Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Politico“: Ukraina veržia kilpą aplink Krymą – Rusijai tai jau dabar skausminga

Kyjivas vis labiau trukdo Rusijai aprūpinti okupuotą Krymo pusiasalį, rašo naujienų tinklapis „Politico“. Dėl Ukrainos vykdomos kampanijos, nukreiptos prieš oro gynybą, geležinkelio linijas ir vandens jungtis, Rusijai vis sunkiau išlaikyti neteisėtai aneksuotą Krymą.
Sprogimas Kryme
Sprogimas Kryme / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujausi smūgiai buvo suduoti penktadienį, kai per bendrą Ukrainos karinio jūrų laivyno ir kariuomenės operaciją buvo smogta keltų perkėlai ir naftos terminalui Kavkazo uoste, esančiame Rusijos Kerčės sąsiaurio pusėje, pareiškime nurodė Ukrainos generalinis štabas.

Keliomis valandomis anksčiau ukrainiečiai smogė Kerčės perkėlai Krymo pusėje – apgadino du keltus „Avanguard“ ir „Conro Trader“, kurie yra labai svarbūs Rusijai aprūpinant Krymą.

Kerčės sąsiaurio tiltas buvo smarkiai apgadintas po kelių ukrainiečių atakų 2022 ir 2023 m., todėl juo negalėjo važiuoti intensyvus traukinių eismas. Tai reiškia, kad Rusija negali jo naudoti karinei logistikai, pavyzdžiui, sunkiosioms šarvuotosioms transporto priemonėms gabenti, „Politico“ sakė Ukrainos karinio jūrų laivyno atstovas Dmytro Pletenčiukas.

Ukrainos Generalinio štabo nuotr./Ukraina smogė Rusijos okupantų perkėlai Kryme
Ukrainos Generalinio štabo nuotr./Ukraina smogė Rusijos okupantų perkėlai Kryme

Tai verčia Rusiją pasikliauti kelių ir geležinkelių jungtimis okupuotoje Ukrainoje – dėl to traukiniai ir sunkvežimiai tampa lengviau pasiekiami Ukrainos puolimo zonoje, rašo „Politico“.

Kol Rusijos okupantai bus Ukrainos Kryme, ten periodiškai kas nors sprogs.

Penktadienio ataka yra naujausias sudėtingos Ukrainos operacijos, kuria siekiama susilpninti Rusijos valdžią Kryme, etapas. Be to, kad taikomasi į logistiką, ukrainiečiai panaudojo jūrinius dronus ir pakrantės raketas, kad sunaikintų arba apgadintų mažiausiai 27 Rusijos karo laivus ir vieną povandeninį laivą.

Kyjivas taip pat atakavo Rusijos aerodromus ir karinių jūrų pajėgų bazes, priversdamas Maskvą perkelti savo laivyną į rytus palei Juodosios jūros pakrantę į Rusijos uostą Novorosijską.

Dėl nuolatinių atakų taip pat buvo susilpninta pusiasalio priešlėktuvinė gynyba.

„Kol Rusijos okupantai bus Ukrainos Kryme, ten periodiškai kas nors sprogs“, – „Politico“ sakė D.Pletenčiukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas