Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Politico“: V.Zelenskis ruošiasi „specialiajai diplomatinei operacijai“

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis planuoja dalyvauti kitą savaitę prasidėsiančiame kasmetiniame pasaulio lyderių susitikime Jungtinėse Tautose (JT), pranešė leidinys „Politico“, remdamasi šaltiniais Ukrainos vyriausybėje.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis / „AFP“/„Scanpix“

Vizitu, kurį straipsnio autoriai siūlo vadinti „specialiąja diplomatine operacija“, ketinama „panaudoti Ukrainos prezidento žavesį“ susitikimuose „vienas prieš vieną“, kad įtikintų daugelio šalių, kurios vis dar dvejoja, kurią karo pusę palaikyti, vadovus.

Pranešta, kad Ukrainos lyderis taip pat planuoja pasakyti kalbą iš JT Generalinės Asamblėjos tribūnos.

Pažymima, kad pagrindinę problemą kelia dauguma Afrikos, Azijos ir Lotynų Amerikos šalių, kurios nenori gadinti santykių nė su viena iš pasaulio galingųjų valstybių, bijodamos pakenkti savo nacionaliniams interesams. Net tos, kurios žodžiais pasmerkė Rusijos invaziją, nesiėmė reikšmingų ekonominių ir diplomatinių priemonių savo žodžiams paremti. Tačiau būtent jos aprūpina Maskvą pinigų srautais.

„Norint užtikrinti visapusišką ir ilgalaikę taiką, mums reikia ne tik politinės Vakarų paramos. Turime įtraukti daugelį šalių, įskaitant pietų šalis, nes jų balsai yra svarbūs“, – sakė neįvardytas aukšto rango pareigūnas, su kuriuo kalbėjosi žurnalistai.

Praėjusiais metais V.Zelenskis įrašė vaizdo kreipimąsi, kurį – beprecedentis JT žingsnis – buvo leista parodyti Generalinėje Asamblėjoje. Kadangi karas užsitęsė ir įtempė pasaulio ekonomiką, Ukrainos vadovas nusprendė asmeniškai pasirodyti Niujorke.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Vienas iš pagrindinių šios kelionės tikslų – asmeniškai pristatyti pasaulio lyderiams Ukrainos 10 punktų taikos planą.

„Nebūtina, kad šalys patvirtintų visus 10 plano punktų. Jos gali pasirinkti įvairius joms patogius punktus ir suvienyti jėgas jiems skatinti ir įgyvendinti“, – „Politico“ sakė neįvardintas šaltinis.

Antroji svarbi užduotis – surasti naujus Ukrainos grūdų eksporto mechanizmus uždarius Juodosios jūros grūdų koridorių. Visų pirma V.Zelenskis viliasi įtikinti globaliųjų pietų šalis daryti spaudimą Kremliui, kad šis nutrauktų savo agresyvius veiksmus Juodojoje jūroje, kurie sukėlė maisto kainų šuolį visame pasaulyje.

Šaltinių teigimu, šių metų Generalinės Asamblėjos metu JT Saugumo Taryba surengs specialų posėdį dėl Ukrainos, į kurį bus pakviestas V.Zelenskis. Tačiau dėl to dar konkrečiai nesutarta.

„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas
„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas

Anksčiau pranešta, kad JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas pradėjo vesti slaptas derybas su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu dėl plataus masto sankcijų Rusijai panaikinimo mainais į grūdų sandorio atnaujinimą.

Žurnalistai gavo slaptą rugpjūčio 28 d. A.Guterreso laišką S.Lavrovui, kuriame jis siūlo „keturis konkrečius JT sekretoriato ir Rusijos Federacijos susitarimo pagrindus“.

Komentuodamas šią informaciją, Ukrainos prezidento kanceliarijos administracijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas pavadino organizaciją „karo kurstytoja“, kuri leidžia Rusijai tęsti karines operacijas. Pasak jo, JT generalinis sekretorius „atvirai siūlo pasauliui atsiklaupti prieš Rusiją“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas