Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Politico“: Ukrainos karininkai baiminasi galimo fronto linijos žlugimo

Aukšto rango ukrainiečių karininkų teigimu, šiuo metu karinė padėtis yra niūri, ir yra didelė rizika, kad fronto linija žlugs ten, kur Rusijos generolai nuspręs sutelkti savo būsimą puolimą, skelbia amerikiečių leidinys „Politico“.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / Volodymyras Zelenskis / „Telegram“

Straipsnis atkreipė dėmesį į verslininko, milijardieriaus Elono Musko neseniai išsakytą perspėjimą dėl fronto linijos žlugimo. Tačiau jo prognozė iš tiesų nelabai skiriasi nuo šiurpių Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio žodžių, kuriuos jis išsakė pastarosiomis dienomis.

Anot V.Zelenskio, jei blokuojamas daugiamilijardinis paketas nebus greitu metu patvirtintas, Kyjivo pajėgos turės „atsitraukti, žingsnis po žingsnio“. Jis taip pat perspėjo, kad kai kuriems didiesiems miestams gali kilti pavojus žlugti.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai

Pasak „Politico“, V.Zelenskio retorika akivaizdžiai yra platesnių diplomatinių pastangų, kuriomis siekiama išlaisvinti Ukrainos kariuomenei gyvybiškai svarbią pagalbą – nuo 155 mm artilerijos pabūklų iki oro gynybos sistemų „Patriot“ ir bepiločių orlaivių – dalis.

„Liūdna tiesa yra ta, kad net jei JAV Kongresas patvirtins šį paketą, jo gali nepakakti, kad būtų išvengta didelių proveržių mūšio lauke“, – pažymima straipsnyje.

Tokiomis aplinkybėmis, vykstant rinkimams Jungtinėse Valstijose ir Europoje, tai gali atgaivinti Vakarų spaudimą Kyjivui dėl Rusijai palankių derybių ir palikti Kremliui galimybę ateityje vėl įžiebti karą.

„Dabar viskas priklausys nuo to, kur Rusija nuspręs sutelkti savo pajėgas per puolimą, kuris turėtų prasidėti šią vasarą. Vykdydama prevencinį puolimą – nuo Charkivo ir Sumų šiaurėje iki Odesos pietuose – Rusija pastarosiomis savaitėmis smarkiai padidino raketų ir bepiločių lėktuvų smūgių skaičių, taikydamasi į infrastruktūrą. Sunku spėti, kur Rusija suduos pagrindinį smūgį“, – rašo „Politico“.

Kariškių nuomone, Rusijai greičiausiai pavyks „prasiskverbti pro fronto liniją ir kai kuriuose rajonuose ją pralaužti“.

Su anonimiškumo sąlyga kalbėję kariškiai pažymėjo, kad dėl gerokai didesnio kiekybinio pranašumo Rusijos pajėgos jau kelias savaites nuožmiai naikina ukrainiečių pozicijas. Jų nuomone, Rusijai greičiausiai pavyks „prasiskverbti pro fronto liniją ir kai kuriuose rajonuose ją pralaužti“.

„Šiuo metu Ukrainai niekas negali padėti, nes nėra jokių rimtų technologijų, kurios galėtų kompensuoti didelę karių masę žmonių, kurią Rusija greičiausiai į mus mestų. Mes tokių technologijų neturime, o Vakarai jų taip pat neturi pakankamais kiekiais“, – įvertino vienas aukšto rango pareigūnas.

Pasak jo, niūrią dinamiką gali pakeisti tik ukrainiečių drąsa ir atsparumas, taip pat Rusijos vadų klaidos. Tai tokios klaidos, kaip nesėkmingas didžiausio per visą karą tankų puolimas prie Avdijivkos.

Aukšto rango Ukrainos karininkai priminė, kad pasikliauti Rusijos klaidomis nėra strategija. Jie piktinosi klaidomis, kurios, anot jų, nuo pat pradžių stabdė Ukrainos pasipriešinimą – tiek Vakarų, tiek Ukrainos klaidomis. Jie taip pat peikė Vakarų delsimą, sakydami, kad atsargos ir ginklų sistemos buvo pristatytos per vėlai ir nepakankamais kiekiais, kad galėtų ką nors pakeisti.

„Valerijus Zalužnas pavadino tai „vieno incidento karu“. Jis turėjo omenyje, kad ginklų sistemos labai greitai praranda savo veiksmingumą, nes rusai efektyviai jas neutralizuoja. Pavyzdžiui, mes sėkmingai naudojome sparnuotąsias raketas „Storm Shadow“ ir SCALP – bet tik trumpą laiką. Rusai visada mokosi. Jie nesuteikia mums antro šanso. Ir jiems tai sekasi“, – „Politico“ nurodė vienas karininkas.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai

„Netikėkite gandais, kad jie tiesiog meta karius į „mėsmalę“, kad šie būtų išžudyti. Žinoma, jie daro ir tai – dar labiau padidindami savo pranašumo poveikį – bet jie taip pat mokosi ir tobulėja“, – pridūrė jis.

Ginklai atkeliauja „per vėlai“

Karininkai teigė, kad prieštankinės raketos Ukrainos pajėgas pasiekė pačiu laiku: padėjo išgelbėti Kyjivą ir 2022 m. lapkritį išstumti Rusiją iš Chersono.

„Tačiau dažnai mes tiesiog negauname ginklų sistemų tada, kai mums jų reikia – jos atkeliauja tada, kai jau nebetinka“, – pažymėjo kitas karininkas, kaip pavyzdį pateikdamas naikintuvus F-16.

„Kiekvienam ginklui ateina savas laikas. F-16 reikėjo 2023 m., jie netinka 2024 m.“, – pabrėžė jis ir atkreipė dėmesį, kad, nors Kyjivas dar jų neturi, Rusija jau yra pasirengusi jiems pasipriešinti.

Pašnekovas paaiškino, kad Rusija skaičiuoja, kur geriausia dislokuoti raketų ir radarų sistemas S-400, kad kuo labiau padidintų plotą, kurį ji gali aprėpti bandydamos taikytis į F-16 lėktuvus ir tuo pačiu laikydama juos atokiau nuo fronto linijos ir Rusijos logistikos centrų.

Karininkai leidiniui „Politico“ taip pat sakė, kad dabar jiems reikia daugiau pagrindinių įprastinių ginklų, taip pat bepiločių orlaivių.

„Mums reikia haubicų ir sviedinių, šimtų tūkstančių sviedinių ir raketų... Mes visada sakėme savo Vakarų partneriams, kad turime kovinės patirties, turime kovinį supratimą apie šį karą. Jie turi išteklių ir turėtų mums duoti tai, ko mums reikia“, – pridūrė karininkas.

Šaltinis: Turime ne tik karinę, bet ir politinę krizę. Rusija dabar kaupia išteklius ir bus pasirengusi pradėti didelį puolimą maždaug rugpjūtį, o gal net ir anksčiau.

Kuo toliau, tuo labiau Ukrainos pajėgoms ima stigti žmonių, o tai dar labiau sustiprina nepakankamos Vakarų paramos problemą. Tačiau Kyjivas taip ir nepradėjo naujo didelio mobilizacijos etapo prieš numatomą Rusijos puolimą.

Praėjusią savaitę Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Oleksandras Syrskis netikėtai pareiškė, kad Ukrainai gali neprireikti pusės milijono naujų karių, kaip anksčiau buvo nurodęs V.Zalužnas.

„Išanalizavus išteklius, jų skaičius buvo gerokai sumažintas, ir mes tikimės, kad turėsime pakankamai žmonių, galinčių apginti savo tėvynę. Kalbu ne tik apie mobilizuotuosius, bet ir apie karius savanorius“, – sakė jis.

Planuojama, kad po intensyvaus trijų-keturių mėnesių mokymo į fronto liniją bus išsiųsta kuo daugiau uniformuotų ir nekovojančių karių. Tačiau aukšto rango karininkai, su kuriais kalbėjosi „Politico“, įvertino, kad O.Syrskis klysta ir „žaidžia kartu su politikų pasakojimais“.

„Turime ne tik karinę, bet ir politinę krizę. Rusija dabar kaupia išteklius ir bus pasirengusi pradėti didelį puolimą maždaug rugpjūtį, o gal net ir anksčiau. Tuo pat metu Ukraina vengia didelio masto šaukimo į kariuomenę“, – reziumavo vienas iš leidinio šaltinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas