Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Portugalijoje prasideda prezidento rinkimai

Portugalijos rinkėjai sekmadienį rinks šalies prezidentą, Briuseliui atidžiai stebint padėtį šioje šalyje, kuriai teko skirti 78 mln. eurų pagalbos paketą dėl ekonomikos krizės. Nors šis postas yra daugiausiai reprezentacinis, Portugalijoje prezidentas turi įgaliojimus spręsti dėl šalies trapios valdančiosios koalicijos ir paleisti parlamentą kilus politinei krizei.
Išankstinis balsavimas
Balsavimas. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Po spalį įvykusių rinkimų, kuriuose neišaiškėjo tvirtų nugalėtojų, Portugalijos socialistų mažumos vyriausybė kliovėsi netvaria koalicija su kraštutiniais kairiaisiais, vadovaudama 10,4 mln. gyventojų turinčiai šaliai.

Dauguma apklausų prognozuoja, kad nauju valstybės vadovu bus išrinktas buvęs televizijos politikos apžvalgininkas Marcelo Rebelo de Sousa.

Šio kandidato, kurį gerbėjai vadina „profesoriumi Marcelo“, populiarumą labiausiai lėmė dešimtmečius trukęs darbas žiniasklaidoje.

67 metų M.Rebelo de Sousa nuo jaunystės dalyvavo Portugalijos politikoje ir žiniasklaidoje: dar nesulaukęs 30 metų jis jau buvo įkūręs savaitraštį, taip pat prisidėjo kuriant centro dešiniąją Socialdemokratų partiją.

Nuo šio šimtmečio pradžios jis debiutavo kaip televizijos politologas, pateikdamas įžvalgių komentarų per laidas, kurių žiūrimumas sparčiai išaugo.

„Žmonėms patinka Marcelo, nes jis yra įdomus“, – sakė M.Rebelo de Sousa biografas Vitoras Matosas.

Tikėtina, kad dėl savo populiarumo M.Rebelo de Sousa sekmadienį surinks daugiau negu 50 proc. balsų ir laimės jau per pirmąjį ratą. Jeigu nei vienam iš 10 kandidatų nepavyks to padaryti, antrasis turas vyks vasario 14 dieną.

Centro dešinysis blokas, vadovaujamas konservatyvių pažiūrų premjero Pedro Passoso Coelho, spalį užsitikrino daugiausiai vietų parlamente, bet prarado absoliučią daugumą, kurią turėjo nuo 2011 metų.

Socialisto premjero Antonio Costos vyriausybė pažadėjo vykdyti nuosaikią programą ir laikytis Europos Sąjungos įpareigojimų dėl biudžeto.

Tačiau parlamente ji priversta kliautis komunistų ir žaliųjų bloko palaikymu, o ši grupė neatsisako savo kritiško požiūrio į Europos biudžeto taisykles bei Portugalijos narystę NATO aljanse.

Žmonėms patinka Marcelo, nes jis yra įdomus.

M.Rebelo de Sousa yra ilgametis konservatorius, palaikomas dešiniųjų partijų, bet tvirtinantis esantis visiškai nepriklausomas veikėjas.

Jis pakeistų Anibalą Cavaco Silvą – konservatyvių pažiūrų prezidentą, dirbusį dvi penkerių metų kadencijas iš eilės ir nenoriai perdavusį valdžią kairiajai koalicijai, kurią jis laiko „nedarnia“.

M.Rebelo de Sousa, kuriam vėliausios rinkėjų apklausos prognozuoja 52–55 proc. balsų pirmajame rate, sakė padarysiantis „viską, ką galintis“, kad užtikrintų dabartinės vyriausybės stabilumą.

Šiuose rinkimuose teisę balsuoti turi apie 9,7 mln. žmonių, bet renkant prezidentą piliečiai tradiciškai būdavo pasyvūs: 2011-aisiais savo valią pareiškė tik kas antras registruotas rinkėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento