Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
06 03 /12:10

Pirmoji Meksikos prezidentė moteris C.Sheinbaum turi lietuviškų šaknų

Sekmadienį Meksikoje baigėsi precedento neturintys prezidento rinkimai, dėl posto kovojo dvi moterys. Šalies gyventojai buvusį prezidentą pakeitė valdančiosios partijos kandidate Claudia Shneinbaum, laimėjusi itin didele pesvara. C.Shneinbaum ne tik pirmoji šalies prezidentė moteris, bet ir turi lietuviškų šaknų.

Žydų imigrantų iš Lietuvos anūkė C.Sheinbaum gimė žydų šeimoje Meksikoje. Jos seneliai iš tėvo pusės žydai aškenaziai emigravo iš Lietuvos į Meksiką XX a. trečiajame dešimtmetyje, o seneliai sefardai iš motinos pusės emigravo iš Plovdivo, Bulgarijoje, XX a. ketvirtojo dešimtmečio pradžioje, kad išvengtų Holokausto.

VIDEO: Meksika išsirinko: C.Sheinbaum tapo pirmąja šalies moterimi prezidente

Pirmoji Meksikos prezidentė moteris yra ir klimato mokslininkė, kuri sako, kad už daug ką yra dėkinga savo tėvui chemijos inžinieriui ir motinai ląstelių biologei.

Jie padovanojo aistrą politikai, meilę gamtai ir gilų susidomėjimą mokslu, – sakė ji pernai išleistame biografiniame filme, kurį režisavo jos sūnus.

„Užaugau su šiuo dvilypumu – tikėjimu, kad politika gali pakeisti pasaulį, kartu su akademiniu ir moksliniu mąstymu“, – svarstė C.Sheinbaum.

C.Sheinbaum populiarumą didele dalimi nulėmė kadenciją baigiantis prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras (taip pat kairiųjų atstovas ir jos mentorius). Jo populiarumas yra daugiau kaip 60 proc., bet jis gali dirbti tik vieną šešerių metų kadenciją.

Naujosios prezidentės vertybės sutampa su buvusio prezidento politika, kurią ji pažadėjo tęsti.

„Reuters“/„Scanpix“/Meksiko merė Claudia Sheinbaum
„Reuters“/„Scanpix“/Meksiko merė Claudia Sheinbaum

C.Sheinbaum nori perimti jo, kaip valstybės gynėjo, mantiją, įtvirtinti valstybinę gamtos išteklių kontrolę, taip pat stiprinti jo gerovės programas ir pavyzdinius infrastruktūros projektus. Kaip mokslininkė ji paragino daugiau dėmesio skirti atsinaujinančios energijos naudojimui.

Žada nenuvilti

C.Sheinbaum pirmadienį pažadėjo, kad nenuvils Meksikos.

„Aš jūsų nenuvilsiu“, – sakė ji, preliminariems oficialiems rezultatams parodžius, kad ji laimėjo rinkimus.

Minios šalininkų su vėliavomis dainavo ir šoko, Meksiko pagrindinėje aikštėje švęsdamos C.Sheinbaum pergalę.

Žmonės aktyviai balsavo visoje šalyje, nepaisydami smurto atvejų rajonuose, kur siautėja narkotikų karteliai.

Po ypač kruvinos rinkimų kampanijos, kai buvo nužudyta kone trys dešimtys kandidatų į vietos valdžios struktūras, balsavusiems žmonėms apsaugoti buvo dislokuota tūkstančiai karių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Claudia Sheinbaum
AFP/„Scanpix“ nuotr./Claudia Sheinbaum

Anksčiau C.Sheinbaum gyrė rinkimų dieną ir pavadino ją istorine.

Atidavusi savo balsą ji sakė, kad balsavo ne už save, o už 93 metų kairiųjų veteranę Ifigenią Martinez, pagerbdama jos kovą.

„Tegyvuoja demokratija!“ – sakė C.Sheinbaum.

Pasibaigus balsavimui X.Galvez paragino savo šalininkus atidžiai stebėti balsų skaičiavimą.

„Varžomės su autoritarizmu ir galia, o jie gali padaryti bet ką“, – sakė 61 metų senatorė ir verslininkė, turinti indėniškų šaknų.

Tačiau pirmadienį X.Galvez pripažino savo pralaimėjimą.

„Prieš kelias minutes susisiekiau su dr. Claudia Sheinbaum, kad pripažinčiau rinkimų rezultatus“, – pasakė ji savo šalininkams, susirinkusiems viename Meksiko viešbutyje.

Transformacija

Meksikos rinkėjos džiaugėsi perspektyva moteriai pasiekti aukščiausią politinį postą šalyje, kur kasdien nužudoma po maždaug 10 moterų ir mergaičių.

„Prezidentė moteris reikš transformaciją šaliai ir mes tikimės, kad ji daugiau nuveiks dėl moterų“, – sostinėje sakė 55 metų valytoja Clemencia Hernandez.

„Daug moterų yra pavergtos savo partnerių. Joms neleidžiama išeiti iš namų dirbti“, – sakė ji.

30-metė Daniela Perez sakė, kad moteris prezidento poste būtų istorinis dalykas, net jei nė viena iš dviejų pagrindinių kandidačių nėra „visiškai feministė“.

Claudia Sheinbaum / Raquel Cunha / REUTERS
Claudia Sheinbaum / Raquel Cunha / REUTERS

„Dar turime pamatyti jų pozicijas dėl moterų teisių [padėties] gerinimo, moterų nužudymų problemos, kuri tapo nevaldoma, sprendimo, didesnės paramos moterims“, – pridūrė ši logistikos kompanijos vadybininkė.

Daugiausiai gyventojų – 129 mln. – turinčioje ispanakalbėje pasaulio valstybėje balsuoti užsiregistravo beveik 100 mln. žmonių.

50 metų Reina Balbuena, prekiaujanti gatvės maistu, sakė balsavusi už C.Sheinbaum todėl, kad valdančioji partija „Morena“ labai remia vyresnius žmones, vaikus.

„Apkabinimai, o ne kulkos“

Šalyje, kurioje politika, korupcija ir nusikalstamumas glaudžiai persipynę, narkotikų karteliai labai stengėsi užtikrinti sau palankių kandidatų pergalę.

Likus kelioms valandoms iki balsavimo pradžios vienoje vakarinėje valstijoje buvo nužudytas vienas vietos kandidatas, pranešė pareigūnai. Per šį rinkimų sezoną buvo nužudyti dar mažiausiai 25 kandidatai, rodo oficialūs duomenys.

Centrinėje Pueblos valstijoje du žmonės žuvo nežinomiems asmenims užpuolus rinkimų apylinkes pavogti dokumentų, naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis vietos saugumo struktūrose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andresas Manuelis Lopezas Obradoras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andresas Manuelis Lopezas Obradoras

Dėl smurto buvo sustabdytas balsavimas dviejose savivaldybėse pietinėje Čiapaso valstijoje.

C.Sheinbaum žadėjo tęsti prieštaringai vertinamą A.M.Lopezo Obradoro kovos su nusikalstamumo priežastimis strategiją „apkabinimai, o ne kulkos“.

X.Galvez savo ruožtu žadėjo griežtesnę poziciją su karteliais siejamo smurto atžvilgiu ir skelbė, kad „apkabinimai nusikaltėliams baigėsi“.

Nuo 2006 metų, kai vyriausybė pavedė kariuomenei kovoti su narkotikų kontrabanda, žuvo daugiau kaip 450 tūkst. žmonių, o dar dešimtys tūkstančių dingo be žinios.

Būsimai prezidentei taip pat teks susidurti su daugybe kitų iššūkių, įskaitant migracijos valdymą ir keblius santykius su kaimyninėmis Jungtinėmis Valstijomis.

Sekmadienį meksikiečiai taip pat rinko Kongreso narius, kelių valstijų gubernatorius ir daugybę vietos valdžios pareigūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius