Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Politico“: V.Putino Vidurio Europos avangardas grasina įsiveržti į Čekiją

Prognozuojama, kad 2025 m. prorusiškas blokas Europos širdyje augs. Prie Kremliui palankių Vidurio Europos lyderių, tokių kaip Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas ir jo kolega Slovakijos premjeras Robertas Fico, kitais metais prisijungs pažįstamas veidas – buvęs Čekijos premjeras Andrejus Babišas, kuris vėl sparčiai kyla nacionalinėse apklausose, rašo leidinys „Politico“.
Andrejus Babišas
Andrejus Babišas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nors A.Babišas, milijardierius politinis chameleonas, kaip jį įvardija leidinys, yra mažiau ideologiškai įsišaknijęs nei V.Orbanas ar R.Fico, jis savo partiją pakreipė į dešinę ir atkartoja savo kolegų Vengrijoje ir Slovakijoje retoriką.

Kaip ir V.Orbanas, A.Babišas sako, kad jei JAV prezidentu būtų Donaldas Trumpas, Rusijos karo Ukrainoje nebūtų, ir mano, kad respublikonų kandidato pergalė rinkimuose lapkritį užtikrintų taiką. Ir, kaip ir R.Fico, Čekijos magnatas anksčiau yra davęs suprasti, kad teikia pirmenybę paramos mažinimui Ukrainai.

Aukščiausi Čekijos pareigūnai bandė diskredituoti A.Babišą – prieštaringai vertinamą žemės ūkio magnatą, kuris nuo 2017 m. iki 2021 m. ėjo ministro pirmininko pareigas – kaip esantį V.Orbano kišenėje, nes jo partija Nepatenkintų piliečių akcija (ANO šią vasarą Briuselyje prisijungė prie naujos Vengrijos lyderio griežtai dešiniosios, prieš migraciją nusistačiusios „Patriotų“ frakcijos.

„ANO judėjimas yra tik V.Orbano marionetė“, – sakė Čekijos užsienio reikalų ministras Janas Lipavsky. Jis pridūrė, kad Europos Parlamente „jie aiškiai rado draugų tarp prorusiškų nacionalistų ir ksenofobų“.

Tačiau Čekijos rinkėjai, remiantis neseniai vykusių regioninių rinkimų rezultatais, prieš 2025 m. vyksiančius visos šalies parlamento rinkimus masiškai atsisuka į A.Babišą.

Buvęs premjeras ir jo opozicinė partija ANO pasiekė triuškinančią pergalę 10 iš 13 šalies regionų, rugsėjo mėn. surinkę 35 proc. balsų, t. y. smarkiai pakilę nuo anksčiau laimėtų 21 proc. per paskutinius regioninius rinkimus 2020 m.

Dabartinė ministro pirmininko Petro Fialos, Ukrainą remiančio konservatoriaus, vyriausybė dėl prastos komunikacijos ir sulaužyto pažado nedidinti mokesčių turi rekordiškai žemą 24 proc. populiarumo reitingą – blogiausią iš visų Čekijos vyriausybių nuo 2013 m., pastebi „Politico“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai