Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 12 /22:36

Po susitikimo Briuselyje – optimistinės žinios Ukrainai: žadama stiprinti oro gynybą

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas, dalyvaujantis Ukrainos sąjungininkų „Ramstein“ formato susitikime Briuselyje, pabrėžė, kad siekiama padaryti viską, kas įmanoma, kad būtų sustiprinta Ukrainos priešlėktuvinė gynyba.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ll.Austinas teigė, kad Ukraina gaus naujas oro gynybos sistemas, kai tik bus fiziškai įmanoma jas pristatyti, rašo „Unian“. Pasak šio portalo korespondento, jis apie tai kalbėjo spaudos konferencijoje po „Ramstein“ grupės susitikimo.

Visų pirma jis buvo paklaustas, kada Ukraina gaus papildomų oro gynybos sistemų ir ar yra galimybė, kad Ukrainos oro erdvė bus saugi.

„Sistemos bus pateiktos, kai tik galėsime jas fiziškai pristatyti“, – pažymėjo Ll.Austinas bei pabrėžė, kad būtent į tai sutelktas dėmesys.

„Mes ketiname pateikti turimas sistemas“, – pridūrė jis.

L.Austinas teieė, kad tokias sistemas turi Vokietija, ir priminė, kad Ukraina jau gavo pirmąją IRIS-T sistemą.

JAV gynybos sekretorius pabrėžė, kad kol vyksta karo veiksmai, visada yra neapibrėžtumo.

„Ketiname kuo greičiau padaryti viską, ką galime, kad padėtume Ukrainos pajėgoms įgyti pajėgumų, reikalingų Ukrainos žmonėms apsaugoti. Mums tai labai svarbu“, – pabrėžė jis.

Ll.Austinas taip pat prieštaravo, kad gali pritrūkti valios paspartinti naujausių oro gynybos sistemų tiekimą Ukrainai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sunaikinta Rusijos karinė technika Charkivo regione
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sunaikinta Rusijos karinė technika Charkivo regione

JAV gynybos sekretorius sakė, kad Ukrainai ketinamos perduoti oro gynybos sistemos NASAMS turėtų padėti apsaugoti Ukrainą.

Tarėsi, kaip stiprinti Ukrainos oro gynybą

JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley kalbėdamas spaudos konferencijoje po trečiadienį Briuselyje įvykusio Ukrainos gynybos kontaktinės grupės susitikimo, Rusijos išpuolius prieš civilius gyventojus ir civilinę infrastruktūrą Ukrainoje pavadino „karo nusikaltimu“.

Trečiadienį vykusiame susitikime sąjungininkai aptarė būdus, kaip kuo greičiau sustiprinti Ukrainos oro gynybą ir sukurti daugiasluoksnę apsaugos nuo oro grėsmių sistemą.

Generolas M.Milley pažymėjo, kad norint visiškai apsaugoti dangų, Ukraina turi sukurti integruotą įvairių tipų ginklų sistemą, skirtą perimti grėsmes skirtinguose nuotoliuose ir aukščiuose, rašo „Europeiskaja pravda“

„Daugelis šalių, kurios šiandien yra čia, turi daug skirtingų sistemų. Užduotis bus visa tai sujungti, įgalinti šias sistemas, mokymus, nes kiekviena iš jų yra skirtinga, užtikrinti jų ryšį su komandų centrais, su radarais, kad jie gali vienas su kitu „susikalbėti“... Tai yra pasiekiama, to mes ir siekiame“, – sakė jis.

Ukraina pakeitė Rusijos karo dinamiką

Kalbėdamas po susitikimo Ll.Austinas taip pat pabrėžė, kad Ukrainos kariuomenė pakeitė Rusijos pradėto karo dinamiką, o parama Ukrainai didės.

Kaip pažymėjo JAV gynybos sekretorius, kitų pasaulio šalių vyriausybės paspartino Ukrainos kariuomenės aprūpinimą piliečių ir šalies gynybai reikalinga pagalba.

Pasak jo, ši pagalba padėjo pasiekti pastebimų pokyčių mūšio lauke.

„Nuo paskutinio susitikimo rugsėjį visi matėme, kaip Ukraina pasiekė nepaprastų sėkmių mūšio lauke. Ir nepaisant naujų Putino atakų, Ukrainos pajėgos pakeitė šio karo dinamiką.

Jie išlaisvino šimtus miestų iš Rusijos okupacijos, grąžino tūkstančius kvadratinių kilometrų savo žemės. Šios pergalės priklauso Ukrainos kariams, tačiau Kontaktinės grupės pagalba, mokymai ir atsparumo didinimas yra gyvybiškai svarbūs“, – pabrėžė L.Austinas.

Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas šiuo metu vykstantį „Ramšteino formato“ susitikimą pavadino istoriniu ir užsiminė, kad nauji sprendimai sustiprins oro gynybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas