Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Praėjus 10 metų po nesėkmingo referendumo Škotijos lyderis palaiko nepriklausomybės siekį

Škotijos pirmasis ministras Johnas Swinney (Džonas Svinis) trečiadienį pareiškė, jog šalies judėjimas už nepriklausomybę turi remtis 2014 metų referendumo palikimu, kad užsitikrintų atsiskyrimą nuo Jungtinės Karalystės.
JANE BARLOW / AFP
JANE BARLOW / AFP

Škotijos nacionalinės partijos (SNP) lyderis kalbėjo praėjus 10 metų po to, kai škotai nubalsavo prieš nepriklausomybę, ir judėjimui vis dar laižantis žaizdas, šiuo metu nesvarstant naujo balsavimo.

2014 metų rugsėjo 18 dieną apie 55 proc. balsavusiųjų į klausimą, ar Škotija turėtų tapti nepriklausoma šalimi, atsakė „ne“. Kiek mažiau nei 45 proc. atsakė „taip“.

„Nors rezultatas mane labai nuliūdino, neabejoju, kad referendumas dėl Škotijos nepriklausomybės paliko itin teigiamą palikimą mūsų šaliai“, – sakė J. Swinney Edinburge minint 10-ąsias metines.

Nepriklausomybės klausimas dominuoja Škotijos politikoje nuo tada, kai 2007-aisiais SNP atėjo į valdžią decentralizuotame parlamente Edinburge.

2014-ųjų referendumo rezultatai buvo vertinami kaip smūgis ilgamečiam SNP politikos tikslui, o vyriausybė Londone teigė, kad šis klausimas ilgam išspręstas.

Tačiau vos po dvejų metų visoje Britanijoje įvykęs referendumas dėl Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos atnaujino diskusijas, nes dauguma škotų tam nepritarė.

Nicola Sturgeon (Nikola Sterdžen), tuometinė už likimą ES pasisakiusios SNP lyderė ir Škotijos pirmoji ministrė, ragino surengti dar vieną balsavimą, argumentuodama, kad „Brexitas“ pakeitė JK sąjungos sąlygas.

Spaudimas SNP

Nuo 2020 metų apklausos rodė vis didesnį Škotijos nepriklausomybės palaikymą, iš dalies dėl N. Sturgeon populiarumo ir kritikos tuometiniam JK ministrui pirmininkui Borisui Johnsonui (Borisui Džonsonui) dėl to, kaip jis tvarkėsi su COVID-19 pandemija.

Tačiau po to, kai 2022 metais JK Aukščiausiasis Teismas neleido SNP surengti neįpareigojančio patariamojo referendumo be JK vyriausybės leidimo, šis klausimas nutilo, o nuo to laiko SNP įsivėlė į finansavimo skandalą.

Partija taip pat sulaukė visuomenės kritikos dėl to, kad nepriklausomybės siekis buvo keliamas kasdienių klausimų, pavyzdžiui, sveikatos ir švietimo, sąskaita. Per liepą vykusius JK visuotinius rinkimus ji prarado keliasdešimt vietų.

Antradienį paskelbta bendrovės „YouGov“ apklausa parodė, kad jei referendumas būtų surengtas šiandien, jo rezultatai būtų panašūs kaip 2014-aisiais – 56 proc. nepritariančių prieš 44 proc. už nepriklausomybę.

Tačiau SNP vilties teikia tai, kad apklausa parodė, jog jaunesni rinkėjai labiau linkę palaikyti nepriklausomybės siekį.

J. Swinney paragino šalininkus ir toliau pasisakyti už atsiskyrimą nuo JK.

„Kaip tauta negalime tik apgailestauti dėl dalykų, kurių negalime padaryti, – atėjo laikas vėl susitelkti ties dalykais, kuriuos galime padaryti. Būtent tai ir ketiname daryti“, – kalbėjo jis.

„Šiandien, 2024-aisiais, turime atgaivinti tą vilties, optimizmo ir galimybių jausmą, kuris buvo toks paplitęs prieš 10 metų“, – pridūrė Škotijos lyderis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas