Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 30 /14:29

Prancūzijos premjerė: tvarkai šalyje atkurti svarstomi visi keliai

Prancūzijos ministrė pirmininkė Elisabeth Borne penktadienį pranešė, kad į savo kabinetą sukvietė ministrus apsvarstyti jau trečią naktį vykstančių riaušių, kilusių dėl policijos nušauto paauglio mirties.
Prancūzijoje nerimsta protestai dėl policijos nušauto paauglio
Prancūzijoje nerimsta protestai dėl policijos nušauto paauglio / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prancūzijos premjerė Elisabeth Borne penktadienį, po trečią naktį visoje šalyje vykusių neramumų, pareiškė, kad vyriausybė svarsto visus kelius tvarkai atkurti, įskaitant nepaprastosios padėties paskelbimą.

Žurnalistų paklausta, ar svarstoma galimybė įvesti nepaprastąją padėtį, kaip reikalauja kai kurios dešiniosios opozicinės partijos, ji atsakė: „Dabar jums nepasakysiu, bet mes svarstome visus variantus, o prioritetas yra vienas: visoje šalyje atkurti tvarką.“

Įvedus nepaprastąją padėtį vietos pareigūnams būtų suteikta daugiau galių skelbti vietines komendanto valandas, uždrausti demonstracijas ir duoti policijai daugiau laisvės sulaikyti įtariamus riaušininkus bei atlikti kratas namuose.

Į pietus nuo Paryžiaus esančioje Evri Kurkurono policijos nuovadoje apsilankiusi E.Borne penktadienį 13 val. (14 val. Lietuvos laiku) dalyvaus Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono pirmininkaujamame krizinio saugumo posėdyje.

Valstybės vadovo padėjėjas penktadienį sakė, kad prezidentas yra pasirengęs pritaikyti saugumo priemones „be jokių tabu“, o tai reikštų, kad svarstomos griežtesnės priemonės.

2005 metais, per vėliausias daugybėje šalies miestų vykusias riaušes, tuometinė dešiniojo sparno vyriausybė po maždaug dvi savaites trukusių susirėmimų paskelbė nepaprastąją padėtį.

„Pirmiausiai reikalaujame paskelbti komendanto valandą, tada įvesti nepaprastąją padėtį ir sutelkti visas šalies teisėtvarkos pajėgas“, – penktadienį televizijos kanalui LCI sakė kraštutinių dešiniųjų „Nacionalinio sambūrio“ (RN) atstovas Sebastienas Chenu.

„Šiuo metu esame ant bedugnės krašto ir turime būti itin tvirti“, – pridūrė jis.

Dešiniųjų respublikonų vadovas Ericas Ciotti ketvirtadienį irgi paragino skelbti nepaprastąją padėtį.

„Tauta negali svyruoti jokiomis aplinkybėmis“, – sakė jis.

Vokietija reiškia susirūpinimą riaušėmis Prancūzijoje

Vokietija penktadienį išreiškė susirūpinimą dėl riaušių Prancūzijoje, kurias išprovokavo incidentas, kai policininkas nušovė paauglį.

„Žinoma, su tam tikru susirūpinimu stebime, kas šiuo metu vyksta Prancūzijoje“, – sakė Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Hebestreitas.

Jis pridūrė, jog kol kas nėra požymių, kad prezidentas Emmanuelis Macronas galėtų atšaukti valstybinį vizitą į Vokietiją, turintį prasidėti sekmadienį.

Nuo sekmadienio iki antradienio E. Macronas turi lankytis Vokietijoje ir susitikti su kancleriu Olafu Scholzu (Olafu Šolcu) bei prezidentu Franku-Walteriu Steinmeieriu.

S.Hebestreitas pažymėjo, kad Prancūzijos vyriausybė aiškiai pasmerkė 17-mečio nušovimą ir kad Prancūzijos prezidentas ir jo vyriausybė labai aktyviai bando dorotis su šia situacija.

Penktadienį E.Macronas anksčiau išvyko iš ES viršūnių susitikimo Briuselyje ir grįžo į Prancūziją, taip pat atšaukė spaudos konferenciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas