Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Politico“: britų policija padažnėjusias žemės ūkio technikos vagystes sieja su Rusija

Neteisėta Vladimiro Putino invazija į Ukrainą turėjo pasekmių visai Europai, net kaimiškajai Anglijai, kur policija fiksuoja didelę vagysčių seriją, rašo leidinys „Politico“.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Didžiosios Britanijos policija teigia, kad organizuotos nusikaltėlių gaujos iš Jungtinės Karalystės ūkių pavogtas mašinas ir įrangą sparčiai didėjančiais kiekiais siunčia į Rytų Europą, o dėl didėjančios paklausos kaltina Rusijai įvestas žlugdančias Vakarų sankcijas.

Andrew Huddlestonas, vadovaujantis Jungtinės Karalystės kovos su nusikaltimais kaimo vietovėse skyriui, sako, kad pavogta technika keliauja į Rytų Europą. Jis pripažįsta neturintis įtikinamų įrodymų, kad įranga galiausiai skirta Rusijai, tačiau sako, kad jis ir jo kolegos tuo beveik neabejoja.

Jo teigimu, jei šaliai taikomos sankcijos, galima pagrįstai tikėtis, kad juodoji rinka į tai reaguos.

Pasak A. Huddlestono, kuris taip pat vadovauja nacionalinei statybų ir žemės ūkio mašinų vagysčių tyrimo grupei, per pirmąjį šių metų ketvirtį Anglijoje ir Velse technikos vagysčių skaičius išaugo daugiau nei 300 procentų. Ypač dažnai vagiama statybinė ir žemės ūkio technika, pavyzdžiui, ekskavatoriai ir didelės vertės GPS įrenginiai.

Teigiama, jog žemės ūkio produkcijos gamintojai, įskaitant mašinų milžinę „John Deere“ ir Nyderlandų bendrovę „Lely“, netrukus po to, kai V.Putinas pasiuntė savo kariuomenę į Ukrainą, sustabdė tiekimą į Rusiją ir Baltarusiją.

Pirmosiomis karo savaitėmis V.Putino pajėgos surengė reidą į „John Deere“ gamyklą Ukrainoje, nes Rusijos ūkininkai susidūrė su sunkumais gauti svarbiausių atsarginių dalių.

Tarptautinio organizuoto nusikalstamumo ekspertė, Simono Fraserio universiteto Britų Kolumbijoje docentė Nicole Jackson leidinio „Politico“ žurnalistams sakė, kad gerai žinoma, jog neteisėta ekonominė veikla „klesti konfliktinėse situacijose“.

„Galima tikėtis, kad dėl (Rusijos) sankcijų ir apskritai dėl karo pasaulyje atsiras įvairių produktų – žemės ūkio prekių, ginklų, elektroninės įrangos ir panašios – juodosios rinkos, – aiškino N.Jackson. – Koreliacija su tam tikru padidėjusiu nusikalstamumu siekiant patenkinti naujus poreikius Rusijoje (ir kitur) yra prasminga.“

Tuo tarpu Vesna Markovič, Lewiso universiteto Ilinojuje profesorė, turinti tarptautinio organizuoto nusikalstamumo patirties, teigė, kad organizuotos nusikalstamos grupuotės „labai greitai diegia naujoves ir gali gana greitai prisitaikyti prie pokyčių“.

„Dėl to nebūtinai padaugės nusikaltimų kaimo vietovėse, tačiau padaugės nusikaltimų, susijusių su tam tikrais produktais ar daiktais, kurie dėl sankcijų turi didesnę paklausą, – tvirtino ji. – Kur dėl to padaugės nusikaltimų kaimo vietovėse, tai žiūrint į tas konkrečias mašinų rūšis, kurios nėra labai paplitusios didžiuosiuose miestuose arba kurias lengviau pavogti kaimo vietovėse.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas