Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 04 /18:50

Honkongo policija per įvykių Tiananmenio aikštėje metines sulaikė kelis žymius veikėjus

Honkongo policija sekmadienį sulaikė kelis svarbius demokratijos veikėjus, bandžiusius paminėti Tiananmenio žudynių metines, demokratiniame Taivane šimtams žmonių gedint žuvusiųjų budėjime prie žvakių šviesos.
Policija Honkonge
Policija Honkonge / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Daugelį metų dešimtys tūkstančių Honkongo gyventojų susirinkdavo į Viktorijos parką ir parduotuvių rajoną „Causeway Bay“ paminėti 1989 metų birželio 4-osios įvykių – dalyvaudavo budėjimuose su žvakutėmis.

Tačiau nuo 2020 metų, kai Pekinas, siekdamas numalšinti neramumus, Honkongui pritaikė nacionalinio saugumo įstatymą, kasmetinis budėjimas buvo uždraustas, o organizatoriai apkaltinti pagal šį įstatymą.

Šį savaitgalį rajone buvo dislokuota daugybė policijos pareigūnų, kurie stabdė žmones, tikrino turimus daiktus ir juos apklausinėjo. Netoli prekybos centro buvo pastebėtas stovintis šarvuotas automobilis.

Buvo apklausiami ir net sulaikomi visi žmonės su žvakėmis, kurios laikomos Viktorijos parko budėjimo simboliu, o policija, regis, ėmėsi plataus masto priemonių, kad nustatytų, ką galima būtų laikyti įžeidžiančiu elgesiu.

Už daugiau nei 700 kilometrų esančioje Taipėjaus Laisvės aikštėje sutemus susirinko beveik 500 žmonių, kurie skandavo „kovokite už laisvę, palaikykite Honkongą“.

Jie iš degančių žvakių sudėliojo skaičių 8964 – žemyninėje Kinijoje tai draudžiami skaičiai, nes jie primena 1989 metų birželio 4-osios įvykius.

„Turime puoselėti Taivane turimą laisvę ir demokratiją, – naujienų agentūrai AFP sakė 31-erių Perry Wu. – Man labai liūdna matyti naujienas apie šiandien Honkonge suimamus žmones“.

Iki vakaro Honkonge AFP žurnalistai matė, kaip policija furgonais išvežė keliolika žmonių.

Tarp žymiausių sulaikytų asmenų buvo kovos už demokratiją veteranė, vienos iš paskutiniųjų likusių opozicinių grupių lyderė Chan Po-ying.

Veteranė laikė LED žvakutę ir dvi gėles. Policija iškart ją sučiupo ir nutempė į furgoną.

Kiti sulaikyti žinomi asmenys: garsi kovotoja už demokratiją Alexandra Wong, praminta „močiute Wong“, buvusi Honkongo žurnalistų asociacijos pirmininkė Mak Yin-ting ir buvęs dabar jau išformuotos Profesinių sąjungų konfederacijos vadovas Leo Tang.

Viktorijos parke ant suoliuko sėdintį vyrą su neuždegta žvake apsupo policininkai. Vedamas į policijos furgoną, jis sakė: „Aš pakėliau žvakę. Buvau suimtas už tai, kad tiesiog sėdėjau“.

Skubus žmonių išvedimas įvyko kitą dieną po to, kai policija suėmė keturis žmones už maištavimą ir viešosios tvarkos pažeidimą. Dar keturi žmonės buvo sulaikyti įtariant, kad pažeidė viešąją tvarką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas