Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Populiarus satyrinis serialas „Pietų parkas“ pasityčiojo iš Kinijos ir kiniškų pinigų vergų

NBA vadovai jau tikina, kad neatsiprašinės už pavienių lygos komandų vadovų komentarus ir kad gerbia išraiškos laisvę. Bet populiaraus animacinio politinės satyros serialo „Pietų parkas“ kūrėjai jau spėjo sukurti visą seriją apie NBA keliaklūpsčiavimą Kinijai – juk lyga prieš tai buvo atsiprašiusi už „Houston Rockets“ vadovo Darylo Morey žinutę, kurioje jis išreiškė paramą aktyvistams Honkonge.
Serialas „Pietų parkas“
Serialas „Pietų parkas“ / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 3 NBA Cenzūra Kinija

„Kaip ir NBA, mes kviečiamės Kinijos cenzorius į savo namus ir savo širdis, – ironizavo serialo kūrėjai. – Mes irgi pinigus mylime labiau nei laisvę demokratiją.“

Taip „Pietų parko“ komanda reagavo į stipriausią krepšinio lygą pasaulyje drebinantį skandalą dėl Kinijos pinigų įtakos.

Viskas prasidėjo nuo piktos Kinijos režimo reakcijos į klubo „Houston Rockets“ generalinio vadybininko Darylo Morey žinutę, kurioje jis išreiškė paramą protestuotojams Honkonge. Pekinas pasmerkė D.Morey „išsišokimą“, o valstybinės kinų kompanijos sustabdė bendradarbiavimą su komanda.

„Scanpix“ nuotr./Mattas Stone'as ir Trey Parkeris
„Scanpix“ nuotr./Mattas Stone'as ir Trey Parkeris

Negailestingos pašaipos

NBA vadovybė šokiravo didelę dalį amerikiečių, kai viso labo pabrėžė remianti krepšininkų teisę į politinius pareiškimus. D.Morey paramos sulaukė mažiau – net iš „Houston Rockets“ savininko Tilmano Fertitos, pabrėžusio, esą D.Morey neatstovauja klubui.

Tai, kritikų manymu, parodė, kad NBA svarbiau ne išraiškos laisvė, o verslo interesai. Kinijoje krepšinis populiarus, tad Pekino įtūžis gali reikšti galybę prarandamų pajamų – dėl to ir mindžikuojama.

Prie kritikų prisijungę „Pietų parko“ kūrėjai Trey Parkeris ir Mattas Stone'as, naujas serijas sukuriantys nepaprastai greitai ir jose reaguojantys į pačias šviežiausias aktualijas, pašaipų negailėjo.

Prie viršuje jau minėtų sakinių dar priduriama: „Xi (Jinpingas, – red.) visiškai nepanašus į Mikę Pūkuotuką.“ Trumpas pranešimas vadinamas „oficialiu Kinijos atsiprašymu“.

Kinijos cenzoriai, neleidžiantys piliečiams vartoti kritiškos informacijos apie valdančiuosius komunistus, sureagavo greitai – „Pietų parko“ didžiausiose interneto platformose šalyje rasti jau nebeįmanoma.

Pekinui greičiausiai užkliuvo ne tik minėtasis T.Parkerio ir M.Stone'o atsiprašymas. Žinoma, kinus įžeidė šalies lyderio Xi Jinpingo palyginimas su Mike Pūkuotuku, kurį dar geriau suprasti padeda naujausios „Pietų parko“ serijos, pašiepiančios būtent kinišką cenzūrą, siužetas.

Vienoje scenoje personažas Rendis Maršas nusprendžia nuskristi į Kiniją ir pabandyti išplėsti savo prekybos marihuana verslą, bet oro uoste yra suimamas.

Darbo stovykloje nelaimėlis susitinka su Mike Pūkuotuku, kuris, kaip netrukus paaiškinama, taip buvo nubaustas už tai, kad Kinijos internautai pradėjo lyginti šį meškiną su Xi Jinpingu.

„Twitter“ nuotr./Ar Xi Jinpingas panašus į Mikę Pūkuotuką?
„Twitter“ nuotr./Ar Xi Jinpingas panašus į Mikę Pūkuotuką?

Kita scena pasakoja apie vaikus, kurie suburia muzikos grupę, ir jų vadybininką, norintį sukurti apie šį kolektyvą filmą – tiesa, tik priimtiną Kinijos cenzoriams. Juk nevalia prarasti prieigą prie Kinijos rinkų!

Vadybininkas vaikams įsako nebedainuoti apie Tibeto dvasinį lyderį Dalai Lamą, organų transplantaciją ir homoseksualumą. Visos šios temos itin prieštaringos Kinijoje.

Berniukai galiausiai pavargsta ir vienas jų, Stenas, išberia: „Noriu didžiuotis tuo, kas esame, ir visi, kurie išduotų savo principus vien norėdami užsidirbti pinigų Kinijoje, yra nieko berti.“

Šią „Pietų parko“ seriją galite nemokamai ir legaliai pažiūrėti čia.

Filmai ir žaidimai

Žinoma, NBA – ne pirma ir turbūt ne paskutinė tarptautinėje rinkoje aktyviai veikianti organizacija, nesiryžtanti mesti iššūkio Kinijai.

Ypač jautrios Holivudo kino studijos, kepančios Kinijoje itin populiarius filmus, irgi nenori rizikuoti galimybe, kad toje šalyje brangios juostos gali būti uždraustos.

Pavyzdžiui, „Disney“ filmas „Avengers: Endgame“ JAV uždirbo 858 mln. dolerių, o Kinijoje – dar 614 mln. Filmų mėgėjai Kinijoje pernai apsilankymams kino teatruose išleido beveik 9 mlrd. dolerių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Filme „Avengers: Endgame“ vadina Scarlett Johansson
AFP/„Scanpix“ nuotr./Filme „Avengers: Endgame“ vadina Scarlett Johansson

Antradienį su kiniška cenzūra susidūrė ir populiarėjančio e-sporto pasaulis. Kompanija „Blizzard Entertainment“ suspendavo Honkonge gyvenantį žaidėją Chung Ng Wai ir atėmė iš jo laimėtą piniginį prizą.

Chung Ng Wai nusikalto per tiesiogiai transliuotą interviu pareikšdamas paramą aktyvistams Honkonge.

Beje, rugpjūtį pranešta, kad net JAV interneto milžinas „Google“ kuria paieškos variklį, kuris būtų draugiškas itin griežtoms Kinijos interneto cenzūros taisyklėms.

Minėtoje „Pietų parko“ serijoje į Kiniją plėsti verslo vykstantis Rendis Maršas lėktuve susitinka ir su „Google“ pasiuntiniu, ir su NBA žaidėjais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas