Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 27 /16:31

Popiežius balandį lankysis Vengrijoje ir susitiks su V.Orbanu

Popiežius Pranciškus balandžio 28–30 dienomis lankysis Vengrijoje, kur susitiks su ministru pirmininku Viktoru Orbanu, pirmadienį pranešė Vatikanas.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / „SIPA“/„Scanpix“

„Jo Šventenybė popiežius Pranciškus 2023 metų balandžio 28–30 dienomis vyks į apaštališkąją kelionę į Vengriją ir aplankys Budapešto miestą“, – sakoma Vatikano atstovo spaudai Matteo Bruni pranešime.

Pranciškus, kuris nuolat gina pabėgėlių teises, Budapešte susitiks su kraštutinių dešiniųjų pažiūrų V.Orbanu, kuris save vaizduoja kaip krikščioniškosios Europos gynėją nuo migrantų.

Popiežius taip pat susitiks su vargšais, jaunimu ir pabėgėliais, teigiama Vatikano paskelbtoje programoje.

Tai bus antrasis 86 metų popiežiaus vizitas į šią daugiausia katalikišką šalį per dvejus metus.

2021 metų rugsėjį jis šalyje praleido vos septynias valandas – vadovavo mišioms ir privačiai susitiko su V.Orbanu.

Po kelių mėnesių, 2022 metų balandį, Pranciškus pirmą kartą priėmė vengrų premjerą Vatikane.

Pranešama, kad per privačią audienciją jis padėkojo Vengrijos lyderiui už apsaugą, kurią jo šalis suteikė pabėgėliams, bėgantiems nuo karo kaimyninėje Ukrainoje.

Iki šiol Vengrijoje pabėgėlio statusas suteiktas 34 248 ukrainiečiams.

„Strateginis“ vizitas

Pranciškaus ir V.Orbano nuomonės išsiskiria įvairiais klausimais. Pranciškus gina Europos integraciją ir mažumų apsaugą, o V.Orbanas palaiko nacionalizmą ir giliai konservatyvią katalikybę.

Vengrų premjeras praeityje taip pat buvo kritikuojamas dėl savo politikos, nukreiptos prieš pabėgėlius iš ne Europos šalių, o V.Orbanui palankios Vengrijos žiniasklaidos priemonės peikė popiežiaus požiūrį į imigraciją kaip „kvailą ir pasenusį“.

Tačiau Vatikano stebėtojai sako, kad Pranciškus galbūt tikisi, jog V.Orbanas, kuris prieš karą Ukrainoje palaikė glaudžius ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, gali padėti popiežiui, siekiančiam tapti taikos tarpininku, invazijai tęsiantis jau metus.

Vengrija dėl karo pasuko dviprasmišku keliu: V.Orbanas smerkia Rusijos agresiją, tačiau atsisako kritikuoti Kremliaus šeimininką Vladimirą Putiną.

Pranciškus pažadėjo padaryti „viską, kas įmanoma“, kad karas būtų nutrauktas, tačiau jo pastangos iškelti Vatikaną kaip galimą tarpininką kol kas nuėjo perniek.

Balandžio mėnesio vizitas „turi strateginį tikslą, susijusį su Rusijos karu Ukrainoje, atsižvelgiant į Vengrijos premjero Viktoro Orbano ilgalaikius santykius su Kremliumi“, tviteryje teigė religinėmis temomis rašantis britų žurnalistas Christopheris Lambas.

Vizito, kuris bus 41-oji popiežiaus kelionė į užsienį nuo jo išrinkimo 2013 metais, metu jis aplankys vaikus ir kreipsis į diplomatus.

Jis taip pat susitiks su vyskupais, kunigais ir sielovadininkais. Daugiau nei pusė vengrų yra krikščionys, o mažiausiai 37 proc. gyventojų save laiko katalikais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas