Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Politico“: Izraelio kariai įžengė į Libaną, bet tikrasis jo taikinys – toliau

„Izraelio vadovybė mano, kad dabar jie turi kartą per visą žmonijos istoriją pasitaikančią galimybę pertvarkyti Artimuosius Rytus, kuri yra kur kas platesnė nei „Hamas“ ir „Hezbollah“ sutriuškinimas“, – rašo leidinys „Politico“.
Izraelio pajėgos prie Libano sienos
Izraelio pajėgos prie Libano sienos / „AP“/„Scanpix“

Pažymima, kad dar prieš Izraeliui antradienį pradedant vadinamąjį ribotą antžeminį puolimą Libane, Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu aiškiai pasakė, kad jo pagrindinis tikslas keičiantis regiono galiai yra pakirsti Teherano dvasinės vadovybės autoritetą, taip nušalinant iraniečius, kurie finansuoja, apmoko ir tariamai gina „Hamas“ Gazoje ir Libano šiitų sukarintą grupuotę „Hezbollah“.

Pirmadienį B.Netanyahu pažadėjo „kilniems Persijos žmonėms“, kad diena, kai jie bus laisvi nuo „tironų“ valdymo ir galės turėti taiką su Izraeliu, ateis „daug greičiau, nei žmonės mano“.

„Artimuosiuose Rytuose nėra vietos, kurios Izraelis negalėtų pasiekti“, – grėsmingai perspėjo jis.

Pasak „Politico“, Iranui tai neskambės kaip tuščiažodžiavimas.

VIDEO: Izraelio ginkluotosios pajėgos Libane pradėjo antžeminius reidus

Izraelis ne tik kovoja su Teheranu, triuškindamas jo sąjungininkus ir įgaliotinius – tokius kaip „Hezbollah“ Libane ir husiai Jemene – bet ir demonstruoja savo pranašumą tiek technologijų, tiek šnipinėjimo Irano teritorijoje srityje.

Balandžio mėn. Izraelis, nepabūgęs didžiulio Irano raketų smūgio, atsakė susprogdindamas priešlėktuvinės gynybos radarą netoli centrinio Isfahano miesto, o tai buvo laikoma perspėjimu, kad jis gali savo nuožiūra sunaikinti Irano branduolinius objektus.

Liepos mėn. „Hamas“ lyderis Ismailas Haniyeh buvo nužudytas raketa, paleista į vyriausybinius svečių namus Teherane. Aukščiausi Irano vadai žuvo per smūgius Damaskui ir Beirutui.

B.Netanyahu žinutė apie tai, kad Izraelis gali pasiekti bet ką yra aiški, ribojanti Irano manevro galimybes, įvertino straipsnio autoriai.

Izraelio pareigūnas: tai mūsų šansas palaužti „Hezbollah“, kad ji niekada nebegalėtų atsigauti ir įgyti galios, kurią turi Libane.

„Teherano vadovybei tai yra kankinantis iššūkis. Iranas projektuoja galią visame regione, stilizuodamas save kaip karinį sunkiasvorį, galintį paremti savo ištikimus įgaliotinius Irake, Sirijoje, Libane ir Jemene. Dabar Izraelis tiesiogiai meta iššūkį šiai valdžiai, o penktadienį įvykdytas „Hezbollah“ lyderio Hassano Nasrallah nužudymas bunkeryje yra vienas iš akivaizdžiausių pavyzdžių, kaip B.Netanyahu kviečia į kovą Teheraną“.

„Ribotas“ įsiveržimas

B.Netanyahu, nepaisydamas didėjančių tarptautinių raginimų nutraukti ugnį, suintensyvins puolimą prieš „Hezbollah“, prieš antradienį pradėtą antžeminį įsiveržimą leidiniui „Politico“ sakė vienas aukšto rango Izraelio pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Irano raketos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Irano raketos

Tikėtina, kad bus pradėtas didelis antžeminis puolimas, kuriuo bus siekiama sutriuškinti „Hezbollah“ pietų Libane ir priversti ją atitraukti savo pajėgas į šiaurę nuo Litanio upės, 29 km nuo Izraelio ir Libano sienos, kaip numatyta 2006 m. Libano karą užbaigusioje JT rezoliucijoje.

Izraelis taip pat toliau daužys „Hezbollah“ ginklų sandėlius, logistikos ir vadovavimo centrus toliau į šiaurę ir Bekos slėnyje, kartu toliau siųs aukšto rango vadų medžioklės ir žudymo misijas.

„Tai mūsų šansas palaužti „Hezbollah“, kad ji niekada nebegalėtų atsigauti ir įgyti galios, kurią turi Libane“, – komentavo neįvardintas pareigūnas.

Po H.Nasrallos nužudymo B.Netanyahu, kadaise rinkėjams pražūtingos viešosios nuomonės apklausų rezultatai auga, o tai reiškia, kad jis turi visas politines paskatas pratęsti puolimą ir nepaisyti pakartotinių Vakarų sąjungininkų ir pagalbos grupių, kurios baiminasi, kad Libane paaštrės humanitarinė krizė, raginimų nutraukti ugnį.

Izraelio ataka žymi reikšmingą taktinį pasiekimą, tačiau lieka atitrūkusi nuo perspektyvaus strateginio kelio, kuriuo būtų galima tvariai patenkinti Izraelio saugumo poreikius ir užbaigti virtinę tarpusavyje susijusių regioninių konfliktų.

„H.Nasrallah likvidavimas yra labai svarbus žingsnis, tačiau tai nėra galutinis žingsnis, – pirmadienį pareiškė gynybos ministras Yoavas Gallantas kariams, tarnaujantiems kariuomenės Golano brigadoje. – Panaudosime visas turimas galimybes, ir jei kas nors kitoje pusėje nesuprato, ką tos galimybės reiškia, turime omenyje visas galimybes.“

Irano pasipriešinimo ašies pabaiga

„Politico“ pažymėjo, kad B.Netanyahu skatina ne tik vidaus politinė logika, bet ir karinis pagrindimas

„Izraelis tęs savo karinius veiksmus“, – pastebėjo Matthew Savillas iš Didžiosios Britanijos Karališkojo jungtinių tarnybų instituto (RUSI).

„Jis sunaikino „Hezbollah" vyresniąją vadovybę, pakenkė jos gebėjimui koordinuoti veiksmus ir turi iniciatyvą. Nepaisant pavojaus, su kuriuo susidurtų antžeminis įsiveržimas, tolimojo nuotolio balistinių raketų keliamos grėsmės ir dabartinių Izraelio gynybos pajėgų operacijų intensyvumo, galima įsivaizduoti, kad daugelis teigia, jog niekada nebus geresnio laiko vykti į pietų Libaną ir sunaikinti ten esančią „Hezbollah“ karinę infrastruktūrą“, – pridūrė jis.

„Shutterstock“/„Hezbollah“ kariai
„Shutterstock“/„Hezbollah“ kariai

Pasak straipsnio, Izraelio pareigūnai kalbėjo daug ambicingesniais terminais nei ribotas karo tikslas – priversti „Hezbollah“ nutraukti kelis mėnesius trunkančias tarpvalstybines raketų atakas, kad maždaug 80 tūkst. Izraelio evakuotų asmenų galėtų grįžti į savo šiaurinius namus.

Už dabartinės vyriausybės ribų keli aukšto rango ir vis dar įtakingi buvę žvalgybos ir saugumo vadovai, įskaitant buvusį „Mossad“ vadovą Tamirą Pardo, viešai ragina tęsti karinę kampaniją, kad būtų galima perbraižyti Artimųjų Rytų žemėlapį

Kalbėdamas Izraelio žiniasklaidai, T.Pardo sakė, kad smūgiai, kuriuos Izraelis sudavė „Hezbollah“ per pastarąsias 12 dienų, suteikė Izraeliui „galimybę, kurios negalima praleisti“.

Svarbiausias Teherano sąjungininkas regione vargu ar atgaus galimybę kontroliuoti Libaną tokiu mastu, kokiu jį kontroliavo nuo 2006 m. karo su Izraeliu, pridūrė jis.

„Mano kuklia nuomone, jie niekaip negali atkurti to, kas buvo anksčiau“, – sakė T.Pardo.

Nepaprastai didelė žala, kurią Izraelis padarė „Hezbollah“, iš tiesų privertė organizaciją atsitraukti. Per pastarąsias dvi savaites nužudytų aukščiausių „Hezbollah“ vadų sąrašas kasdien tebėra pildomas.
.
„Beveik visa aukščiausioji grupuotės vadovybė, politinė ir karinė, taip pat tūkstančiai narių ir vidutinio lygio vadų buvo nužudyti, sunaikinti arba tapo neefektyvūs kovoje – jau nekalbant apie tai, kad Izraelio gynybos pajėgos sunaikino didelį kiekį strateginės amunicijos, kuri galėjo kelti grėsmę Izraelio miestams ir taikiniams“, – pažymėjo Ahmedas Fouadas Alkhatibas, Atlanto tarybos analitikas.

„Gali būti, kad regione prasideda Irano pasipriešinimo ašies pabaiga“, – pridūrė jis.

Tačiau Europos užsienio santykių tarybos atstovas Julienas Barnesas-Dacey perspėjo dėl tolesnio Izraelio eskalavimo ir idėją sukurti naują regioninę tvarką pavadino „pavojinga iliuzija“.

„Izraelio ataka žymi reikšmingą taktinį pasiekimą, tačiau lieka atitrūkusi nuo perspektyvaus strateginio kelio, kuriuo būtų galima tvariai patenkinti Izraelio saugumo poreikius ir užbaigti virtinę tarpusavyje susijusių regioninių konfliktų“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas