Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prancūzija atnaujina bendras karines operacijas su Maliu

Prancūzija penktadienį paskelbė, kad atnaujins bendras karines operacijas Malyje, kurias praėjusio mėnesio pradžioje buvo sustabdžiusi po antro per mažiau nei metus perversmo šioje Vakarų Afrikos valstybėje.
Prancūzijos kariai Malyje
Prancūzijos kariai Malyje / „Scanpix“/AP nuotr.

Pasitarusi su Malio pereinamojo laikotarpio valdžia ir regiono šalimis Prancūzija „nusprendė atnaujinti bendras karines operacijas, taip pat nacionalines patariamąsias misijas, sustabdytas nuo birželio 3 dienos“, sakė Prancūzijos gynybos ministrė Florence Parly.

Praėjusio mėnesio sprendimas sustabdyti bendras operacijas buvo priimtas Malio praėjusių metų perversmo lyderiui pulkininkui Assimi Goitai nušalinus šalies pereinamojo laikotarpio civilinius lyderius – prezidentą ir premjerą.

Šis žingsnis sukėlė diplomatinį triukšmą ir nulėmė Jungtinių Valstijų sprendimą sustabdyti pagalbą Malio saugumo pajėgoms, taip pat Afrikos Sąjungos (AS) ir Vakarų Afrikos Valstybių ekonominės bendrijos (ECOWAS) sprendimus sustabdyti Malio narystę.

Malis ir Prancūzija vaidina svarbius vaidmenis kovoje su kruvinu džihadistų sukilimu Sachelio regione.

Maždaug 5,1 tūkst. Prancūzijos karių Sachelyje dalyvauja operacijoje „Barchanas“ („Barkhane“), vykdomoje penkiose valstybėse: Burkina Fase, Čade, Malyje, Mauritanijoje ir Nigeryje.

Birželio 10 dieną Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas paskelbė smarkiai sumažinsiantis prancūzų karinį kontingentą Sachelyje, kur jis su džihadistais kovoja jau beveik dešimtmetį.

Pasak E.Macrono, operacija „Barchanas“ baigsis, o prancūzų kontingentas – „šimtai“ karių – taps pagrindine tarptautinių specialios paskirties pajėgų „Takuba“ dalimi.

„Takuba“ šiuo metu sudaro maždaug 600 karių ir pusė jų yra prancūzai. Dalyvauti taip pat yra pažadėjusios Čekija, Estija, Italija, Rumunija ir Švedija.

„Prancūzija toliau visapusiškai dalyvauja drauge su savo sąjungininkais europiečiais ir amerikiečiais, drauge su Sachelio šalimis ir tarptautinėmis misijomis“ prieš džihadistų grupuotes Sachelyje, sakoma penktadienį paskelbtame Gynybos ministerijos pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas