Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Politico“: 5 nauji eurokomisarai, kurių galvos gali nulėkti

Nedažnai pasitaiko, kad Europos Parlamentas (EP) gali nurodinėti Europos Komisijai, tačiau tai vienas iš tokių momentų. Per kelias ateinančias savaites EP nariai surengs Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen paskirtų 26 Komisijos narių klausymus. Nesitikėkite, kad visi jie atlaikys, sako įtakingas Briuselio leidinys „Politico“.
Europos Parlamento svarstymai
Europos Parlamento svarstymai / Shutterstock/EP/15min montažas

Visgi, Andriaus Kubiliaus pavardė neminima tarp penkių galimų taikinių.

Kaip viskas vyko iki šiol

Nuo 2004 m. kiekvienoje naujoje Komisijoje Parlamentas atmetė bent vieną kandidatą. Iš viso į Parlamentą kaip kandidatai į Komisijos narius atėjo septyni politikai, o išėjo kaip eiliniai piliečiai.

2004 m. Italijos kandidatas Rocco Buttiglione buvo išbrauktas dėl homofobiškų ir mizoginiškų komentarų, o Latvijos kandidatė Ingrida Udre buvo pašalinta, kai Parlamentas nusprendė, kad ji nepakankamai sėkmingai pasiaiškino dėl įtarimų praeityje padarius finansinių pažeidimų.

2009 m. Bulgarijos kandidatė Rumana Jeleva turėjo pasitraukti, nes įstatymų leidėjai atmetė ją dėl ryšių su lobistine įmone ir, jų teigimu, dėl to, kad ji neišmano savo portfelio.

2014 m. Slovėnijos kandidatė Alenka Bratušek buvo „nukirsdinta“ po katastrofiško pasirodymo prieš jos likimą sprendžiantį komitetą.

Didžiausia „valymo“ banga įvyko 2019 m. – EP nariai nepatvirtino trijų Komisijos narių. Rumunijos kandidatei Rovanai Plumb nepasisekė dėl jos socialistų partijai skirtos aukos; Vengrijos kandidatas László Trócsányi, kurio advokatų kontora dirbo šalies vyriausybei, buvo nepatvirtintas dėl galimo interesų konflikto; o Prancūzijos kandidatė, liberalų žvaigždė Sylvie Goulard, buvo atmesta dėl etinių abejonių, susijusių su jos darbu JAV analitiniame centre.

Šį kartą Parlamento frakcijų vadovai sako, kad jie nori, jog viskas būtų padaryta greitai, kad naujoji Komisija galėtų pradėti darbą. Tai reiškia, kad jie gali susilaikyti, jog viena nepavykusi kandidatūra nesukeltų kibirkšties, kai konkuruojančios partijos nusitaikys į viena kitos kandidatus, bet visko gali būti.

Jei Parlamentas vis dėlto nuspręstų apipešioti U.von der Leyen komandą, leidinys „Politico“ pateikia labiausiai tikėtinų kandidatų sąrašą.

Balta varna

Olivéris Várhelyi – už sveikatą ir gyvūnų gerovę atsakingas Komisijos narys

VENGRIJA

Oliveris Varhelyi / Risto Bozovic / AP
Oliveris Varhelyi / Risto Bozovic / AP

Ne paslaptis, kad Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano pasirinkto kandidato laukia sunki klausymų sesija. Pirmąją U.von der Leyen kadenciją būdamas kaimynystės ir plėtros komisaras, O.Várhelyi sulaukė Briuselio pareigūnų kritikos dėl to, kad priėmė šalis kandidates, kurios sukėlė susirūpinimą dėl teisinės valstybės ir demokratijos. EP nariai taip pat gali prisiminti 2023 m. atvejį, kai jis juos pavadino „idiotais“.

Nors kalbama, kad Budapeštas jau turi parengęs planą B – Europos Parlamento narę Enikő Győri, kai kurie Parlamento nariai nerimauja, kad balsavimas dėl O.Várhelyi atmetimo leistų V.Orbanui paimti Briuselį įkaitu ir nepasiūlyti pakaitinio kandidato. Vis dėlto įstatymų leidžiamoji valdžia sutaria, kad jis yra labiausiai tikėtinas kandidatas, kuris gali būti nepatvirtintas.

Nevykusi ambasadorė

Marta Kos – už plėtrą atsakinga Komisijos narė

SLOVĖNIJA

„Wikipedia“ nuotr./Marta Kos
„Wikipedia“ nuotr./Marta Kos

M.Kos buvo paskutinę minutę vyriausybės pasirinkta po to, kai U.von der Leyen paspaudė šalį paskirti moterį. Nors jos biografija yra ryški, greičiausiai kils klausimų dėl jos kompetencijos. Pasak Slovėnijos žiniasklaidos, ji atsistatydino iš Slovėnijos ambasadorės Vokietijoje ir Šveicarijoje pareigų 2020 m. po kaltinimų netinkamu valdymu ir keturias savaites trukusio Užsienio reikalų ministerijos atlikto tyrimo.

Jos ryšiai su viena didžiausių pasaulyje lobistinių įmonių taip pat neliks nepastebėti. M.Kos dirbo pasaulinėje komunikacijos konsultacijų bendrovėje „Kreab“ vyresniąja patarėja, siūlydama „savo gilias žinias apie lyderystę, komunikaciją, lyčių klausimus, politinius reikalus ir užsienio santykius, ypač vokiškai kalbančiose šalyse ir Pietryčių Europoje“, rašoma bendrovės interneto svetainėje. M.Kos sakė „Politico“, kad ji nelaiko savęs lobiste ir nėra įtraukta į ES skaidrumo registrą.

Jai taip pat reikės įveikti Slovėnijos ELP delegacijos kaltinimus dėl jos tariamų ryšių su policija buvusioje Jugoslavijoje, apie kuriuos pranešė „Euronews“ ir kuriuos ji ne kartą neigė.

Belgijos veidas

Hadja Lahbib – Komisijos narė, atsakinga už humanitarinę pagalbą, krizių valdymą ir lygybę

BELGIJA

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hadja Lahbib
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hadja Lahbib

Parlamentas nenorės atsisakyti vienos iš nedaugelio moterų U.von der Leyen komandoje, o H.Lahbib portfelis nėra vienas iš geidžiamiausių. Vis dėlto H.Lahbib, kuri, kaip Belgijos užsienio reikalų ministrė, praėjusį pavasarį pirmininkavo ES Tarybai, turėtų pasiruošti, kad jai užduos daug klausimų. Tikėtina, kad jai bus užduoti klausimai apie jos praeitį, ypač apie kelionę į Krymą, kurią finansavo Rusija, kai ji dirbo žurnaliste, ir apie jos vizų Irano pareigūnams tvarkymą, dėl kurio ji vos neprarado užsienio reikalų ministrės darbo.

Taikinys

Ekaterina Zaharieva – Komisijos narė, atsakinga už startuolius, mokslinius tyrimus ir inovacijas

BULGARIJA

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ekaterina Zaharieva
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ekaterina Zaharieva

Buvusiai Bulgarijos užsienio reikalų ministrei Jekaterinai Zaharievai galandami peiliai. 2018 m. E.Zaharjeva įsivėlė į skandalą, susijusį su Bulgarijos pilietybės pardavimu. Kaip tuo metu pranešė „Euractiv“, buvęs imigracijos pareigūnas apkaltino E.Zaharievą, kad ji, būdama teisingumo ministre, prisidėjo prie sukčiavimo. E.Zaharieva kaltinimus neigė, teisminių veiksmų nebuvo imtasi, tačiau jos politiniai oponentai noriai visiems primena apie jos sąsajas su šiuo skandalu.

Naujokas

Glennas Micallefas – už kartų sąžiningumą, jaunimą, kultūrą ir sportą atsakingas Komisijos narys

MALTA

„Wikipedia“ nuotr./Glennas Micallefas
„Wikipedia“ nuotr./Glennas Micallefas

Maltos komisaro pasirinkimas sukėlė abejonių paties G.Micallefo Darbo partijos nariams dėl jo nepatyrimo pareigose, kurias dažniausiai užima buvęs ministras pirmininkas ar kitas politinis veikėjas. 35 metų G.Micallefas buvo ministro pirmininko Roberto Abelos administracijos vadovas ir gerai pažįsta Briuselį, nes vadovavo Maltos departamentui, atsakingam už koordinavimą su ES. Bus sprendžiama, ar įstatymų leidėjai mano, kad šis gyvenimo aprašymas yra tinkamas šiam portfeliui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas