, bet matėme, kad šis lėktuvas yra menkai saugomas, todėl pasirinkome šį objektą. Jie tiesiog atsipalaidavo. Anksčiau kareiviai saugodavo visus aerodromus, net tranšėjas kasdavo. Dabar jie ramiai vaikšto, galvoja, kad visus pergudravo“, – teigė jis.

BYPOL vadas sakė, kad operacijai buvo nupirkti paprasti bepiločiai orlaiviai, tačiau jie buvo pritaikyti išpuoliui.

„Dronus visada reikia modifikuoti, specialių tokių dronų nėra. Nėra taip, kad nusiperki droną ir jis viską padaro už tave“, – teigė A.Azarovas.

Jis nei patvirtino, nei paneigė „Telegram“ kanalo „Belaruski Hajun“ informaciją, kad buvo du dronai: „Neįvardysiu kiekio – tegul patys išsiaiškina, kiek buvo dronų.“

„Scanpix“/AP nuotr./Mačiuliškių aerodromas Baltarusijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Mačiuliškių aerodromas Baltarusijoje

Anot „Belsat“, patys partizanai, surengę ataką aerodrome, šiuo metu yra saugiai už Baltarusijos ribų. Jie kol kas susilaikė nuo komentarų.

Per sekmadienio sprogimą Mačiuliščių aerodrome buvo sunaikintas Rusijos tolimojo radarų aptikimo lėktuvas A-50. Tai vienas iš 9 Rusijos karinių oro pajėgų ankstyvojo perspėjimo lėktuvų.

Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos patarėjas Franakas Viačorka teigė, kad už tai atsakingi baltarusių partizanai.

„Pergalės“ plano partizanai patvirtino sėkmingą specialiąją operaciją, kurios metu buvo susprogdintas retas rusų lėktuvas Mačiuliščių aerodrome netoli Minsko. Tai sėkmingiausia diversija nuo 2022 m. pradžios“, – tviteryje rašė F.Viačorka.

Anot F.Viačorkos, operacijai vadovavo du baltarusiai.

„Šiai operacijai jie naudojo bepiločius orlaivius ir šiuo metu jau išvyko iš šalies ir yra saugioje vietoje“, – pranešė opozicionierius.

F.Viačiorkos teigimu, sunaikinto lėktuvo kaina – 330 mln. eurų.

Projekto „Belaruski Hajun“ duomenimis, šis orlaivis į Baltarusiją atskrido 2023 m. sausio 3 d. ir ten išbuvo 54 dienas, atlikdamas 12 išskridimų. Prieš tai paskutinį kartą į Baltarusiją jis skrido 2022 m. vasario 24 d.

Rusijos oro ir kosmoso pajėgos turi tik 9 tokius orlaivius, iš jų tik 6 modernizuoti.

Vieną tokį orlaivį aptarnauja 19 žmonių – 5 skrydžio, 11 radijo ir 3 inžinerijos darbuotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas