Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mirtini miškų gaisrai Portugalijoje: skaičiuojamos naujos aukos

Tūkstančiai ugniagesių antradienį kovojo su miškų gaisrais Portugalijoje, kurie per kelias dienas nusinešė septynių žmonių gyvybes ir išdegino daugiau žemės nei per visą vasarą kartu sudėjus.

Antradienį žuvo trys ugniagesiai, kai jų automobilis įstrigo liepsnose, o bendras gaisrų aukų skaičius išaugo iki septynių.

„Apgailestaujame dėl trijų ugniagesių žūties“, – žurnalistams sakė nacionalinis civilinės saugos vadas Andre Fernandesas ir pridūrė, kad dvi moterys ir vyras žuvo gesindami liepsnas netoli Nelaso šiauriniame Vizėjaus regione.

Antradienį visoje Pirėnų pusiasalio šalyje su liepsnomis kovojo daugiau kaip 3,7 tūkst. ugniagesių, daugiau kaip 1 tūkst. transporto priemonių ir apie 20 orlaivių, o nuo šeštadienio popietės galiojantis pavojaus perspėjimas pratęstas iki ketvirtadienio vakaro.

„Artimiausiomis dienomis mūsų laukia labai sunkus metas“, – pirmadienio vakarą perspėjo Portugalijos ministras pirmininkas Luisas Montenegro, kuris dėl gaisrų atšaukė visus savo antradienio susitikimus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gaisrai Portugalijoje, Albergarija-a-Velha vietovėje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gaisrai Portugalijoje, Albergarija-a-Velha vietovėje

Portugalijos institucijos pasinaudojo Europos Sąjungos Europos civilinės saugos mechanizmu, kad gautų aštuonis papildomus gaisrų gesinimo lėktuvus.

Pirmadienį iš Ispanijos atkeliavo du lėktuvai „Canadair“, taip pat tikimasi, kad orlaivių atsiųs Prancūzija, Italija ir Graikija.

Albergaria a Velja savivaldybėje nuo apsinuodijimo anglies monoksidu mirė miškininkystės įmonėje dirbęs 28 metų brazilas, kurį liepsnos užklupo, kai jis bandė surinkti įrankius.

Dar vieną žmogų pirmadienį ištiko širdies smūgis, o sekmadienį netoli smarkiai nukentėjusio Aveiro staiga mirė savanoris ugniagesys.

„Scanpix“/AP nuotr./Gaisras Portugalijoje, Sever do Vouga vietovėje
„Scanpix“/AP nuotr./Gaisras Portugalijoje, Sever do Vouga vietovėje

Naujausiais institucijų duomenimis, nuo savaitgalio siautėjančiuose gaisruose, kurie pirmadienį dar labiau sustiprėjo, taip pat buvo sužeista mažiausiai 40 žmonių, įskaitant 33 ugniagesius.

Keli keliai tebėra atkirsti šiaurės Portugalijos Aveiro, Vizėjaus, Vila Realio, Bragos ir Porto rajonuose, taip pat centriniame Koimbros regione.

Google Maps/Gaisrai Portugalijoje
Google Maps/Gaisrai Portugalijoje

Mokslininkai teigia, kad dėl iškastinio kuro išmetimų visame pasaulyje ilgėja, dažnėja ir intensyvėja karščio bangos.

Pasak Jungtinių Tautų Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos, dėl kylančios temperatūros ilgėja miškų gaisrų sezonai ir didėja liepsnų išdegintas plotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?