Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Politico“: Rusija stengiasi atitolinti Ukrainos kontrpuolimą

Po sąstingio balandį Rusijos pajėgos atnaujino masinius Ukrainos apšaudymus, kurie tapo daug intensyvesni ir platesnio masto. Leidinio „Politico“ nuomonių skilties redaktorius Jamie Dettmeris pažymėjo, kad Rusija galimai taupė atsargas artėjančiam kontrpuolimui. Nors šalies šaudmenų atsargos sparčiai nyksta, kontrpuolimo fone Rusija planuoja pasikliauti savo inžineriniais sprendimais.
Ukrainos karys prie Kreminos
Ukrainos karys prie Kreminos / „AP“/„Scanpix“

Pasak Charkivo srities karinės-civilinės administracijos vadovo Oleho Synjehubovo, per pastarąsias kelias savaites Rusija daugiau kaip 140 kartų apšaudė šiaurės rytinę Charkivo sritį – net 24 raketų atakos buvo daugiausia nukreiptos į „civilinius objektus ir civilius gyventojus“.

Per pastarąją savaitę taip pat gerokai padaugėjo Rusijos smūgių Mykolajive, svarbiame transporto mazge netoli fronto linijų Zaporižioje ir Chersone, kurie gali būti įtraukti į pietinį Ukrainos puolimą.

Atkakliai atakuojama ir Ukrainos sostinė – Kyjivo puolimas reikšmingas savo intensyvumu bei paleistų raketų ir bepiločių orlaivių įvairove.

Gynybos studijų ekspertė Marina Miron iš Londono Karališkojo koledžo leidiniui „Politico“ tvirtino, kad, ko gero, atakomis buvo siekiama ne tik ištirti sostinės gynybos sistemą ieškant silpnų vietų, bet ir priversti Ukrainą išeikvoti savo priešlėktuvinės gynybos raketų atsargas.

Tuo tarpu Didžiosios Britanijos gynybos ministerija mano, kad „Rusija pirmenybę teikė mėginimui neutralizuoti patobulintus Ukrainos priešlėktuvinės gynybos pajėgumus“.

RUSI analizė: Dabar pastatyti gynybiniai įtvirtinimai, kuriuos sudaro sudėtingos kliūtys, taps dideliu taktiniu iššūkiu Ukrainos puolamosioms operacijoms.

Nepaisant to, Rusija daro viską, kad sutrikdytų Ukrainos pasirengimą dideliam kontrpuolimui, kurio krypties Kyjivas galbūt dar nenustatė, pažymėjo žurnalistas J.Dettmeris.

Tai, iš kur bus pagrindinis smūgis, labai priklausys nuo to, kur Ukraina pastebės didžiausią silpnybę: pernai per kontrpuolimą Ukraina nustebino Rusiją šiaurės rytiniame Charkivo regione. Taigi, net Ukrainos sausumos pajėgų vadai gali nežinoti apie būsimus įsakymus, net likus kelioms valandoms iki jų paskelbimo.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Bachmuto
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Bachmuto

Ukraina, žinoma, tikisi, kad pasikartos praėjusių metų Charkivo puolimas, kai Rusijos pėstininkų daliniai vėl greitai ir paniškai bėgs iš mūšio lauko, pastebėjo apžvalgininkas.

Penktadienį paskelbta Didžiosios Britanijos Karališkojo jungtinių tarnybų instituto (RUSI) analizė šioms viltims suteikia tam tikrą pagrindą.

Ataskaitoje, kurios autoriai yra sausumos karo ekspertai Jackas Watlingas ir Nickas Reynoldsas, anksčiau atlikę operatyvinę analizę Ukrainos generaliniam štabui, teigiama, kad Rusijos sausumos pajėgos vis dar kenčia nuo „žemos moralės“ ir prasto apmokymo.

Be to, požymiai rodo, kad Rusijos kariuomenei vis labiau trūksta šovinių – autoriai pažymi, kad „2022 m. bendros šaudmenų sąnaudos siekė maždaug 12 mln. šovinių“, o šiemet šis rodiklis „turi tendenciją artėti prie 7 mln. šovinių, o šaudymo normos mažėja“.

Ekspertai: Ukraina turi sukurti rimtą kovinę jėgą, kad prasiskverbtų pro Rusijos linijas, o dėl Rusijos gynybinių įtvirtinimų dydžio visame fronte juos apeiti beveik neįmanoma.

Tai ypač svarbu, nes artilerija tebėra Rusijos kariuomenės šerdis, o rusiški šaudmenys ir toliau daro pagrindinį poveikį, formuojantį kovinius veiksmus.

Visa tai gera žinia Ukrainos vadams – tačiau ataskaitoje yra ir įspėjimų.

RUSI analizėje teigiama, kad „inžinerija pasirodė esanti viena stipriausių Rusijos kariuomenės šakų. Dabar pastatyti gynybiniai įtvirtinimai, kuriuos sudaro sudėtingos kliūtys, taps dideliu taktiniu iššūkiu Ukrainos puolamosioms operacijoms“.

Autoriai taip pat įspėja, kad „nors Rusijos pajėgumai turi nemažai reikšmingų trūkumų, jie labiausiai išryškėja vykdant puolamąsias operacijas. Dėl gynybos gylio Ukraina turi sukurti rimtą kovinę jėgą, kad prasiskverbtų pro Rusijos linijas, o dėl Rusijos gynybinių įtvirtinimų dydžio visame fronte juos apeiti beveik neįmanoma“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas