Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 11 18 /2015 11 19

Ieškomas mirtinai pavojingas, sprogmenis Paryžiaus teroristams gaminęs, Mohamedas K.; pranešama, kad išpuolių organizatorius Abdelhamidas Abaaoudas negyvas

Ankstų trečiadienio rytą pranešta, kad šiaurinėje Paryžiaus dalyje aidi šūviai. Pasak AFP, tai susiję su Prancūzijos policijos atliekamu tyrimu. Pareigūnai apsupo ir šturmavo namą, kuriame slėpėsi įtariami penktadienio, lapkričio 13-osios, žudynių Paryžiuje vykdytojai ir organizatoriai. Trečiadienio vakarą paskelbta, kad Belgijos policija ieško mirtinai pavojingo, sprogmenis Paryžiaus teroristams gaminusio Mohamedo K.

Ką žinome iki šiol:

  • Per susišaudymą Paryžiuje sužeisti penki policijos pareigūnai ir nužudytas policijos šuo
  • Septyni įtariami teroristai suimti, du – žuvo; pasirodė pranešimų, kad Paryžiaus išpuolio organizatorius Abdelhamidas Abaaoudas taip pat nukautas 
  • Policija paskelbė informaciją apie devintą išpuolių Paryžiuje įtariamąjį
  • Dėl sprogdinimų baimės „Air France“ lėktuvai keitė nusileidimo kryptį
  • Per apgultį panaudota 5000 kulkų
  • Teroristės mirtininkės kūnas neatpažįstamas 
  • Slėptuvės apgultis baigėsi, tačiau pareigūnams teko šturmuoti bažnyčią, kurioje, kaip įtariama, gali slėptis dar vienas teroristas

VISAS NAUJIENAS APIE LAPKRIČIO 13 DIENOS IŠPUOLIUS PARYŽIUJE RASITE ČIA

Papildyta 00.31 val.: Washingtonpost.com skelbia, kad du aukšti Europos pareigūnai patvirtino, jog kruvinų Paryžiaus išpuolių organizatorius Abdelhamidas Abaaoudas yra negyvas. Vis dėlto BBC skelbia, kad jo likimas nėra aiškus. Informacija kol kas prieštaringa. 

Per šturmą namas, kuriame slėpėsi teroristai buvo smarkiai suniokotas, po mirtininkės susisprogdinimo sugriuvo net namo perdangos. Pasak pareigūnų, ekspertams reikia dirbti labai atsargiai, nes namas gali bet kada sugriūti. Dėl to jiems esą dar nepavyko atpažinti vieno smarkiai sumaitoto teroristo bei surasti dar vieno nukauto vyro kūno.

Tačiau washingtopost.com teigia, kad iš ekspertų paimtų mėginių nustatyta, kad vienas per šturmą žuvusių teroristų buvo įtariamas išpuolių organizatorius Abdelhamidas Abaaoudas.

Papildyta 23.47 val.: Belgijos policija ieško bombų gamintojo 

Belgijos pareigūnai šiuo metu ieško bombų gamintojo, kuris, kaip jie mano, tiekė sprogmenis kruvinų išpuolių Paryžiuje rengėjams. Belgijos spauda praneša, kad vienas vyras vardu Mohamedas K., gyvenęs Rubė mieste šiaurės Prancūzijoje, netoli Belgijos sienos. Prancūzijos policija informavo Belgijos pareigūnus apie šį vyriškį. Jis apibūdinamas kaip mirtinai pavojingas dėl savo žinių apie sprogmenis. 

Mohamedas K., kaip manoma, po išpuolių Paryžiuje palaikė ryšį su bėgliu Salahu Abdeslamu. Prancūzijos policija išplatino jo nuotrauką. Ieškomas Mohamedas K. turi randą ant dešinės rankos.

Prancūzijos policijos išplatinta nuotr. /Ieškomas Mohamedas K., kaip įtariama, teikęs sprogmenis išpuolių Paryžiuje rengėjams
Prancūzijos policijos išplatinta nuotr. /Ieškomas Mohamedas K., kaip įtariama, teikęs sprogmenis išpuolių Paryžiuje rengėjams

Papildyta 23.00 val. Prancūzijoje vidurnaktį įsigalioja draudimas Paryžiuje ir aplinkiniuose miestuose rengti viešus protestus bei demonstracijas. Pasak BBC, draudimas galios iki lapkričio 22 dienos.

Toks sprendimas priimtas dėl saugumo, vengiama daug žmonių pritraukiančių viešų renginių.

Papildyta 21.23 val. Po sprogimo per langą išlėkė ir kai kurios kūno dalys 

Skelbiama, kad šturmuojant butą panaudota 5000 kulkų. Be to, teroristės mirtininkės kūnas tokios būklės, kad nebuvo įmanoma jo atpažinti. 

Anksčiau liudininkai teigė: „Policija šaudė nuo priešais esančio pastato stogo. Staiga įvyko galingas sprogimas. Greičiausiai tuo metu susisprogdino teroristė mirtininkė“. Drebėjo langai, daugybė daiktų iš apartamentų išlėkė į lauką, kai kurios „žmogaus kūno dalys taip pat“, rašo portalas mirror.co.uk. Skelbiama, kad įvykio vietoje tebesimėto kūno dalių. 

Papildyta 16:30 val. Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernardas Cazeneuve'as teigė, kad per šią parą atlikta 118 reidų, rasti 34 ginklai, sulaikyti 25 asmenys. Iš viso po Paryžiaus išpuolio jau įvyko 414 reidų, sulaikyta 60 asmenų ir rasta 75 ginklai.

Papildyta 13:45 val. Prokuroras Francois Molinsas pranešė, kad pareigūnai jau kurį laiką klausėsi įtariamų asmenų pokalbių ir pagal juos nustatė teroristų irštvą bei manė, kad joje slepiasi pats A.Abaaoudas.

Trys iš septynių areštuotų teroristų sulaikyti bute, du – kaimyniniame bute ir dar du – šalia namo.

Papildyta 13:00 val. Skelbiama, kad policijos pareigūnai šturmavo netoli apgulties vietos esančią bažnyčią. Jos durys išlaužtos, o pareigūnai įsiveržę į vidų apieško patalpas. Baiminamasi, kad vienas iš teroristų paspruko.

Papildyta 12:45 val. Prancūzijos teisėsaugos atstovai patvirtino, kad apgultis baigėsi. Kol kas nėra skelbiama, ar sulaikytųjų gretose yra Paryžiaus išpuolio organizatoriai.

Papildyta 12:00 val. Šaltiniai policijoje prancūzų žurnalistams atskleidė, kad teroristai planavo surengti ataką La Defense verslo rajone.

Prancūzijos policija paskelbė, kad atakos metu teroristai nužudė ir policijos šunį – Diesel.

Papildyta 11:45 val. Liudininkų teigimu, Saint-Denis rajonas yra visiškai tuščias, šiuo metu ten būriuojasi tik policijos pareigūnai, kariai ir kiek atokiau esantys žurnalistai. Kaip pranešama, vienas asmuo vis dar yra užsibarikadavęs teroristų nuomotame bute.

Netoli įvykio vietos gyvenantys asmenys pasakojo, kad policijos pareigūnai ragino juos greičiau bėgti iš namų, „kol pastatas nesprogo“.

Prancūzijos musulmonų bendruomenė paskelbė, kad penktadienio pamaldų metu pasmerks islamu besidangstančių teroristų veiksmus.

Papildyta 11:15 val. Prancūzijos policija skelbia, kad operacija vis dar vyksta. Jos metu jau suimti penki įtariami teroristai, sužeisti penki pareigūnai. Į apsiausties vietą atvyksta vis daugiau karių.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as sušaukė skubų aukščiausio rango pareigūnų susitikimą. Tokį patį susitikimą, padidėjus terorizmo grėsmei Europoje, sušaukė ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Papildyta 10.49 val. „Le Monde“ primena prieš trejus metus vykdytą panašią operaciją: 2012 metais po žudynių Tulūzoje Mohammedas Merah užsibarikadavęs bute praleido 32 valandas.

Tuomet operacija užtruko, nes derybininkai bandė įkalbėti Mohammedą Merah pasiduoti.

Apie šį įvykį galite skaityti čia.

Papildyta 10:30 val. CNN žurnalistė Christiane Amanpour paskelbė, kad Paryžiaus atakų organizatoriumi vadinamas Abdelhamidas Abaaoudas yra nukautas.

Viena iš įvykio liudininkių teigė nesistebinti, kad teroristai slėpėsi būtent šiame rajone. „Šiame rajone visuose rūsiuose pilna ginklų. Kas šimtą metrų stovi po narkotikų pardavėją. Vaikai čia žmones apvaginėja beveik kasdien. Vieną kartą čia vyko penkios vagystės vienu metu. Vyresnieji važinėja į Siriją pirmyn ir atgal. Atmosfera tapo tikrai gąsdinanti pastaraisiais metais“, – sakė ji.

Papildyta 10:18 val. Policija patvirtino, kad netoli buto sulaikyti dar du asmenys – vyras ir moteris. Trijų anksčiau sulaikytų teroristų tapatybės vis dar neaiškios.

Papildyta 10:03 val. Apklaustas apartamentus teroristams nuomojęs namo savininkas. Jis teigė, kad nežinojo, jog šie asmenys yra teroristai. „Pasakiau, kad ten nėra čiužinio, bet jis pasakė, kad „tai ne problema“ ir kad jie tenori, jog būtų vandens ir vietos melstis“, – sakė savo vardo nepanoręs viešinti vyras, kuriam policija tuojau po to uždėjo antrankius ir išsivedė.

Policija jį sulaikė įvykio vietoje.

Netoli teroristų gyvenęs asmuo pasakojo: „Pabudau nuo sprogimo garso. Tada pasigirdo šūviai. Šaudė ir teroristai, ir policijos pareigūnai. Sprogimai ir šūviai – viskas, ką girdėjau. Nežinojome, kur bėgti. Aš šaukiau: jei esate policijos pareigūnai, padėkite man, aš čia su kūdikiu. Niekas man neatsakė, tik toliau aidėjo šūviai.“

Papildyta 09:57 val. Policija skelbia, kad vienas iš teroristų vis dar lieka užsibarikadavęs bute. Pamažu evakuojami aplinkiniai gyventojai. Manoma, kad būtent Paryžiaus atakų organizatorius Abdelhamidas Abaaoudas su penkiais ginkluotais pagalbininkais buvo šiuose apartamentuose Sen Deni rajone. 

Papildyta 09.42 val. Operacija tęsiama, tačiau artėja prie pabaigos, sako Prancūzijos teisingumo ministrė Christiane Taubira.

Naujausiais duomenimis, du teroristai žuvo. Vieną iš jų nukovė snaiperis. Moteris mirtininkė susisprogdino. Vienas teroristas vis dar slepiasi apsuptame name, tačiau kitais pranešimais teigiama, kad jis taip pat nukautas.

Neišvengta ir civilių aukų – žuvo vienas žmogus. Per operaciją sužeisti trys pareigūnai.

Vis dar nėra informacijos, ar tarp teroristų yra išpuolių organizatorius Abdelhamidas Abaaoudas.

Papildyta 09.25 val. Naujienų agentūra AFP taip pat skelbia, kad suimti trys teroristai. Dar du žuvo. Tarp jų – savižudė mirtininkė.

Vieną iš įtariamųjų nukovė snaiperis.

Dar vienas per operaciją žuvęs žmogus – civilis, stebėjęs įvykius.

Papildyta 09.13 val. Bute, kurį apsupo Paryžiaus pareigūnai, slėpėsi iš viso šeši teroristai. Manoma, kad tarp jų buvo ir kruvinų penktadienio išpuolių organizatorius Abdelhamidas Abaaoudas.

Trys iš šešių teroristų nukauti. Pasirodė pranešimų, kad operacija jau baigta, likę teroristai suimti. Tačiau tai dar nėra oficialiai patvirtinta.

Kitais pranešimais teigiama, kad suimti du teroristai.

Nėra žinoma, kad Abdelhamidas Abaaoudas suimtas.

VIDEO: Šiaurinėje Paryžiaus dalyje buvo ieškoma „Islamo valstybės“ teroristų, evakuoti gyventojai

Papildyta 09.05 val. Prancūzijos žiniasklaida patvirtino, kad per operaciją nukauti trys taikiniai. Vienas iš jų susiprogdino. Tai buvo mirtininkė.

Teigiama, kad operacija baigta.

Papildyta 08.50 val. Į įvykio vietą atvyko apie 100 kariškių. Pasirodė pranešimų, kad Sen Deni rajone susisprogdino mirtininkė. Tačiau ši informacija dar nėra patvirtinta.

Prancūzijos žiniasklaida taip pat patvirtino, kad nugriaudėjo septyni sprogimai.

Papildyta 08.40 val. Naujienų agentūros AP duomenimis, buvo girdėti septyni sprogimai. Gali būti, kad sprogo granatos, tačiau ši informacija nėra patvirtinta.

Papildyta 08.36 val. Prancūzijos žiniasklaida praneša, kad per susišaudymą žuvo vienas žmogus. Kol kas jo tapatybė nėra nustatyta. Kitais pranešimais teigiama, kad žuvo du žmonės.

Anksčiau buvo skelbta, kad galimai nukauti du iš trijų įtariamųjų.

Papildyta 08.29 val. Policijos pajėgas sustiprino kariuomenė. Primename, kad apsuptas butas yra vos 2 kilometrų atstumu nuo stadiono, prie kurio penktadienį įvykdyti išpuoliai.

Tuo tarpu CNN praneša, kad Sen Deni rajone nugriaudėjo keturi sprogimai.

Papildyta 08.08 val. Prancūzų naujienų kanalas BFMTV, remdamasis šaltiniais, praneša, kad apsupti su išpuoliais siejami teroristai. Tarp jų – šiuo metu ieškomiausias žmogus Europoje Salahas Abdeslamas ir šiurpių išpuolių organizatorius Abdelhamidas Abaaoudas.

Teigiama, kad daugiau nei po 2 valandas trukusių susišaudymų stojo tyla.

Apie išpuolių organizatorių Abdelhamido Abaaoudą plačiau skaitykite čia.

VIDEO: Paryžiaus žudynes organizavęs Abdelis Hamidas Abaaoudas

Papildyta 07.55 val. Butas, kurį yra apsupę pareigūnai, yra nutolęs per 2 kilometrus nuo stadiono, kuriame penktadienį įvykdytas vienas iš išpuolių.

„Le Monde“ teigia, kad policija analizuoja situaciją, sraigtasparnis stebi, ar nėra bėglių.

Vienas iš įvykio liudininkų, gyvenantis netoli apsuptu buto, pasakojo, kad buvo pažadintas garsių šūvių. „Pro mūsų buto langą matomos šviesos, sraigtasparnis. Mes išjungėme šviesas, kad vaikai mažiau bijotų“, – pasakojo jis.

 

Papildyta 07.46 val. „The Guardian“ teigimu, bute užsibarikadavę įtariamieji susiję su policijos atliekamu tyrimu dėl išpuolių Paryžiuje. Manoma, kad policijos pareigūnai vykdė reidus ir tai yra vienas iš butų, kurį buvo ketinama patikrinti.

Vien antradienį Paryžiaus policija įvykdė daugiau nei 100 reidų ir kratų.

Dėl saugumo Sen Deni rajone trečiadienį neveiks mokyklos, koreguojamas viešojo eismo tvarkaraštis – dalis transporto taip pat nevažiuos.

Gyventojai dar kartą perspėjami likti namuose.

Papildyta 07.23 val. „Le Monde“ šaltinių teigimu, du įtariamieji nukauti. Tikslinamasis dėl trečiojo, tačiau manoma, kad nukautas ir jis.

Papildyta 07.17 val. Įvykio vietoje dirbantis žurnalistas Djamelis Mazis teigia, kad policijos pareigūnai apsupo du arba tris žmones, kurie slepiasi priemiestyje. Pranešama, kad jie užsibarikadavę.

Išplatintoje nuotraukoje akivaizdžiai matoma, kad priemiestyje yra daug policijos pareigūnų.

Papildyta 07.11 val. Pasirodo vis daugiau informacijos apie susišaudymą. „The Guardian“ praneša, kad vietos gyventojams liepta būti namuose, nesiartinti prie langų. Virš Sen Deni miesto dalies pakilęs policijos sraigtasparnis.

AFP skelbia, kad keliai užblokuoti.

Papildyta 07.05 val. AFP patvirtino, kad per susišaudymą sužeisti policijos pareigūnai. Nėra žinoma, kiek jų sužeista ir ar sužeidimai rimti.

Susišaudymas prasidėjo 5 val. Lietuvos laiku. Teigiama, kad šūviai vis dar girdimi.

Papildyta 06.51 val. Socialiniuose tinkluose plinta filmuoti kadrai iš susišaudymo. „Twitter“ vartotojai spėlioja, kad policija vykdo operaciją, per kurią ketina suimti devintą išpuolių Paryžiuje įtariamąjį.

VIDEO: Paryžiuje vėl aidi šūviai

Papildyta 06.44 val. Pasak vietos žiniasklaidos, sužeista daug policijos pareigūnų.

Tuo tarpu „The Guardian“ spėja, kad susišaudymai susiję su įtariamuoju, apie kurį antradienį paskelbė pareigūnai, užsiminę apie gautą vaizdo medžiagą.

Tai jau devintas įtariamasis. Septyni iš jų yra negyvi. Salaho Abdeslamo ieško didelės policijos pajėgos.

Prancūzijos pareigūnai išplatino įtariamojo nuotrauką.

Papildyta 06.33 val. „iTele“ taip pat teigia, kad vyksta susišaudymas. Tiksliai nėra žinoma, kas vyksta Paryžiaus priemiestyje.

Pranešama, kad čia pastebėta daug policijos ekipažų.

Pasak AFP, šaudymai susiję su šiurpiais penktadienio išpuoliais, per kuriuos žuvo 129 žmonės.

Nukreipti skrydžiai

Antradienio naktį dėl grasinimų susprogdinti lėktuvus buvo pakeistos jų nusileidimo kryptys. Praneša CNN. Abu „Air France“ lėktuvai nusileido saugiai.

65 numeriu pažymėtas skrydis, kurio metu „Air France“ lėktuvas kilo iš Los Andželo ir ketino leisti Paryžiuje, buvo nukreiptas į Solt Leik Sitį. Teigiama, kad pareigūnai gavo grasinimų susprogdinti lėktuvą.

Tuo tarpu 55 skrydis iš Vašingtono Dulleso į Paryžiaus Charles'o de Gaulles'o oro uostą buvo nukreiptas į Halifakso oro uostą. Nėra žinoma, ar kas nors dėl šio incidento buvo suimtas.

Skrydžio nusileidimo vieta taip pat pakeista dėl grasinimų susprogdinti. Nėra žinoma, ar šie du grasinimai yra susiję.

Vienu iš šių lėktuvu skridęs Trevoras Moranas CNN pasakojo, kad pilotas staiga išėjo iš savo kabinos ir visiems keleiviams pranešė, kad lėktuvas priverstas leistis kitur.

„Oro uoste mūsų laukė autobusai, į kuriuos buvome susodinti. Niekas iš mūsų nežinojo, kas vyksta“, – pasakojo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne