Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Popiežius lankydamasis Liuksemburge smerkė karų atsinaujinimą

Popiežius Pranciškus ketvirtadienį Liuksemburge pradėjęs savo kelionę į šią kunigaikštystę ir Belgiją, ragino pasitelkti tarptautinę diplomatiją ir derybas, pasaulyje liepsnojant konfliktams.
VATICAN MEDIA / ZUMAPRESS.com
VATICAN MEDIA / ZUMAPRESS.com

87 metų pontifikas, kuris vizito pradžioje atrodė pavargęs, bet greit atsigavo, ketino Liuksemburge ir Belgijoje – šalyse, kuriose įsikūrusios svarbios Europos institucijos – aptarti šio žemyno vaidmenį pasaulyje.

„Deja, (...) Europos žemyne vėl atsiranda nesutarimų ir nedraugiškumų, kurie, užuot išspręsti abipuse gera valia, derybomis ir diplomatiniu darbu, virsta atviru priešiškumu, kurį pratęsia naikinimas ir mirtis“, – apgailestavo popiežius po susitikimo su Liuksemburgo vadovais.

„Iš tiesų reikia, kad esantys valdžios pozicijose įsipareigotų kantrioms ir sąžiningoms deryboms, siekdami išspręsti kontrastus ir būdami pasirengę ieškoti garbingų kompromisų, nieko nesugriaunančių, bet padedančių kurti saugumą ir taiką visiems“, – kalbėjo Pranciškus.

Jis konkrečiai nepaminėjo jokio konflikto, bet anksčiau smerkė tai, kad nėra pažangos derybose dėl karo Gazos Ruože užbaigimo, o Rusijai 2022-ųjų vasarį įsiveržus į Ukrainą nekart ragino siekti taikos.

Liuksemburgas, pasak Pranciškaus, gali visiems parodyti taikos pranašumus prieš karo siaubą, migrantų integracijos ir rėmimo pranašumus prieš jų segregaciją, tautų bendradarbiavimo naudą prieš savanaudiško, trumparegiško ar net smurtinio savo interesų siekimo pasekmes.

„Naujas postūmis“

Po ryte pasakytos kalbos Pranciškus sveikino gatvėse susirinkusius žmones per griežtai saugotą kelionę „papamobiliu“.

Šeimos su skėčiais ir Liuksemburgo vėliavėlėmis pamatyti popiežiaus atėjo nepabūgusios lietaus.

Saugumo darbuotojai trumpam buvo įsikišę dėl kelių gyvūnų teisių gynėjų, protestavusių prieš koridą. Tarp aktyvistų buvo moteris, šokusi prieš „papamobilį“ ir nutempta į šoną.

Ketvirtadienio popietę Liuksemburgo katedroje popiežius susitiko su keliais šimtais arkivyskupijos katalikų bendruomenės atstovų ir ragino kurti atvirą, džiaugsmingą, priimančią Bažnyčią.

Ketvirtadienį vakare Pranciškus išvyko iš Liuksemburgo į Belgiją, kur per tris dienas susitiks su dvasininkų vykdyto seksualinio išnaudojimo aukomis ir vadovaus mišioms po atviru dangumi.

Po trumpo skrydžio jo lėktuvas maždaug 19 val. (20 val. Lietuvos laiku) nutūpė kariniame oro uoste šalia Briuselio.

Trečiadienį per kassavaitinę bendrąją audienciją Pranciškus išreiškė viltį, kad jo vizitas šiose dviejose šalyse taps „proga naujam tikėjimo postūmiui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas